Titlurile zilei

Incredibil! Procesul fostului pușcăriaș Relu Fenechiu cu Fiscul, repus pe rol! Este invocată tardivitatea contestației împotriva popririi!

Publicat: 18 ian. 2020

Statul Român se străduiește în continuare să recupereze prejudiciile din dosarele penale în care a fost condamnat Relu Fenechiu. În litigiul cu Fiscul, judecătorii au decis repunerea pe rol a cauzei, pentru discutarea tardivității formulării contestației împotriva unei popriri

Litigiul dintre fostul liberal Relu Fenechiu cu Fiscul a fost repus pe rol de judecători. Magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au luat această decizie, pentru a le da posibilitatea părților de a pune concluzii cu privire la tardivitatea contestației formulată împotriva adreselor de înființare a popririi din 4 septembrie 2019. La ultimul termen al cauzei, instanța a decis amânarea procesului.
Amintim că, recent, magistrații din cadrul Tribunalului Iași au admis apelul formulat de către reprezentanții Fiscului și au trimis cauza spre rejudecare la instanța de fond.

Ex-ministrul Transporturilor Relu Fenechiu a deschis în ultimii ani mai multe procese la Judecătoria Iași, prin care încearcă stoparea executărilor silite începute împotriva lui. Astfel, Fenechiu a dat în judecată ANAF și le-a cerut judecătorilor să admită contestația la executare, a tuturor actelor de executare, dar și a procesului-verbal de sechestru pentru bunurile mobile, de pe data de 12 iulie 2017.

În urmă cu câțiva ani, judecătorii l-au condamnat pe Fenechiu pentru trafic de influență în formă continuată și spălarea banilor, după încheierea unui acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DNA.

„În perioada 2012-2014, inculpatul Fenechiu Relu a cerut și a primit de la o firmă de software 15 la sută din valoarea unor contracte promovate de Ministerul Justiției (în valoare de 13.990.059 de lei, fără TVA) și de la o societate farmaceutică, cu acționar majoritar Ministerul Sănătății (în valoare de 8.130.721 de lei, fără TVA), pentru sprijinul promis și acordat în câștigarea și derularea acestor proiecte”, au declarat procurorii DNA.

Pe lângă condamnarea la trei ani și zece luni de închisoare din acel dosar, instanța l-a obligat pe fostul liberal la plata unor despăgubiri de 4.075.080 de lei (peste 850.000 de euro). Ulterior, Fiscul a inițiat executarea silită.

Altă condamnare, alte daune

În același timp, Fenechiu a dat în judecată și Servicii Energetice Moldova SA, prin lichidatorul judiciar Sierra Quadrant SPRL Bacău. În acel dosar, Fenechiu le cerea magistraților să admită contestația formulată împotriva publicației de vânzare și a formelor de executare silită inițiate împotriva casei de pe Aleea Teilor, din zona Bucium.

Reclamantul a menționat că executarea imobilului a fost anulată în întregime, după ce soția lui, Mariana Daniela Fenechiu, a solicitat tot în instanță și a obținut acest lucru, pe motiv că vrea partajarea patrimoniului deținut împreună.

De asemenea, într-un alt dosar, aflat tot pe rolul Judecătoriei Iași, Relu Fenechiu, alături de fratele lui, Lucian Fenechiu, dar și de Bogdan Mihai Damian, a cerut desființarea executării silite începute de aceeași firmă, Servicii Energetice Moldova SA.

Cei trei au fost condamnați definitiv în dosarul „Transformatorul” în luna ianuarie 2014, după ce au fost trimiși în judecată de procurorii DNA în iunie 2012. În acel dosar, Fenechiu a fost acuzat că, prin firmele sale, a vândut transformatoare și întrerupătoare uzate și vechi la prețuri de produse noi către Sucursala de Întreținere și Servicii Energetice Electrice Moldova. Mai mult, în urma condamnărilor primite, cei trei au fost obligați la plata unor despăgubiri de 5.672.081 de lei.

Fenechiu a fost pus în libertate, după o pedeapsă rezultantă de cinci ani și șase luni de pușcărie, din care a executat aproximativ trei ani și jumătate în detenție în Penitenciarele Iași și Vaslui.loading...

Adauga un comentariu