Titlurile zilei

Întâlnire emoționantă în Aeroportul Internațional Iași! O fetiță a izbucnit în lacrimi când și-a văzut tatăl întors de la muncă din Marea Britanie! Imagini cât o mie de cuvinte

Publicat: 23 oct. 2020
Poveștile impresionante ale ieșenilor plecați în străinătate, culese de pe Aeroportul Internațional din Iași, locul în care, ieri, au poposit câteva sute de persoane
O fetiță își îmbrățișează tatăl venit din Marea Britanie, pe Aeroportul internațional Iași

Despărțirile și întâlnirile din Aeroportul Internațional din Iași sunt întotdeauna încărcate de emoții. Ieri, la aterizarea avionului venit din Marea Britanie, o fetiță își aștepta nerăbdătoare tatăl. Când l-a zărit ieșind pe ușă, i-a sărit în brațe și l-a rugat să nu mai plece. Lupta pentru un trai mai bun l-a determinat să plece de lângă familie

Sute de ieșeni care muncesc în străinătate se regăsesc în această poveste emoționantă. Neculai Suceveanu lucrează de doar 4 luni de zile în Marea Britanie. Pentru mulți, această perioadă de timp este nesemnificativă, mai ales dacă iau în calcul banii câștigați. Pentru Neculai însă, cele 4 luni de zile au fost cele mai grele din viața lui. Singur, într-o țară străină, a plecat pentru a oferi un viitor mai bun soției și fiicei sale. Ieri a aterizat pe Aeroportul Internațional din Iași. Fiica lui îl aștepta emoționată, cu brațele strânse la piept, de parcă nu-l văzuse de ani de zile. Când l-a zărit, micuța i-a sărit în brațe. Cu mânuțele ei mici abia reușea să-și cuprindă tatăl venit de pe alte meleaguri, acolo unde lumea, așa cum o descrie el, pare să fie mult mai bună.

Tatăl fetiței: „Mă gândesc să-mi iau familia și să plecăm împreună. Aici nu avem ce face”

Pe Aeroportul Internațional din Iași se deapănă povești pe care mulți dintre noi nu le cunoaștem. Sute de ieșeni pleacă, acoperindu-și lacrimile și dorul de familie, pentru un trai mai bun. Aceasta este și povestea lui Neculai Suceveanu, un bărbat care și-a călcat pe inimă și a ales să plece în Marea Britanie, departe cele două ființe pe care le iubește cel mai mult.

„Îmi este foarte greu să stau departe de familia mea. Nu mi-am văzut familia de 4 luni de zile și deja mă gândesc să o iau acolo. Este posibil să se închidă din nou posibilitatea de a călători dintr-o țară în cealaltă, dar cu Dumnezeu înainte. Voi sta acasă două săptămâni în autoizolare cu soția și fiica mea, iar după aceea mă gândesc să le iau și să plecăm împreună. Aici nu avem ce face”, spune Neculai Suceveanu.

Neculai: „M-aș întoarce oricând acasă, dacă aș avea posibilitatea să câștig un salariu decent, dar nu cred că acest lucru este posibil prea curând”

Neculai spune că, deși nu-i este deloc ușor să trăiască printre străini, gândul că poate oferi un trai mai bun familiei sale îl motivează să muncească zi-lumină în Anglia. Și-a luat un al doilea loc de muncă doar pentru a reuși să își ajute fiica să trăiască mai bine decât a avut el ocazia.

„Lucrez la McDonald’s în Marea Britanie. Chiar și în plină pandemie de COVID-19 lumea e mai relaxată acolo decât aici. În România este foarte greu. Am plecat pentru un trai mai bun, nu cred că pleacă cineva de prea mult bine. Aici am lucrat la Romtelecom. Dar cu banii nu ne puteam descurca. În Londra, salariul meu este în jur de 2.000 de lire. Mă descurc chiar foarte bine, mulțumesc lui Dumnezeu. M-aș întoarce oricând acasă, dacă aș avea posibilitatea să câștig un salariu decent, dar nu cred că acest lucru este posibil prea curând”, încheie Neculai Suceveanu.

