Local

Întâlnire de taină la Spitalul mobil de la Lețcani pentru rezolvarea crizei! Nicio soluție pentru zecile de pacienți internați cu COVID-19. Bolnavii rămân în frig – FOTO

Publicat: 27 oct. 2021
Spitalul de la Lețcani cu ușile deschise și managera Euronest
La Spitalul mobil de la Lețcani se stă cu ușile deschise, iar pacienții îngheață de frig

Problemele de la Spitalul mobil de la Lețcani din ultima perioadă nu și-au găsit nicio rezolvare. În ultima perioadă, la unitatea medicală au apărut din nou probleme cu instalația de încălzire, în ciuda faptului că în interior sunt zeci de bolnavi de COVID-19. Conducerea Primăriei Iași a încercat să găsească o soluție, însă discuțiile cu cei de la spital nu au avut vreo finalitate

Situație tot mai disperată la Spitalul mobil de la Lețcani, județul Iași, pentru tratarea bolnavilor de COVID-19. În plină toamnă, când temperaturile încep să scadă, bolnavii internați la Lețcani au ajuns să sufere din cauza frigului. Și totul după ce unitatea medicală se confruntă cu noi probleme. Din cauza unor probleme la instalația de încălzire ce pot cauza o eventuală explozie, cadrele medicale au ajuns să stea cu ușile deschise. Totul pentru a se asigura o mai bună ventilație a unității medicale. În aceste condiții, se caută din nou soluții pentru rezolvarea crizei, inclusiv montatea unor noi aparate de climatizare. De altfel, ieri, 26 octombrie 2021, la Lețcani a fost o întâlnire între primarul Mihai Chirica și Alina Popa, directorul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Euronest, proprietarul spitalului.

Întâlnire fără finalitate la Spitalul mobil de la Lețcani

Primarul Mihai Chirica a ajuns la Lețcani pentru a-și oferi sprijinul. Edilul prezentase, de exemplu, o soluție legată de montarea unor instalații de climatizare, de găsirea unor firme dispuse să facă o instalație de izolare, însă discuțiile nu au avut nicio finalitate. De altfel, Alina Popa, directorul Asociației Euronest, a precizat că întâlnirea de la Lețcani nu a fost una oficială și că nu s-a ajuns la nicio concluzie.

„Nu a fost o ședință oficială, a fost o întâlnire pentru a găsi o măsură care să rezolve problema temperaturii scăzute de la spital. A fost prezent doar domnul primar Mihai Chirica, care s-a oferit să ne ajute pentru a rezolva această problemă. Am discutat mai multe măsuri, dar niciuna agreată și urmează să vorbim și cu cei de la ISU Iași”, a declarat Alina Popa, directorul Euronest.

Primarul Mihai Chirica nu a răspuns apelurilor telefonice pentru a comenta situația. În ultima perioadă a fost luat în calcul și transferul bolnavilor la Spitalul de Recuperare din Iași, procedură care însă a fost negată de autoritățile ieșene.

Situație disperată la spitalul mobil de la Lețcani pentru bolnavii de COVID-19

În acest moment, la spitalul mobil de la Lețcani se stă cu ușile deschise, iar ventilația a ajuns la un procent de 50 la sută. Aceasta ar putea fi crescută la 100 la sută, însă cadrele medicale nu au fost de acord cu această propunere, în joc fiind viața pacienților internați în secția de la Lețcani. Consumul mare de oxigen creează probleme, iar medicii au ales să stea cu ușile deschise pentru a se ventila zona. Persoane din interiorul unității medicale au arătat că s-a discutat chiar despre aducerea unor aeroterme de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Totuși, medicii nu au fost de acord cu această soluție.

„Oamenii nu au stat în frig mult timp. Au fost 12 grade, dar s-a intervenit imediat să se crească temperatura. Și la secțiile deterapie intensivă de la spitale se stă cu ușile deschise, însă la Lețcani, fiind câmp, este mai frig. Trebuie să se găsească o soluție, mai ales că vine iarna”, a arătat o persoană de la spital.

Bolnavii stau cu pilotele pe ei în containere

În prezent, la Lețcani sunt internate câteva zeci de persoane la secția de terapie intensivă și alte câteva zeci la secția de infecțioase. Oamenii au ajuns să stea cu pilote pe ei pentru a nu intra în hipotermie. Nu este pentru prima oară când se întâmplă acest lucru. Aceleași probleme cu frigul au fost și la începutul lunii decembrie 2020, când bolnavii erau nevoiți să vină cu păturile de acasă. Unitatea medicală de 13,4 milioane de euro a ajuns și în atenția organelor de anchetă, licitația derulată cu banii de la Consiliul Județean Iași și Consiliul Județean Neamț ridicând semne de întrebare. Artizanul afaceriii a fost Maricel Popa, fostul președinte al Consiliului Județean Iași, pe numele căruia au fost depuse plângerile penale.

Comentarii
  • Incalzirea unor containere este o problema tehnica simpla. Daca se vrea, se rezolva. Daca scopul este politic (sa-l inculpe pe Popa), atunci nu se rezolva.

  • Se pare ca sunt cam grei de cap cei care se tot chinuie de vreo 2 ani sa faca functional acel „spital”…deci se cuvine sa le uram tuturor celor care au fost creierul acestei achizitii, sa ajunga acolo, internati, ca sa vada cum ar trebui sa procedeze si ce ar mai fi de facut ca sa fie util. Ca altfel nu vad cum s-ar putea dezmetici atatea capete luminate.

  • Cat va trebuie sa va dati seama ca aceasta Alina Popa va prosteste pe toti. Maricel Popa si Alina Popa au cheltuit 13 milioane de euro din bugetele a doua institutii! A trecut mai bine de un an si nu se intrvad masuri impotriva lor!

Adauga un comentariu