Local

Judecătorii i-au condamnat la închisoare pe un minor și pe un tânăr care au rupt câteva crengi uscate dintr-o livadă de cireși! Proprietarul vrea 16.000 de euro de pe spatele amărâților!

Publicat: 16 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Judecătorii i-au condamnat la închisoare pe un minor și pe un tânăr care au rupt câteva crengi uscate dintr-o livadă de cireși Proprietarul vrea 16.000 de euro de pe spatele amărâților
Judecătorii au condamnat doi ieșeni acuzați că au rupt și au luat câteva crengi de cireș

Doi tineri din județul Iași au fost pedepsiți după ce au fost acuzați că au furat niște crengi de cireș. Magistrații din cadrul Judecătoriei Hârlău l-au condamnat pe Valentin Onofrei la 1 an de închisoare, cu suspendare, pentru furt calificat. În cazul minorului Constantin A., judecătorii au dispus măsura educativă neprivativă de libertate a stagiului de formare civică pe o durată de 4 luni, pentru furt calificat. Cei doi sunt acuzați că au furat câteva crengi din niște cireși. Proprietarul livezii a cerut despăgubiri de aproape 16.000 de euro

Sentință controversată, dată la Iași! Un minor și un tânăr au fost pedepsiți de judecători, după ce au luat câteva crengi de cireș din livada unui bărbat. Proprietarul a cerut despăgubiri imense, de aproximativ 16.000 de euro!
Astfel, magistrații din cadrul Judecătoriei Hârlău au dispus recent condamnarea lui Valentin Onofrei la 1 an de închisoare, cu suspendare, pentru furt calificat. În același caz, instanța l-a pedepsit pe Constantin A., care, la data faptei, avea 17 ani, cu măsura educativă neprivativă de libertate a stagiului de formare civică pe o durată de 4 luni, tot pentru furt calificat.

„Instanța admite în parte acțiunea formulată de partea civilă Mișu P. Îi obligă pe inculpații Valentin Onofrei și Constantin A., în solidar, să-i plătească acesteia suma de 2.210 lei (câte 1.105 lei fiecare), reprezentând daune materiale. Îi obligă pe inculpați, în solidar, să îi plătească statului suma de 4.000 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare”, au precizat judecătorii ieșeni.

De remarcat este faptul că sentința nu e definitivă, aceasta putând fi contestată.

Valentin Onofrei și amicul său, minor, acuzați că au rupt crengi de cireș

Procesul minorului Constantin A., care, acum, are 19 ani, și al lui Valentin Onofrei (33 de ani) a început pe 16 octombrie 2019. Atunci, procurorii i-au trimis în judecată pentru furt calificat.

„În seara zilei de 13 ianuarie 2018, cei doi inculpați, dintre care inculpatul C.A. era minor, au tăiat și sustras crengile a 13 pomi fructiferi dintr-o livadă aparținând persoanei vătămate, aflată în extravilanul satului Hodora”, au afirmat anchetatorii.

În urma incidentului, proprietarul livezii a cerut despăgubiri în valoare de 78.000 de lei. Acesta a calculat prejudiciul astfel: 13 pomi x 400 de lei valoare producție anuală, raportat la 15 ani – timpul de înlocuire a pomilor distruși.

Cei doi cumnați au mers iarna în livada de cireși

Anchetatorii ieșeni au mai susținut că Valentin Onofrei este căsătorit cu sora lui Constantin A., cei doi fiind cumnați. Oamenii legii au precizat că cei doi locuiesc în satul Hodora, la fel ca proprietarul livezii, Mișu P., care are o livadă de cireși în suprafață de 0,53 hectare în extravilanul satului respectiv. În apropiere se află și livada unui martor, care a fost anunțat pe 13 ianuarie 2018 despre faptul că două persoane taie crengi din livada de cireși din satul Hodora.

„Martorul l-a contactat pe fiul său, deplasându-se împreună la locul indicat, unde i-a identificat pe numiții V.O. și C.A., care aveau într-o căruță crengi de copaci. Aceștia au sesizat Poliția cu privire la cele constatate, reținându-l la fața locului, până la sosirea echipajului de poliție, pe Constantin A., întrucât V.O. a fugit din acel loc, precum și căruța acestuia, în care erau mai multe ramuri de cireș. Întrucât, din cauza întunericului, nu s-a putut identifica proprietarul livezii de pe care au fost furate crengile, acesta a fost depozitat la locuința martorului, cu acordul polițiștilor.

În cauză a fost efectuată o cercetare la fața locului, ocazie cu care s-a constatat că, de pe rândurile din mijloc ale parcelei cu cireși, respectiv rândurile 3, 4, și 5, sunt tăiate mai multe crengi, de la 13 pomi, iar pe sol se găsesc așchii de lemn de esență cireș, cioatele prezentând urme de tăiere cu toporul, respectiv de rupere. A doua zi, martorul a constatat că proprietarul livezii din care fuseseră furate crengile este Mișu P., din satul Cotnari, motiv pentru care l-a anunțat telefonic pe acesta despre cele întâmplate și l-a îndrumat să se adreseze Postului de Poliție Cotnari”, au mai afirmat procurorii ieșeni.

Proprietarul livezii de cireși a mers țintă la Poliție

Pe 20 ianuarie 2018, proprietarul a mers la livada din extravilanul satului Hodora, unde a constatat că 13 cireși, în vârstă de aproximativ 35-36 de ani, au fost distruși, prin tăierea unor ramuri de diferite dimensiuni (și în număr diferit).

„Livada este bine întreținută, lucrările de întreținere sunt efectuate conform tehnologiilor și livada este în stadiu de maximă productivitate, motiv pentru care m-am constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 78.000 de lei, reprezentând prejudiciul”, a precizat Mișu P. în fața anchetatorilor.

La rândul lor, cei doi suspecți, Valentin Onofrei și Constantin A., au recunoscut comiterea faptei. Aceștia au menționat că au tăiat crengile deoarece nu aveau lemne de foc.

Adauga un comentariu