Actualitate

Israelul declară stare de urgență într-un important oraș. Violențele între palestinieni și israelieni au ajuns la un nivel extrem de ridicat – GALERIE FOTO

Publicat: 12 mai 2021
Un om cară un sicriu pe umăr în Israel, înconjurat de mii de palestinieni
Luni a avut loc o înmormântare pentru un bărbat care a murit în timpul tulburărilor din Lod

Israelul a declarat starea de urgență în orașul central Lod, după revolte din partea arabilor israelieni, pe măsură ce conflictul dintre forțele israeliene și militanții palestinieni s-a intensificat.

Mașinile au fost incendiate și 12 persoane au fost rănite în ceea ce primarul numeşte un război civil. Militanții palestinieni au tras sute de rachete pe teritoriul Israelului, în timp ce militarii israelieni a efectuat atacuri aeriene grele asupra Gaza.

Cel puţin 40 de persoane au murit în Israel în urma conflicului

Cel puțin 40 de persoane au murit în unele dintre cele mai grave violențe din ultimii ani. Militanții palestinieni au declarat că au tras sute de rachete asupra orașului israelian Tel Aviv după ce marți un atac aerian israelian a demolat un bloc turn în Fâșia Gaza. Armata israeliană spune că vizează militanții din Gaza ca răspuns la atacurile cu rachete asupra Ierusalimului și a altor zone. Luptele au avut loc după săptămâni de tensiuni în creștere care au fost provocate de confruntări violente între poliția israeliană și protestatarii palestinieni într-un loc din Ierusalim care este sfânt atât pentru musulmani, cât și pentru evrei.

Comunitatea internațională a cerut ambelor părți să pună capăt escaladării. Trimisul de pace al ONU pentru Orientul Mijlociu, Tor Wennesland, a declarat că „escaladează spre un război pe scară largă”.

Cel puțin 35 de palestinieni, inclusiv 10 copii și cinci israelieni au fost uciși până acum în violență, potrivit oficialilor din domeniul sănătății.

Ce s-a întâmplat în Lod, oraşul intrat în stare de urgentă

Proteste ale arabilor israelieni au izbucnit în Lod, un oraș lângă Tel Aviv, și s-au intensificat până la revolte la scară largă, protestatarii aruncând cu pietre asupra poliției, care au răspuns cu grenade asomatoare. Protestele au urmat înmormântării unui bărbat arab israelian care a murit în timpul tulburărilor din oraș cu o zi mai devreme. Cel puțin 12 persoane au fost rănite în ciocniri, a relatat ziarul israelian Haaretz . Odată cu căderea nopții, situația a degenerat în Lod, a spus poliția, conform bbc.com

Presa israeliană a raportat că sinagogile și mai multe afaceri au fost incendiate, în timp ce agenția de știri Reuters a spus că au existat rapoarte despre evrei care aruncau cu pietre o mașină care era condusă de un rezident arab.

Marți seara, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat starea de urgență la Lod. Poliția de frontieră israeliană a fost adusă din Cisiordania. Conflictul dintre militarii israelieni și militanții palestinieni din Gaza a stârnit neliniște în rândul minorității arabe din interiorul Israelului, ducând la proteste. Au existat, de asemenea, neliniște în alte orașe cu o mare populație arabă israeliană, precum și în Ierusalimul de Est și Cisiordania.

„Tot Israelul ar trebui să știe, aceasta este o pierdere completă a controlului”, a spus primarul Lod Yair Revivo, citat de ziarul Times of Israel . „Războiul civil a izbucnit în Lod”.

Times of Israel a spus că aceasta este prima dată când guvernul folosește puterile de urgență asupra unei comunități arabe din 1966.

Netanyahu, care a mers în oraș pentru a cere calm, a spus că va impune o stăpânire, dacă este necesar.

Toate informaţiile despre luptele din Israel

După două zile de ostilități, focul de rachete al militanților palestinieni și atacurile aeriene ale armatei israeliene au continuat miercuri dimineață.

Într-un tweet , armata israeliană a declarat că a lovit „o serie de ținte teroriste semnificative” în toată Fâșia Gaza ca răspuns la sute de rachete. Grevele au fost cele mai mari din 2014, a spus acesta. O clădire înaltă, casele și birourile utilizate de liderii militanți palestinieni în Gaza se numără printre țintele lovite de avioanele de luptă, au declarat armata israeliană. Între timp, grupările militante palestiniene au continuat să tragă cu rachete în Israel. Au fost auzite boomuri puternice și sirenele de atac aerian în orașe vizate, printre care Tel Aviv, Ashkelon, Modiin și Beersheba.

De zile întregi, militanții palestinieni lansează sute de rachete către orașele israeliene într-o încercare aparentă de a copleși apărarea antirachetă. În Lod, o rachetă lansată din Fâșia Gaza a lovit miercuri o mașină, ucigând două persoane, inclusiv un copil, a spus poliția israeliană. Marți, mai devreme, Hamas, grupul militant care guvernează Gaza, a declarat că a lansat rachete la Tel Aviv și suburbiile sale ca răspuns la „țintirea de către inamic a turnurilor rezidențiale”. Imagini video din oraș arată rachete care străbate cerul nopții, unele explodând în timp ce sunt lovite de rachete interceptoare israeliene.

De altfel, morților acestora li se adaugă alte câteva zeci de persoane care au murit în urmă cu doar o săptămână, în timpul unui pelerinaj religios.

„Un dezastru fără margini”, a declarat premierul Benjamin Netanyahu imdiat după tragedie, adăugând că se roagă pentru victime.

Comentarii
Adauga un comentariu