Prima pagină » International » În luna mai, exporturile Ucrainei de cereale și alte produse agricole au crescut cu 80%
În luna mai, exporturile Ucrainei de cereale și alte produse agricole au crescut cu 80%

În luna mai, exporturile Ucrainei de cereale și alte produse agricole au crescut cu 80%

08 iun. 2022, 17:00,
în International

Exporturile Ucrainei de cereale, seminţe oleaginoase şi uleiuri vegetale au crescut cu 80% în luna mai, spre deosebire de luna precedentă. Dar totodată, Ministerul Agriculturii a anunţat că volumele sunt încă semnificativ sub nivelul exporturilor din mai 2021.

Comparativ cu luna mai 2021, Ucraina a exportat 2,245 milioane tone de porumb şi 501.800 tone de ulei de floarea soarelui.

Exporturile Ucrainei de cereale și alte produse agricole au crescut cu 80%

În luna mai, exporturile Ucrainei de cereale și alte produse agricole au crescut cu 80%. De asemenea, livrările au fost dominate de porumb, cu 959.000 tone, în timp ce exporturile de ulei de floarea soarelui au totalizat 202.650 tone.

Luni, 6 iunie, Ministerul Agriculturii anunţa că până acum, în sezonul iulie-iunie 2021/2022 exporturile Ucrainei de cereale au ajuns la 47,2 milioane tone, inclusiv 148.000 tone în primele cinci zile din iunie.

Așadar, volumul total include 18,578 milioane tone de grâu, 22,4 milioane tone de porumb şi 5,7 milioane tone de orz.

Înainte de invazia Rusiei, Ucraina exporta până la şase milioane tone de cereale pe lună, dar în ultimele luni volumele au scăzut la aproximativ un milion de tone.

Conform datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, 709.600 tone de produse agricole au fost exportate cu trenul, 798.800 tone prin porturile de la Dunăre şi 212.089 tone cu camioanele.

Coridoare maritime pentru exporturile de cereale în Marea Neagră

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a sosit marţi seară, 7 iunie, în Turcia pentru a discuta despre stabilirea de coridoare maritime pentru a facilita exporturile de cereale în Marea Neagră.

De asemenea, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a declarat marți că au început lucrări de reconstrucţie în teritoriile ucrainene care se află acum sub controlul Rusiei, menţionând în acest sens că „Căile Ferate Ruse (RJD), cu sprijinul Ministerului rus al Apărării, au creat condiţiile pentru reluarea traficului feroviar între Rusia, Donbas, Ucraina şi Crimeea pe şase tronsoane de cale ferată”, potrivit agenției EFE.

„Am început transportul de marfă către Mariupol, Berdiansk şi Herson”, a adăugat Serghei Șoigu, menţionând că aceasta implică 1.200 de kilometri de cale ferată.

În plus, a spus ministrul rus al Apărării, portul Mariupol de la Marea Azov a început să primească nave de marfă.

„Deminarea portului Mariupol a fost încheiată. Acesta funcţionează normal şi a primit primele nave”, a declarat ministrul Șoigu.

Vladimir Putin nu vede Rusia vinovată pentru criza alimentară preconizată

Într-un context asemănător, Vladimir Putin a declarat că vina pentru criza alimentară care este așteptată la nivel global nu aparține Rusiei. Liderul rus a afirmat, pentru televiziunea de stat Rossiya 1, că, după deminarea porturilor ucrainene de la Marea Neagră, Rusia va asigura trecerea „în siguranță” a transporturilor navale de cereale din Ucraina către restul lumii. Președintele Putin a mai spus că o rută de export posibilă este și prin România, pe Dunăre.

Într-un interviu pentru postul național de televiziune Rossiya 1, primul după începutul invaziei Rusiei în Ucraina, Vladimir Putin a fost întrebat de cauzele crizei alimentare care se prefigurează la nivel global și de legătura cu creșterea prețurilor la gaze naturale și combustibil. Liderul de la Kremlin a negat că Rusia ar putea fi vinocată de această situație și a respins responsabilitatea către Statele Unite ale Americii și politica financiară de acolo.

Cu toate acestea, în luna mai a acestui an, exporturile Ucrainei de cereale și alte produse agricole au crescut cu 80%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`