Titlurile zilei

Începe circul în Cimitirul Evreiesc din Iași! Agentul imobiliar Paul Avătăji forțează proiectul cu blocuri. Pe străzile din zonă nu încap două mașini – FOTO

Publicat: 21 aug. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Începe circul în Cimitirul Evreiesc din Iași Agentul imobiliar Paul Avătăji forțează proiectul cu blocuri. Pe străzile din zonă nu încap două mașini - FOTO
Paul Avătăji vrea să construiască 14 blocuri în Cimitirul Evreiesc. Încă 200 de mașini vor sufoca zona

Agentul Paul Avătăji anunță că va construi 14 blocuri pe strada Viticultori, din Cimitirul Evreiesc. Proprietarii din zonă contestă proiectul, care afectează circulația în zonă. Încă 200 de mașini vor apărea în zonă. Investitorul promite că va lăți străzile

Surpriză pentru locuitorii de pe strada Viticultori de lângă Cimitirul Evreiesc din Iași. Un proiect imobiliar este reactivat după ce în 2020 o afaceristă a fost alungată de vecini. Motivul: blocurile de locuințe ar fi sufocat zona, în condițiile în care accesul în zonă se realizează pe strada Iancu Flondor, arteră extrem de strâmtă. Două mașini nu încap pe stradă. Proiectul inițial, deținut de afacerista Larisa Iacob, prevedea construirea unui număr de 21 de clădiri pe o suprafață de 21.100 de metri pătrați.

Regimul de înălțime propus era de D+P+2E și P+2E. Rezulta un număr de 260 de apartamente și 259 de locuri de parcare. La dezbaterea publică organizată anul trecut la sediul Primăriei, mai mulți vecini au amenințat că vor cere anularea proiectului. Afacerista era dispusă să reducă din numărul de clădiri, dar nici această variantă nu a fost acceptată. Combinația era alta în realitate. Terenul nu era deținut de Larisa Iacob, care controla societatea Kiaf Invest SRL, ci de Ioan și Adrian Toma. Exista o promisiune de cumpărare a terenului, dar în urma reclamațiilor Larisa Iacob a renunțat la tranzacție.

Terenul a ajuns în posesia agentului imobiliar Paul Avătăji

În toamna anului 2020, terenurile dorite de Kiaf Invest SRL au fost vândute de către proprietari agentului imobiliar Paul Avătăji, care nu este la primul proiect de locuințe colective. Afaceristul s-a asociat cu Constantin Gavrilă și a achiziționat mai multe parcele de pe strada Viticultori, în suprafață de 7.400 de metri pătrați, asta doar într-o lună. Până la urmă a achiziționat întreaga tarla. Dacă în urmă cu un an, un metru pătrat se vindea cu 55 de euro, acum, prețul a crescut la 80 de euro, în funcție și de eliberarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ). Recent, agentul imobiliar a avut o colaborare cu arhitectul Gelu Gopșa pentru întocmirea noului PUZ.

Paul Avătăji spune că va mări strada Flondor cu banii din cont

Contactat telefonic de reporterii „BZI”, Paul Avătăji a promis că problema de trafic va fi rezolvată în zonă. Ba mai mult, ar fi fost obligat chiar de reprezentanții Poliției Rutiere. În total vor fi construite cel puțin 200 de apartamente, care înseamnă tot atâtea autoturisme. Ieșirea spre Păcurari va fi gâtuită în fiecare zi, descărcarea traficului fiind imposibil de gestionat.

„Proiectul trebuie dus la autorizare pentru că există deja Planul Urbanistic Zonal emis în 2013. Vor fi 14 blocuri, o parte dintre acestea lipite două câte două. Un bloc va avea 15 – 18 apartamente. Aproximativ 200 de apartamente vom amenaja. Demisolul va fi special, cât un parter și jumătate, va fi foarte spațios. O parte dintre locurile de parcare vor fi amenajate în demisol. Mai avem de obținut un aviz de la Poliția Rutieră și de la arhitectul-șef. Toată strada Flondor va fi lățită cu 3 metri și asfaltată pe banii noștri. Vom mai amenaja în interiorul cartierului încă o stradă lată de 9 metri. Procentul de ocupare a terenului este de 30 la sută. Diferența înseamnă spații verzi”, a precizat Paul Avătăji.

Șantier deschis o dată la fiecare 6 luni în Cimitirul Evreiesc

Paul Avătăji a mai precizat că nu vrea să se folosească de împrumuturi pentru edificarea cartierului.

„Apartamentele au cel puțin 38 de metri pătrați utili, aici ne referim la cele cu o cameră și 75 de metri pătrați utili la apartamentele cu 3 camere. Nu sunt incluse și balcoanele. Deocamdată nu am vorbit cu constructorii, vom vedea în funcție de eliberarea autorizației. Sper să se întâmple în acest an. Nu vrem să lucrăm cu bănci. Vom construi câte două, trei blocuri și le vindem, și tot așa. Două, trei blocuri le construiești cam în 6 luni. Deocamdată, vom vinde un metru pătrat cu 1.000 de euro dacă se cumpără cash și 1.200 de euro dacă este vorba despre credit”, a mai precizat agentul imobiliar.

Paul Avătăji a atras atenția publică în 2018, când a finalizat construcția unui bloc hidos pe strada Florilor, foarte aproape de șoseaua Arcu. Aici, zona este preponderent ocupată de case individuale, dar și de celebrele blocuri vilă. Proiectul viza construirea unor locuințe colective pe o suprafață de teren de 795 de metri pătrați, regimul de înălțime dorit fiind de D+P+3E. Imobilul a fost construit chiar între două blocuri de tip vilă. Vecinii s-au arătat foarte nemulțumiți, dar nu au putut anula proiectul. Ca să nu deranjeze și mai tare vecinii, Paul Avătăji a renunțat la balcoane. Acum, clădirea arată ca un cămin de nefamiliști.

Adauga un comentariu