Titlurile zilei

Punte peste iad, între Neamț și Iași! Pentru prima dată, medicii de la cele mai importante spitale din Iași vorbesc deschis despre clinicile ATI! Tragedia se poate repeta!

Publicat: 16 nov. 2020
În anul 2018, la Iași a ars o importantă parte din IBCV, însă, din fericire, nu au fost înregistrate victime
Imagini din timpul incendiului de la Secția ATI de la Spitalul Județean Neamț și din timpul incendiului de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iași

Medicii din Iași vorbesc despre secțiile ATI de la spitalele din județ. După tragedia de la Neamț s-au anunțat controale serioase inclusiv la clinicile ATI din Iași. În urmă cu doi ani a ars Institutul de Boli Cardiovasculare Iași, iar unul dintre medici a retrăit acele momente când a văzut ce se întâmplă în județul vecin. La Iași este loc de mai bine în unele spitale, însă lipsa investițiilor își spune cuvântul. Reporterii BZI au făcut o analiză la toate spitalele importante din Iași cu privire la situația secțiilor ATI și riscurile din aceste secții

Luni, 16 august 2010, București, arde Maternitatea Giulești. Miercuri, 11 aprilie 2018 Iași, arde Institutul de Boli Cardiovasculare. Sâmbătă 14 noiembrie 2020, Neamț, arde secția de Anestezie și Terapie Intensivă. Date diferite, județe diferite, tragedii similare: incendiul de la Maternitatea Giulești, incendiul de la IBCV Iași, incendiul de la Spitalul Județean Neamț. Este greu de spus de ce se mai petrec nenorociri în spitale! Este dificil de explicat de ce trebuie să moară oameni pentru nimic și este greu de spus ceea ce trebuie schimbat.

Sâmbăta trecută, la Neamț, avea să se mai scrie cu sânge o pagină de istorie. Zece oameni au murit în Secția de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului Județean după un incendiu. Autoritățile au deja câteva piste care ar trebui să lămurească modul în care s-a produs incendiul, însă acest lucru pare mai puțin important după tragedie. Au murit oameni nevinovați, iar pentru asta cineva ar trebui să plătească. De fiecare dată când au existat situații similare s-au cerut demisii, au apărut fel de fel de oameni care s-au bătut cu pumnul în piept pentru dreptate, dar totul a fost îngropat treptat.

Iadul din Secția de Anestezie și Terapie Intensivă

Sâmbăta trecută, la Piatra Neamț s-au petrecut scene greu de explicat în cuvinte. Flăcările au cuprins Secția ATI, câțiva pacienți au murit arși de vii în paturi, iar alții au închis pentru totdeauna ochii în timp ce se încerca salvarea lor. Nici medicii nu au scăpat fără răni. Unii s-au ales cu semne adânci pe trup, iar alții – cu semne, care nu vor trece vreodată, în suflet. La Neamț a ajuns sâmbătă ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. A vrut să vadă cum se mișcă lucrurile și ce se întâmplă cu pacienții rămași în spital.

Ulterior, Tătaru a ajuns la Iași, unde a verificat ce se întâmplă la Spitalul Mobil de la Lețcani, unde au fost transferați, târziu în noapte, mai mulți pacienți din Neamț. Iașul a întins o mână de ajutor frățească județului Neamț, o mână de ajutor binevenită, o mână de ajutor fără de care lucrurile s-ar fi complicat extrem de mult.

Clădirea care adăpostește Spitalul Clinic „I.C. Parhon” și IBCV a ars în 2018

Iașul știe ce înseamnă suferința. La Iași s-a petrecut un incident similar. Poate un gram de noroc a făcut ca, pe 11 aprile 2018, la Iași să nu se înregistreze victime când a ars „Inima Moldovei”, cum spunea profesorul Grigore Tinică în momentul în care o parte din clădire s-a aprins ca o torță. Unul dintre doctorii de la Spitalul „Parhon” a retrăit sâmbătă poate cel mai negru scenariu din viața sa. Văzând ce se întâmplă la Spitalul Județean Neamț, medicul Ionuț Nistor, de la Spitalul „Parhon”, a retrăit fiecare clipă.

