Prima pagină » Actualitate » Iulian Dumitrescu, fostul președinte al CJ Prahova, trimis în judecată de DNA. Ce acuzații i se aduc
Iulian Dumitrescu, fostul președinte al CJ Prahova, trimis în judecată de DNA. Ce acuzații i se aduc

Iulian Dumitrescu, fostul președinte al CJ Prahova, trimis în judecată de DNA. Ce acuzații i se aduc

09 dec. 2024, 15:26,
Redacția BZI în Actualitate

Iulian Dumitrescu, fostul președinte al Consiliului Județean Prahova, a fost trimis în judecată de către Direcția Națională Anticorupție (DNA), fiind acuzat de mai multe infracțiuni grave, inclusiv trafic de influență, luare și dare de mită, fals în declarații de avere și alte fapte comise în perioada 2021-2022.

Alături de Dumitrescu, au fost deferite justiției și alte persoane, printre care primarul din Lehliu Gară, Iulian Iacomi, administratorul public al județului Prahova, Anna-Maria Vasile, precum și alte patru persoane fizice, ce sunt acuzate de complicitate la diverse infracțiuni de mită.

Iulian Dumitrescu, fostul președinte al CJ Prahova, trimis în judecată de DNA

Potrivit comunicatului emis de DNA, Dumitrescu este acuzat de un total de șase infracțiuni, printre care trafic de influență, două infracțiuni de luare de mită, dare de mită în formă continuată, pentru 55 de acte materiale, efectuarea de operațiuni financiare incompatibile cu funcția sa, în formă continuată (6 acte materiale), precum și fals în declarații de avere în formă continuată (4 acte materiale). În cazul primarului din Lehliu Gară, Iulian Iacomi, acesta este acuzat de luare de mită continuată, iar Anna-Maria Vasile, administratorul public al județului Prahova, este cercetată pentru fals în declarații de avere continuat (29 de acte materiale). De asemenea, în cadrul aceluiași dosar, alte trei persoane fizice sunt acuzate de complicitate la luare de mită, iar o persoană fizică de complicitate la dare de mită.

Conform procurorilor anticorupție, Dumitrescu ar fi acționat în mai multe rânduri pentru a-și obține foloase financiare ilicite. Astfel, în perioada aprilie – iunie 2021, acesta ar fi acceptat promisiunea unui martor de a primi o sumă de 160.000 de lei, reprezentând un procent de 3% din valoarea unor facturi neplătite ale unei firme față de Administrația Străzilor din București. Dumitrescu ar fi lăsat să se creadă că poate influența funcționarii publici din cadrul instituției pentru a grăbi plata acestor facturi. Ulterior, ar fi primit prin intermediul unui complice suma totală de 130.000 de lei, în trei tranșe, în perioada iulie – septembrie 2021. În acest context, procurorii menționează faptul că Dumitrescu ar fi exercitat o influență directă asupra procesului de plată al facturilor, folosindu-se de poziția sa pentru a obține bani prin mită.

În paralel, în perioada martie – iunie 2022, Dumitrescu ar fi pretins o sumă de 5% din valoarea fără TVA a unor facturi emise de o firmă către Consiliul Județean Prahova, sumă pe care ar fi primit-o între iulie și august 2022, în valoare totală de 421.930 de lei. Această sumă ar fi fost încasată de Dumitrescu prin intermediul unui complice, iar procurorii susțin că toate aceste acțiuni au fost realizate cu scopul de a obține beneficii financiare ilegale dintr-un contract de lucrări publice pentru întreținerea drumurilor din județul Prahova.

Un alt aspect al dosarului se referă la faptul că Dumitrescu ar fi cerut o sumă de 47.500.000 de lei de la un martor al cărui business avea încheiate acorduri cadru cu Consiliul Județean Prahova. Dumitrescu ar fi cerut această sumă sub pretextul unui preț supraevaluat pentru părțile sociale ale unei firme pe care o administra, în condițiile în care valoarea reală a firmei era estimată la 30.382.818 lei. Ulterior, ar fi primit, pentru sine și pentru alte persoane, suma de 17.675.000 lei, sumă ce include și beneficii pentru membrii familiei sale. Procurorii afirmă că, din această sumă, Dumitrescu și familia sa ar fi beneficiat de 3.494.336,4 lei, în perioada ianuarie 2023 – ianuarie 2024.

În plus, procurorii anticorupție au susținut că, în perioada octombrie 2021 – februarie 2023, Iulian Dumitrescu ar fi efectuat tranzacții financiare incompatibile cu funcția sa, în calitate de președinte al Consiliului Județean, iar acestea includ vânzarea unor terenuri, încheierea unor asocieri în participațiune, și obținerea unor sume mari de bani din tranzacții imobiliare și comerciale. Astfel, ar fi obținut sume importante, inclusiv din vânzarea unor vehicule, din încheierea unor contracte de prestări servicii, și din vânzarea unor camioane.

Un alt aspect semnificativ este legat de declarațiile de avere ale lui Dumitrescu, în care procurorii susțin că a omis să menționeze o serie de bunuri și sume de bani obținute ilegal, inclusiv sume de bani transferate pe conturile surorii sale, utilizate în beneficiul său și al membrilor familiei sale. Aceste omisiuni ar fi fost făcute în declarațiile de avere depuse în perioada 2021 – 2024.

În cazul Annei-Maria Vasile, procurorii anticorupție susțin că aceasta ar fi ascuns informații importante în declarațiile sale de avere, neînscriind terenuri și o casă moștenite de soțul său, deși avea cunoștință de existența acestora.

La momentul emiterii rechizitoriului, Iulian Dumitrescu, Iulian Iacomi și trei complici se aflau sub control judiciar, iar procurorii au instituit măsuri asiguratorii asupra mai multor bunuri, inclusiv imobile, bijuterii, ceasuri și conturi bancare ale inculpaților. De asemenea, au fost identificate sume de bani în cadrul perchezițiilor domiciliare efectuate.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, iar procurorii au propus menținerea măsurilor preventive și asiguratorii, inclusiv confiscarea bunurilor dobândite ilegal de inculpați. Acest caz reprezintă o acțiune majoră în lupta împotriva corupției și subliniază importanța combaterii fenomenului de corupție în instituțiile publice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 ianuarie 2025
18 ianuarie 2025