Un tirist care muncește șase săptămâni în Olanda și două săptămâni stă acasă spune că nu vrea să se stabilească în România

Poveștile oamenilor care aleg să plece în străinătate, departe de familie și prieteni, încep toate la fel: „Din lipsa de bani”. Așa începe și povestea lui Cezar Dospin, care lucrează de 6 ani ca șofer pe tir la o companie din Olanda. Muncește 6 săptămâni, iar două stă acasă, alături de cei dragi. Spune că, motivat de veniturile mari, nu intenționează să se întoarcă acasă, oricât de tare și-ar dori.

„Am venit în vacanță acasă pentru că am două săptămâni libere. Lucrez ca șofer pe tir și muncesc o perioadă de 6 săptămâni și două săptămâni stau acasă. Am trecut foarte simplu peste pandemia de COVID-19 și asta pentru că lucrez singur pe camion. De 6 ani fac această activitate și nu doresc să mă retrag momentan”, spune Cezar Dospin.

O ieșeancă stabilită în Olanda a revenit la Iași doar pentru a naște. După ce copilul va împlini un an, intenționează să se întoarcă în țara care i-a oferit un trai mai bun

O tânără ieșeancă, stabilită de 1 an de zile în Olanda, a sosit ieri pe Aeroportul Internațional din Iași. Singurul motiv pentru care a revenit în țară este că a rămas însărcinată, iar medicul ei este din Iași. Femeia spune că în Olanda nivelul de trai este mult mai ridicat, iar când copilul va împlini 1 an, va pleca împreună cu el înapoi în Olanda. Deși se află în ultimele luni de sarcină și și-ar fi dorit să le petreacă alături de soțul ei, ieșeanca a venit singură acasă. Soțul ei a rămas acolo să muncească.

„Am lucrat un an de zile în Olanda. Sunt însărcinată, am venit pentru medic. Pe viitor voi pleca cu copilul. Viața este super acolo, aș fi rămas, dar am venit doar pentru că aici vreau să dau naștere copilului. Acolo lucrez la o fabrică de termopane. Când copilul va avea un anișor, vom pleca cu siguranță înapoi în Olanda, acolo unde a rămas soțul meu”, spune tânăra ieșeancă.

Comentarii
 • pai .. aici in iasi cu 1400 lei pe luna cum sa supravietuiesti? poate nu ii ai nici pe astia daca ramai fara munca si apoi la privat patronii sunt niste prosti…..umflati in pene ca asa-i romanul . Merita sa muncesti aici asa? Nu

 • Cui folosesc astfel de reportaje,cu transfugi care isi hulesc tara ?
  De ce nu dati reportaje despre olimpicii romani,sau despre strainii care vin aici voluntari sau cu afaceri in beneficiul acestei tari ?
  Daca in Olanda traiul e super misto la ce vii in Romania la medic ? A,ca e gratis si ca te vede imediat, si ca e bine pregatit.
  Aia plecati, duca_se. Acum 200-300 de ani occidentul isi lua sclavii din Africa. Acum sclavii se duc singuri sa munceasca zi lumina 2 joburi pe 2000 de lire. Ar fi de ras,daca nu e de plans.
  Gasesti vreun englez sa munceasca zi lumina pe 2000 de lire ? Niciodata. Pentru asta sunt sclavii.
  Gasesti in Anglia sau Olanda vreun gunoier englez sau olandez ? Niciodata. Pentru asta sunt sclavii.
  Pleaca sclavii la munca afara. Asta e. Aducem chinezi, vietnamezi,astia muncesc,nu-s cu nasul pe sus.
  Ce fac transfugii romani ? Voteaza partide care dau legi aiurea, sufocand economia romaneasca, ingenunchind sectorul privat. Dupa care se plang ca nu sunt salarii bune aici. Si pleaca sclavi la un” viitor mai bun” , dar cand o mierlesc vor „acasa in tara lor”. Vezi reportajele din martie.
  Drum bun, sclavilor. Noi n-am pierdut nimic, voi nu castigati mare lucru. Castiga tarile unde va macinati sanatatea zi lumina in joburi unde localnicii nu de murdaresc sa le faca. Si lucrati ieftin. Nu poti trai nici macar decent cu 2000 in Londra. Dar cine are asemenea pretentii de la transfugi ?