„Noi am trecut prin asta, în aprilie 2018, când a luat foc Institutul de Boli Cardiovasculare (IBCV). Secțiile de Terapie Intensivă erau una sub alta (cea de la IBCV și de la Spitalul „Parhon”). Din păcate, eu înțeleg foarte bine ce s-a întâmplat în noaptea de sâmbătă, la Neamț, pentru că, în aprilie 2018, eu eram de gardă și a trebuit să car pe scări pacienții intubați, alături de pompieri”, a spus ieri medicul Ionuț Nistor.

Întrega clădire a fost închisă după incendiul de la IBCV Iași

Întrebat dacă la Spitalul „Parhon” s-ar mai putea produce o tragedie similară, medicul Ionuț Nistor a avut un moment de tăcere, dar a revenit ușor, cu un gând sincer.

„Aș îndrăzni să spun că sper ca, la Spitalul „Parhon”, să nu se mai întâmple așa ceva vreodată!”, a spus acesta.

Legat de ceea ce s-a întâmplat în 2018, la Iași, Nistor a povestit pe scurt:

„Atunci, sigur, problema a fost la Cardiologie, la IBCV, dar, după aceea, din păcate, fiind la ultimul etaj, a trebuit închisă toată clădirea. Asta pentru că au fost blocate lumina, apa, gazul, oxigenul! Nu a mai fost funcțională și a fost nevoie să mutăm toți pacienții de la Terapie Intensivă. În mai toate spitalele din Iași și din restul țării perioada de pandemie cu care ne confruntăm a produs schimbări. Când vorbim despre schimbări, vorbim despre reorganizare, despre modificarea unor spații și despre suprasolicitarea unor aparate.”

Modificările făcute pe timp de pandemie pot duce la tragedii

Însă aceste modificări pot duce la adevărate tragedii.

„Aceste mutări de Secții de Terapie Intensivă, din cauza pandemiei (de coronavirus) sau din cauza necesității de a crește capacitatea unui spital cu paturi de Terapie Intensivă în alte zone, pot duce la repetarea acestor tragedii în spitalele din Iași, la fel ca aceea din Piatra Neamț. Motivul este foarte simplu: o Secție de Terapie Intensivă are un necesar de curent electric foarte mare și de dispozitive care funcționează pe bază de curent electric. La un singur pacient există aparatul de ventilație, pot exista 4-5 injectomate, monitorul de evaluare a ritmului cardiac etc.

Pot fi 10-15 consumatori de curent la un singur pat! Astfel, crește foarte mult consumul și, automat, parametrii tehnici de funcționare a acestor secții sunt diferiți față de un salon obișnuit. Din păcate, dacă se mai dorește creșterea capacității de Terapie Intensivă, nu este suficient să aduci un pat și niște injectomate într-o anumită zonă din spital. E nevoie ca acea zonă din spital să fie calibrată tehnic pentru a suporta necesarul de oxigen și de curent pentru o asemenea solicitare dintr-o Secție de ATI”, a mai spus doctorul Nistor.

Care este acum situația de la Spitalul Clinic „I.C. Parhon”

Întrebat care este acum situția de la Spitalul „Parhon” din Iași, medicul a dat de înțeles că lucrurile sunt sub control.

„La «Parhon» e un moment de renovare. Secția de Terapie Intensivă va fi renovată complet. Secția care a fost afectată de incendiu este aproape înlocuită complet cu un bloc operator. Înainte de a muta Secția de Terapie Intensivă știu că a fost cerut avizul DSP pentru mutare. După aceea, Compartimentul Tehnic a modernizat tot ce înseamnă prize, conductori și oxigen pentru noua zonă din spital unde este ATI. La noi, lucrurile vor sta mai bine în momentul în care se va muta complet într-un spațiu nou. Sunt speranțe că, în 6 luni, Terapia Intensivă se va muta în spațiul modern”, a încheiat Ionuț Nistor.

