Actualitate

Ion Cristoiu lansează bomba: Marcel Ciolacu îl vrea pe Nicusor Dan împotriva Gabrielei Firea

Publicat: 08 iul. 2020
Ion Cristoiu
Ion Cristoiu

Jurnalistul şi publicistul Ion Cristoiu afirmă că împotriva Gabrielei Firea s-a pornit o campanie politico-mediatică al cărei scop este să împiedice o nouă candidatură a acesteia la Primăria Capitalei.

Ion Cristoiu consideră importantă declaraţia Gabrielei Firea de miercuri, prin care anunţă că nu se retrage din cursă pentru al doilea mandat de primar general, deoarece arată că edilul Capitalei a conştientizat pericolul, scrie mediafax.ro.

„Declaraţia este foarte importantă deoarece arată conştientizarea de către Gabriela Firea, primar în exerciţiu şi candidatul PSD la alegerile locale că împotriva ei s-a declanşat o maşinărie uriaşă de manipulare, asemănătoare în proporţii celei cu teroriştii din decembrie 89. O parte a acestei diversiuni o reprezintă zvonurile, care devin şi ştiri în presa prezidenţială, guvernamentală, că Gabriela Firea se retrage. Gabriela Firea a conştientizat pericolul şi a avut o intervenţie, dar nu e suficient, trebuie să mai facă şi altele şi să facă o ieşire în teren (…) Campania de zvonuri privind retragerea Gabrielei Firea îi demobilizează susţinătorii”, a explicat jurnalistul.

Ion Cristoiu spune că bătălia pentru Bucureşti este bătălia politică a anului, mai importantă decât bătălia pentru Parlament.

„Cine pierde Bucureştiul, pierde şi alegerile parlamentare. Avem de-a face cu o ciudăţenie în campania aceasta pentru locale: cine NU pierde Bucureştiul. Dinspre partea dreaptă, tema de campanie nu este candidatul şi programul său, ci scăparea Bucureştiului de ciumă roşie. Este o campanie destul de periculoasă pentru Gabriela Firea deoarece reuşeşte să unească toată dreaptă nu în jurul unui candidat, ci în jurul unei teme de dărâmare destul de lesnicioase în România. E mai uşor să dărâmi decât să construieşti”, a susţinut publicistul.

Ion Cristoiu avertizează că este pentru prima dată după 2012 când apare o coaliţie politico-meditică împotriva Gabrielei Firea, şi nu a PSD, suspectând că la nivelul conducerii interimare a PSD nu există un mare entuziasm pentru realegerea primarului general.

„Niciun lider de partid nu vrea să aibă în partid un concurent care a câştigat Primăria Capitalei. Aşa se explică de ce Ludovic Orban îl vrea pe Nicuşor Dan, iar Marcel Ciolacu nu o vrea pe Gabriela Firea. După părerea mea, deşi poate părea paradoxal, şi Ludovic Orban, şi Klaus Iohannis, şi Marcel Ciolacu îl vor pe Nicuşor Dan. Nicuşor Dan este un candidat ideal. Dacă va câştiga, Ludovic Orban e liniştit deoarece nu-i ia nimeni partidul. Marcel Ciolacu este şi mai fericit pentru că nu numai că scapă de Gabriela Firea care pierde, dar nu mai are niciun concurent. E greu presupus că Nicuşor Dan va candida la şefia PSD”, a explicat jurnalistul.

Ion Cristoiu adaugă că nu ştie în ce măsură Gabriela Firea, singură fiind, va face faţă acestei bătălii, în care Victor Ponta, aflat pe val şi pretendent la Primăria Capitalei, nu este dispus la negocieri.

„Nu cred că se mai poate negocia cu Victor Ponta. Pro România simte vânt în pânze. Victor Ponta vrea fie să preia PSD, fie să meargă pe principiul vaselor comunicante: scade PSD, creşte Pro România. Victor Ponta, bănuiesc că intră şi într-un calcul european, vrea să ia el locul PSD. Sau să echilibreze. Şi PSD, şi Pro România să aibă acelaşi scor electoral şi să-şi împartă stânga. Sunt două posibilităţi. Dacă simte din sondaje că are şanse să câştige Primăria Capitalei, Victor Ponta intră în cursă. Dacă va pierde, pierde nu în raport cu Gabriela Firea, ci cu Nicuşor Dan, şi atunci poate să iasă din viaţa politică. Dacă va câştiga Primăria Capitalei, Victor Ponta va deveni candidatul nr 1 întregii stângi la prezidenţialele din 2024. Asta este intenţia lui. Îi dau mari şanse dacă va candida”, a mai spus jurnalistul.

Adauga un comentariu