 • @Anonimul venetian Prostane sclav sunt ai nostri ca lucreaza pe 1400 lei in Romanika lui Iliescu, Basescu, Dragnea, Dancila, Orban. Oamenii aia care se duc in Anglia pe 1000 si ceva de lire trimit bani acasa la familie, sa o intretina, ceea ce ar fi imposibil aici. Daca tie iti convine sa stai sclav la patronii lachei din Ro si sa nu dai niciun ban pentru copii, treaba ta, dar nu vorbi tu de sclavi din Romania, uita-te in curtea ta

 • @Joker3, patronii platesc oamenii, nu politicienii. Politicienii au alte pacate, cu mult mai mari.

  Primul si cel mai mare pacat este descurajarea firmelor autohtone si favorizarea firmelor straine. Un singur exemplu : Ciolos, in anul acela cand a fost prim-ministru, a dat firmelor straine intreg ajutorul de stat. Tot ! Cu banii virati de saraci la buget, Ciolos a finantat 6 firme straine, printre care Bosch si Pirelli. Sa iei de la gura saracului ca sa-i dai lui Bosch este o mare porcie.

  Al doilea mare pacat este incurajarea tacita a marii evaziuni fiscala practicata de patronate, mai ales de cele straine. Evaziunea fiscala pe profit este de 80%. Pentru comparatie, evaziunea fiscala pe salarii a coborat sub 7%.

  Consecinta este ceea ce traim : o economie de tip colonial, cu valoare adaugata mica, cu patroni abuzivi, cu salarii mici. Aici trebuie sa muncesti doua luni ca sa traiesti o luna.

 • Eu muncesc aici (nu zic unde si in ce calitate ca nu vreau sa starnesc polemici) pe un salariu mic dar decent. Doar cat sa imi intretin casa, masina, frigiderul, ceva haine (nimic extravagant sau de fite) si sa merg vara si iarna in vacante. Nimic extravagant, nu Dubai sau Maldive. Doar Europa.

  Rog un cunoscator, un intelectual dintre acestia umblatii, eventual plecat la un trai si un viitor mai bun, sau poate vreun romanas care vine aici la stomato sau la un tratament medical, sau cel mai bine un economist fin cunoscator al rautatii si evazionismului patronatului roman, unul care se pricepe cu adevarat,deci,zic, rog pe careva care chiar stie ce spune, sa explice cum din 1000 si ceva, hai chiar si 2000 de lire pe luna poti trai in Londra plus sa mai trimiti si bani in Romania.
  Vreau sa ma luminez si eu cum se poate performanta asta.
  Chiar cu stat cate 6 in camera cum stau ei, cu haine la kg de la SH, cu mancat conserve din alea ieftine sau cu supa de la cantina saracilor, vreau sa stiu cum poate eroul roman sa mai trimita bani in tara din mia aia si ceva de lire.

 • Despre Joker3 Romanika.
  Prost, bai, dar de unde sa ii ceri ?
  I-auzi, tartanul: „patronii lachei”.
  Am ras un sfert de ora.
  Bai, bovina agramata, poate „patronii la chei”, desi patronii sunt la butoane.
  Are dreptate ala, de unde scoti vrajeala aia cu £1000 din care traiesti si iti intretii familia ? Mancati din gunoaie ? Asta va e cafeaua de la serviciu ?
  Patronii lachei…..

