International

În Spania a fost introdus venitul minim garantat, de până la 1.000 de euro. Cu ce probleme se confruntă autoritățile

Publicat: 21 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
În Spania a fost introdus venitul minim garantat de până la 1.000 de euro. Cu ce probleme se confruntă autoritățile
Potrivit autorităților spaniole, aproximativ 850.000 de gospodării ar trebui să primească venitul minim garantat

Probleme uriașe pentru autoritățile spaniole după ce a fost introdus venitul minim garantat. Acestea nu mai fac față cererilor, iar plățile au început să întârzie deja. Până în prezent au fost depuse peste un milion de cereri.

Autoritățile din Spania nu mai fac față numărului mare de cereri pentru obținerea venitului minim garantat. Totodată, plățile au început să întârzie, la patru luni după ce a fost introdusă această măsură de combatere a sărăciei.

Volum imens de cereri pentru venitul minim garantat

Peste un milion de cereri au fost depuse până în prezent, iar autoritățile se chinuie să țină pasul. Abia jumătate dintre acestea au fost procesate. Aceasta înseamnă că aproximativ 136.000 de gospodării urmează să primească beneficiul în zilele următoare. Potrivit estimărilor oficialilor, aproximativ 850.000 de gospodării ar treebui să primească acest beneficiu.

José Luis Escrivá, ministrul spaniol al Securității Sociale, care a susținut introducerea venitului minim garantat, a declarat că răspunsul cetățenilor a arătat necesitatea noii măsuri și că un efort masiv al autorităților și noile tehnologii permit guvernului să accelereze procesarea cererilor.

Doar în prima lună și jumătate am primit tot atâtea cereri (pentru venitul minim – n.r.) cât numărul de cereri de pensionare pe care le primim în fiecare an” , a spus el.

Măsura a fost introdusă în luna iunie și vizează 2,3 milioane de persoane sărace din Spania. Prin aceasta se intenționează asigurarea unui venit pe gospodărie cuprins între 461 și 1.015 euro. Persoanele cu vârsta între 23 şi 65 de ani şi cu active mai mici de 16.614 euro, excluzând locuinţa şi împrumuturile pe termen scurt, sunt eligibile pentru a fi incluse în noul program.

Sunt 14 categorii diferite de plăți

Administrarea acestei scheme privind venitul minim este complexă. Au fost configurate 14 categorii diferite de plăți suplimentare pentru gospodării, în funcție de numărul de adulți și copii. Ministerul Securității Sociale spune că aproximativ 160.000 de cereri sunt în așteptare din cauza unor probleme. Printre acestea oficialul a amintit necesitatea unor documente suplimentare. Totodată, aproape 200.000 de cereri au fost refuzate. Și aceasta deoarece respectivele persoane aveau venituri sau averi care depășeau pragul stabilit de guvern pentru a se califica drept beneficiari.

Per total, au fost primite aproximativ 975.000 de cereri pentru obținerea venitului minim garantat. Dintre acestea, fac excepție peste 40.000 de solicitări care au fost depuse de două ori sau nu au fost finalizate. Mai mult, 488.000 de cereri au fost procesate deja.

Ministrul José Luis Escrivá a mai precizat că guvernul va analiza în luna ianuarie dacă trebuie modificate regulile din Spania pentru venitul minim garantat. Totodată, în momentul de față autoritățile spaniole se confruntă și cu situația generată de pandemia de coronavirus, drept pentru care au introdus stare de urgență în Madrid.

Adauga un comentariu