Care este situația din Secția ATI de la Spitalul de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva”, din Iași

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași a spus că, de-a lungul timpului, s-au făcut investiții, însă aparatura medicală funcționează la capacitate maximă, iar asta nu poate oferi o doză prea mare de siguranță.

„Este foarte greu de spus dacă, la noi, s-ar putea întâmpla ce s-a petrecut la Neamț… Aparatele au o durată de viață de circa 2-4 ani la noi. Dar, în ceea ce privește funcționarea rețelei electrice și a plusului de oxigen, prin faptul că ele merg de atâtea luni la capacitate maximă și la ritmul în care funcționează, ele trebuie să fie foarte bine supravegheate, inclusiv din punct de vedere tehnic. Până în acest moment, ele au funcționat bine, dar merg non-stop”, a afirmat ieri prof. dr. Carmen Mihaela Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva”, din Iași.

Aparatura de la ATI din Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași este verificată periodic

La Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași aparatura este verificată în mod constant. Nici aici nu poate spune nimeni dacă o tragedie ca aceea de la Neamț ar putea avea sau nu loc în Secția de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI).

„La Spitalul «Sf. Spiridon» aparatura este verificată, există o firmă care are contract. Din ceea ce știu eu, există un contract de service, de mentenanță și nu se folosesc tuburi de oxigen în ATI, e doar pe instalație de fluide centralizată. Sunt alte zone din spital unde se folosesc tuburi de oxigen. În ceea ce privește eventuale îmbunătățiri, asta ține de partea administrativă și nu aș putea să vă dau eu o declarație în privința aceasta”, a precizat ieri prof. dr. Diana Cimpoeșu, coordonatoarea UPU-SMURD Iași.

La Spitalul de Neurochirurgie „Prof. dr. Nicolae Oblu”, Secția ATI fost renovată

Spitalul de Neurochirurgie „Prof. dr. Nicolae Oblu” din Iași a trecut prin reparații în urmă cu 3-4 ani și astfel de situații, ca la Neamț, nu ar trebui să aibă loc.

„Secția de Anestezie și Terapie Intensivă de la spitalul de Neurochirurgie «Prof. dr. Nicolae Oblu» a fost renovată complet. Unele dintre aparate sunt în garanție, iar celelalte sunt verificate în permanență de o firmă de specialitate. Noi avem senzori de fum funcționali și toate avizele de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU)”, a declarat ieri Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie din Iași.

La Spitalul pentru Copii „Sfânta Maria” se fac lucrări de modernizare în Secția ATI

Lucrurile par să meargă înspre bine și la Spitalul pentru Copii „Sfânta Maria”, din Iași.

„Spitalul nostru este în reabilitare / modernizare. Partea reabilitată deja este conform noilor cerințe ale ISU, în sensul că avem sistem de ventilație, absorbția fumului, cu uși antifoc, cu sisteme de alertă în caz de incendiu, cu deschiderea automată a geamurilor și a ușilor. Pe aripa modernizată sunt respectate ultimele cerințe din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență”, a precizat ieri Corneliu Mihai, managerul Spitalului pentru Copii „Sfânta Maria”, din Iași.

S-au anunțat controale masive în toate Secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă din țară

La nivel național s-au anunțat controale. În perioada următoare, fiecare Secție ATI ar urmă să fie verificată. În cazul în care se vor găsi nereguli, vor fi luate măsuri. Cel puțin așa afirmă autoritățile. Este greu de crezut că există vreun spital perfect din toate punctele de vedere. Cert este faptul că e nevoie de investiții masive în mai multe spitale din Iași și din țară. Din păcate, aceste investiții întârzie să apară, iar asta nu face decât să trimită oameni nevinovați către moarte.