 • Mda, 2000 lire? Nu cred….Oricum din 2000 lire, dai 1000 lire pe chirie ( eventual mai putin daca stai cu inca 3-4 cetateni in camera cu toaleta comuna), 500 – 600 pe utilitati, transport, asigurare medicala ( daca ai)….raman 300-400 lire din care trebuie sa te hranesti si eventual sa trimiti acasa ceva. Daca te-ai imbolnavit…ala esti…vii acasa daca iti permiti biletul de avion…daca nu… imprumuti, ca sa te tratezi in Romania…si te intorci, in strainatate, dator, ca sa muncesti, sclav pentru altii. Vei fi un AUSLANDER toata viata! Vei fi tratat ca un AUSLANDER printre cetatetii acelei tari. Vei fi privit ca un AUSLANDER! Nu vei fi egalul lor NICIODATA! Chiar daca tu speri….

 • Ma uit la germanul ajuns primar la Timisoara.
  Oare asta nu stia ce greu e in „romanika”??
  Ma intreb cum de a venit, a muncit si a reusit el aici in timp ce milioane pleaca afara la „trai mai bun” si culmea, ii numesc sclavi pe cei ce aleg sa traiasca in tara lor, aici.
  A si invatat limba noastra, o vorbeste si o scrie mai bine decat multi dintre prapaditii care posteaza dindaratul „viitorului mai bun”.
  Cum a facut neamtul asta, asa au facut francezi, italieni, englezi care au venit aici sa traiasca si sa munceasca. Si le merge bine. Si au ramas. Si partenerii si angajatii lor sunt multumiti. Si dezvolta tara asta.
  Dar sa spui ca din 1-2000 de lire traiesti bine in Londra si iti intretii si familia, apai ori visezi ori esti homeless. Dar si homelessii viseaza.

 • baiiiiiiiiiiiii tu pui salariul primarului neamt din timisoara si averea care o are cu salariul de 1400 lei pe care il ia un iesean. esti ffffffff proooooooost. clotilde saracaaaaaaaaaaaaaa traieste din 1400 salar?? sau are o avere colosala din franta si sectorul unu un salar urias, baaaaaaaaaaaaaaaaaaa aici in Romania nu s e stabileste un neamt, francez , etc decat unul care are baaaaaaaaaaani, strainii care se stabilesc in romania vin cu banul ca aici se profita bine e rai pentru strainii cu bani si apoi trimit in tara lor miliardele castigate din afaceri in romania. esti fff prost mai si multi de sus care comentati aiurea sunteti foarte prosti, inapoiati

 • Transfugi? Care își hulesc tara?
  Oamenii spun adevărul și unul…de serviciu… deja „a acționat”.
  Le urează drum bun „sclavilor”. Stie că pentru o astfel de infracțiune nu va păți nimic!
  Dacă există un moderator, un luminat al acestui ziar, îl rog, foarte respectuos și din tot sufletul, să șteargă ceea ce a scris „Anonimul venețian” ca să ne convingă că acest ziar nu se face „pres in fața securiștilor”!

