Local

ISU Iași a finalizat controlul în mai multe spitale. Lista celor mai sigure unități medicale din oraș. Iată raportul oficial

Publicat: 18 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
ISU Iași a finalizat controlul în mai multe spitale. Lista celor mai sigure unități medicale din oraș. Iată raportul oficial
Pat de spital din secția ATI

Mai multe unități medicale din Iași au ajuns să fie controlate la sânge în ultima perioadă. Tragicul eveniment de sâmbăta trecută de la Piatra Neamț a făcut ca spitalele din oraș să fie supuse suplimentar unor verificări în privința autorizațiilor de securitate. Rezultatele acestor controale derulate de inspectorii ISU la spitalele din municipiul Iași sunt surprinzătoare

Cele mai mari spitale din municipiul Iași au fost supuse unor controale drastice în ultima perioadă. Unitățile medicale ieșene au fost controlate de autoritățile din județul Iași, controalele desfășurându-se anual și implicând echipele din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Iași. Controalele au fost derulate de ceva vreme, dar, cu toate acestea, tragedia de la finalul săptămânii trecute, de la Spitalul Județean Neamț, a făcut ca situația să se schimbe radical și la Iași, iar noi controale să fie demarate în zilele următoare.

Stadiul controalelor la spitalele din Iași. Ce au descoperit inspectorii ISU Iași?

Angajații Inspectoratului au luat la rând toate spitalele din municipiul Iași. Controalele de la unitățile medicale au vizat situația pentru securitate la incendiu, avizele ISU de funcționare, dar și alte aspecte legate de funcționarea instituțiilor spitalicești.

„Centralizăm acum situația verificărilor efectuate în ultima perioadă. În ceea ce privește unitățile medicale din Iași, situația este una bună. Nu sunt probleme majore. Acolo unde au fost derulate modificări la spitale, unde s-au făcut investiții noi, s-a trecut la un set nou de avize”, a precizat col. Ionuț Grădinariu, șeful ISU Iași.

Lista celor mai sigure spitale din municipiul Iași. Iată raportul oficial al autorităților

Raportul controalelor efectuat de autoritățile județene arată că majoritatea spitalelor din Iași, fie cele subordonate Consiliului Județean, Primăriei Iași sau Ministerului Sănătății, se prezintă în condiții bune. De exemplu, Spitalul de Neurochirurgie „Prof. Dr. Nicolae Oblu” și Maternitatea „Cuza Vodă”, subordonate Consiliului Județean Iași, dar și Spitalul Clinic de Recuperare, aflat în subordinea Primăriei Iași, se prezintă în condiții foarte bune. Aceste unități medicale ieșene nu au întâmpinat dificultăți, iar avizele ISU au fost emise fără probleme. Situația în aceste unități medicale a fost analizată în ultima perioadă de inspectorii ISU, la mijloc fiind controale pe secții, pe circuitele din spitale, dar și la nivelul de siguranță pentru medici și pacienți.

Cum arată cele mai mari spitale din municipiul Iași?

În ceea ce privește Spitalul „Sf. Spiridon” din municipiul Iași, raportul ISU arată că autorizațiile au fost date pe fiecare pavilion în parte. Cum unitatea medicală este compusă din pavilioane construite cu decenii în urmă, avizele date au fost condiționate de mai mulți factori. Astfel, s-a ajuns ca unitatea din centrul municipiului Iași să funcționeze cu avize pe pavilioane. Explicațiile în acest caz sunt clare.

„Spitalele din Iași au avize e funcționare, însă în unele cazuri se merge pe pavilioane. Acolo unde sunt clădiri vechi și unde nu s-au făcut modificări de structură, unde nu au avut loc intervenții la structură, situația a fost clară. Unde avizele existau, acestea s-au prelungit. Unde nu era aviz, fiind vorba de o clădire veche și nesigură, acestea nu au primit autorizație. La Spitalul «Sf. Maria», unde au fost efectuate lucrări de reabilitare, s-au impus noi avize”, a mai spus șeful ISU Iași. Astfel de controale au mai avut loc în unitățile din județul Iași.

Noi controale în spitalele din Iași. Verificări ample în unitățile medicale gestionate de autoritățile ieșene

În alte unități medicale din municipiul Iași activitatea de control este încă în curs. În plus, după tragedia din secția ATI de la Spitalul Județean Neamț, au fost sporite controalele în unitățile medicale ieșene. Conform ISU, în prezent se derulează un control la Maternitatea „Elena Doamna” din Iași, spital în care investițiile majore au lipsit în ultimii ani. De asemenea, la Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din municipiul Iași controlul se va desfășura în zilele următoare, decizia fiind luată ca urmare a exploziei cazurilor de COVID-19 și a numărului mare de internați în secțiile respective.

„La nivel tehnic, situația din spitalele ieșene este una bună, lucrurile sunt puse la punct, tocmai pentru o gestionare cât mai bună a situației. Sperăm să nu avem parte de ceva neprevăzut, de o neglijență umană. Toată lumea își dorește ca lucrurile să se desfășoare în condiții normale”, a mai precizat șeful ISU Iași.

Controale în secțiile ATI. Decizie luată de Guvernul României

După incendiul din secția ATI Piatra Neamț, Guvernul României a decis o verificare amănunțită în spitalele din întreaga țară, în special în secțiile ATI. Guvernul ar urma să deconteze din fonduri europene toate lucrările de modernizare, de reparare, de alimentare cu oxigen, de refacere a instalațiilor. Oficialii Guvernului au precizat că în urma verificărilor făcute de Direcțiile de Sănătate Publică și Inspectoratele pentru Situații de Urgență vor fi stabilite spitalele care au nevoie de fonduri. Printre acestea pot apărea și spitalele din Iași, dacă autoritățile județene vor considera acest lucru.

Adauga un comentariu