Comentarii
  • medicii sa ne spuna de ce au tacut? haa,pt ca li sa promis 2500 lei bonus la salar si pt asta au devenit criminalii țarii,sper sa moara medicul dus in belgia,ce pula mea ar fi el pe langa un civil?

  • La Maternitatea Elena Doamna din Iasi directorasul Martinescu si cu lidera Buzea au luat banii de la masti si tichetele de vacanta .Ar fi bine un control de la Anaf sa se vada si contractele pe aprilie , mai , iunie . Doamna lidera de sindicat merge in concediu primavara in Italia , cand vine vara merge in Spania si in toamna merge 2 saptamani si in Grecia . Angajatii isi cumpara masti din banii lor si echipament de lucru .

  • citi oameni ar trebui sa mai moara sa se trezeasca autoritatile?ar trebui o reorganizare in sistemul medical ,sa intrebe pe fiecare ce face ,concret,si cu ce se ocupa zilnic ,si vor avea o mare surpriza sa constate ca multi,chiar foarte multi iau bani din sistem degeaba si doar imping vintul.

  • FACETI O REORGANIZARE IN SISTEMUL MEDICAL,INTREBATI PE FIECARE CE FACE SI O SA AVETI O SURPRIZA IMENSA SA CONSTATATI CITI OAMENI IAU BANI DEGEABA DIN SISTEM,SARACINDU L SI CITI LUCREAZA IN CEL PUTIN DOUA TREI LOCURI SI NU FAC NIMIC NICAIERI.NIMENI NU ARE CURAJ SA FACA ASTA.

  • FACETI O REORGANIZARE IN SISTEMUL MEDICAL,INTREBATI PE FIECARE CE FACE SI O SA AVETI O SURPRIZA IMENSA SA CONSTATATI CITI OAMENI IAU BANI DEGEABA DIN SISTEM,SARACINDU L SI CITI LUCREAZA IN CEL PUTIN DOUA TREI LOCURI SI NU FAC NIMIC NICAIERI.NIMENI NU ARE CURAJ SA FACA ASTA.

  • ai dreptate sylv,dar pana nu se aude doua-trei gloante in cap,nimic nu se va intampla,bat pareu ca cunosti sau in special ai auzit ca sant doctori in spitale de stat si care trimit pacientii in clinica privata a lor+ca iau c.a.s-ul de la stat privatul si ia si bani de la pacient,ia gandestete sa se fi intamplat o asemenea chestie la un spital privat,azi auzeai catuse la acel spital? dar la stat,iti pula

  • Domnul iohanis nu cere demisia nimănui? Premier..ministru..primar? Ceva dosare penale?
    Unde e rezistul? Nu iese nimeni in strada? Nu aveți comanda sa ieșiți la protest? La colectiv era totul pus la punct in câteva ore….

  • Bine era dacă în facultatea de medicină se strecura un cursuleț, acolo. Un cursuleț de securitatea muncii în spitale, predat de ingineri, care să se țină în laboratoarele Politehnicii, și care să se termine cu un colocviu. Întrucât autoritățile statului român sunt debile mintal, trimițându-și doctorii să ia foc prin secții, atunci onor Medicina ar fi trebuit să-i informeze. Scopul unui astfel de curs ar fi trebuit să constea în inițierea medicilor în pericolele care-i pândesc din aparatura medicală și reactivi: foc, explozie, otrăvire, electrocutare, iradiere cu radiații nucleare etc. Adică să aibă niște noțiuni elementare, dobândite pe bază de experiment științific. S-a dovedit că e periculos să te dai pe mâna lui nea Tilică, care să-ți facă tot felul de instalații… letale. Repet, nu să-i facă ingineri proiectanți de aparatură medicală, ci să-i inițieze în niște treburi pe care nu au de unde să le știe.

Adauga un comentariu