 • Pentru astia Frustrati care nu pot sa plece de langa mamica si taticu .Categoria de emigrant sa achimbat mult in ultimii 15ani .Romanii pleaca la salarii mai mari ,au drepturi egale cu cetatenii din acea tara si lucreaza in toate domeniile inclusiv Spitale si probabil cea mai mare realizare este aceea de a intalni noi oameni ,culturi etc .Ce facem noi ROMANII acum, occidentalii o fac de cel putin 100 de ani si o fac incontinuare (cea mai mare comunitate din Londra sint francezii ) ,nu este Nimic nou sub soare .Noi suntem printre ultimii din cauze bine cunoscute in istorie .Termenul de „sclav” daca tot se doreste a fi folosit ,ei bine si in Romania esti sclav pentru ca muncesti mult ,multe ore pe bani putini ,ai rate la casa pe 20-30 de ani iar cand iesi din scara blocului ai sanse mari sa calci intr un „rahat” de caine .Sa nu mai vorbesc de birocratia absolut stupida ex(schimbat permis auto romann in UK 5zile prin posta,schimbat pwrmis UK in Romania…..acte acte si vreo 2 luni asteptare) .Lasand la o parte motivatia financiara ,un Roman plecat intr o tara, fie ea din west fie din orice colt al lumii ,Intotdeauna o sa fie mai castigat decat un Frustrat care nu poate sa plece de langa mami si tati si in speta Relatiile lor .Din pacate ,stiu , nu toti romanii care pleaca Invata ceva ,si sunt cativa ,de ex.sa vii din Olanda sa nasti in Romania 🤔?Noi romanii (nu toti) ne macina cand vedem ce frumos sau dezvoltat acele tari ..Intr un final ,DA emigrantii sau asa denumitii „sclavi” de catre o parte de Boierimea din Ro se impart in mai multe categorii : cei care merg doar la munca si vor sa isi achite mai repede ratele la case(aprox5ani) ,cei care vor sa vada si altceva in afara de stirile de la ora 5,si cei care vor sa se afirme in diferite domenii ex.(asistent medical in Ro 5000-10000 euroi spaga ,in west mii de joburi pe salarii de cel putin 2000 euro) .

 • @anonimul venetian (sic!)

  vestea buna este ca esti anonim si asa o sa ramai, prostut si anonim. Scavii nu erau platiti, doar hrana si apa. In Anglia gasesti o multime de gunoieri nativi, pur sange britanic nu alta rasa. Si sa castigi £2k /luna nu e rau deloc. Ce kkt papi tu despre olimpicii romani de pe facebook? La cate olimpiade ai fost tu? Si cat de buni sunt medicii dinrromania? cine huleste tara, neghiobule?! Adica tu patriotul bashinos mioritic care ai ramas sa suji gratis esti exemplu de cum sa fii un bun roman si astia plecati sunt ‘altfel’, fraier, capsunari, tradatori etc. Tu nu-i mai vrei inapoi, ii stergi de pe fata pamnatului ma-ti ala romanesc care o sa fie numai al tau si in care abia astept sa te ingropi. Loaza tarabosta nemernica si curva comunista isterica.

 • Hai ba plimbati ursu. Nimeni nu are voie la orice opinie, ca sar imigrantii cu gura.
  Priviti-i. Rupti de schinari, cu masinile supraincarcate de boarfe si ciuveie, cu rulote sleampete in care isi cara „agoniseala”, elitele Romaniei vin acasa de sarbatori sau cand ii loveste boala. Ori soarta. Care tatuat,care cu cercei,care cu tunsori cum au vazut ei in lumea mare, amarastenii vin sa se imbuibe cu haleala buna si sa se trateze gratis.
  Astia se gasesc sa comenteze ?
  Libertatea cuvantului e mare lucru, stii cand ? Cand „nimic nu ai a spune”. Atunci valoreaza cel mai mult.
  Cu mult mai mult decat latraturile ades agramate ale astora fara tara, fara identitate si fara coloana vertebrala. Sunt lasati sa latre,pentru ca in rest, in cel mai bun caz, pupa clanta usii.
  Si,reintorsi in tara de adoptie, pupa mana sau borta patronului.
  Deci, ham hamham.

 • In Olanda “gunoierii” sunt de origine olandeza majoritatea, la fel si cei din construcții, unde mai găsești vre o 2-3 polonezi. A rămâne in Ro pe bani putini si ore multe e Opțional si din frustrare si poate frica de necunoscut se arunca cu rahat in “sclavii de afara” care au susținut cu 5 miliarde€ trimiși in țara economia.

 • Romanul e sclav doar in romania munceste fara bani, 1400 e salar? mai ajungi acasa in prima zi cu el? cum pleci din romania nu mai esti sclav, poti sa mananci bine si tu si familia si copilasii sa te imbraci, sa te incalti sa-ti arunci imediat pantofii pe care ii porti de cativa ani si iarna si vara si toamna si primavara oricum cumparati de la second, patronul te ajuta cu ce poate si el ca deh esti din Romania adio sclavie, daca o primarie iti da o locuinta sociala si un ajutor social ca deh esti roman, te-ai facut om, adio sclavie, daca patronul isi schimba tot din casa si ti le da gratis adio sclavie. In doua luni ai luat salariul care il iei in Romania intr-un an , adio sclavie!Apropo la parlamentare se asteapta foarte tare voturile din DIASPORA tezaur pentru parlament unica speranta de frauda masiva cum le vrea muschiul. Apropo se poate pleca in A merica fara viza invidiosilor! de ce sinteti invidiosi plecati acu din tara cine nu va lasa? atunci de ce sinteti invidiosi pe cei care pleaca?

 • Din contractele romanilor din Diaspora romania primeste partea ei de la fiecare roman, Diaspora trimite bani acasa dar si miliarde de euroi la bugetul Romaniei dar unde sunt banii ?

 • Bravo mitica, de zile mari baietu !
  Vezi lasa din mancarea aia pe saturate si ceva sa trimiti acas’ la neamuri, plus pantofii ce nu va mai trebuie. Is buni in curte, pe ploaie.

 • Da vom vota PARTIDU VERDE trebuie sa anuntam cum putem si DIASPORA! Sa dea domnul sa nu se voteze in Diaspora , SA NU PERMITA ACCESUL LA URNE PE ACEASTA PANDEMIE UCIGASA, GERMANIA SIGUR NU PERMITE, FRANTA NU , ITALIA NU, SPANIA NU,CHILIPIR PE HOTII DE VOTURI DIN ROMANIA CARE ASTEAPTA VOTURILE DIN DIASPORA CA SA LE FURE MAI ALES DACA VA FI VOTUL PRIN CORESPONDENTA

 • numai in romania se da spaga la doctori, in toate celelalte tari doctorii nu primesc si daca vrei sa-i dai stie ca esti roman si se uita intrebator la tine si refuza, in romania ca toate merg a dracului aici cu saracie de lumea a treia, doctorii te lasa sa mori daca nu umfli spaga la buzunar dau neamurile se imprumuta, rabda de foame ca sa adune spaga la doctor, depinde daca e multumit cat ii dai

 • Dau 350 de lire in prezent la chirie + 250 utilitati + 400 de lire transportul + 250 pe mancare = 1250 lire pe luna…daca aveam posibilitate sa atasez poze atasam…la mc Donald’s salariul ajunge pe la 1300 de lire si daca faci ore suplimentare sau ture duble poti ajunge la 2000 dar cred ca daca lucrezi zilnic 20 din 24 adica sa te distrugi….cel mai scump e transportul , mancarea e ok ca pret…eu lucrez acolo pe o perioada determinata,instruiesc noii angajati ai unei companii care are si in sediu acolo

 • Giulia Fals….
  Daca chiria este 350 atunci inseamna ca este o camera single iar utilitatile nu pot depasi 50-70 lire pe persoana(de obicei camera single ajunge maxim 400£ zona 3-5 cu biluri incluse) ,asta inseamna in jur de 420£ pe luna .Mancarea cel mult 200 daca nu gatesti deloc si cumperi gata facuta .Transportul variaza ,depinde unde stai si unde lucrezi te poate ajunge cel mult 250 pe luna.Londra este scumpa cumva dar salariile depasesc 1500 £in cele mai multe cazuri.Poti pune lejer 500£ deoparte daca asta este scopul ,daca nu bucurate de Londra sau ma rog UK cabai de ce

Adauga un comentariu