National

Klaus Iohannis, mesaj pentru prefecți: „Suntem îngrijorați, dar nu panicați! Vaccinarea populației va avea loc în primăvară spre vară“ – LIVE TEXT / LIVE VIDEO

Publicat: 12 nov. 2020
Klaus Iohannis cu masca pe fata in timpul unei conferinte de presa
Președintele României, Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis le-a transmis prefecților că pe primul loc este sănătatea românilor și tocmai de aceea au fost luate mai multe măsuri.

„Am considerat că în acest moment este bine să spunem cum se văd lucrurile din Capitală și care este situația în județe. De luni de zile sunteți implicați în gestionarea acestei pandemii. Este o perioadă extrem de complicată și zilnic apar noi provocări. Până acum am făcut față acestor provocări și trebuie să facem față în continuare.

Pe parcursul pandemiei am observat că este evident să luăm măsurile care se impun pentru a îngrădi răspândirea pandemiei. Pe primul loc pentru noi este sănătatea românilor. Pentru asta este nevoie de măsuri. Un prim pachet de măsuri a prevăzut distanțarea fizică, purtarea măștii și spălatul pe mâini.

Al doilea pachet face referire la mobilitatea populației. Astfel am vrut să reducem contactul între cei infectați și persoanele sănătoase. Măsurile luate de Guvern în urmă cu câteva săptămâni dau primele rezultate. Acum 3-4 săptămâni numărul de cazuri creștea foarte mult. Suntem acum în a treia săptămână în care numărul de noi cazuri este în zona de 10.000. Nu putem spune că am îngrădit pandemia“, a spus Klaus Iohannis.

Klaus Ioahnnis: „Vaccinarea populației va avea loc în primăvară spre vară“

Președintele a precizat că se așteaptă la o scădere a numărului de cazuri în următoarele două-trei săptămâni ca urmare a noilor măsuri luate.

„Măsurile luate nu au fost suficiente deoarece crește numărul de persoane la terapie intensivă. Noile măsuri sunt corecte și așteptăm rezultate peste două-trei săptămâni. Sunt măsuri care trebuie aplicate clar, ferm și explicate cetățenilor. Mă aștept ca dumneavoastră, prefecții, să fiți foarte fermi deoarece în joc este viața foarte multor români. Nu sunt niște măsuri populare. Nu vreau să deveniți sursă de știri panicarde. Suntem îngrijorați, dar nu panicați! Există și un licăr de speranță: au apărut știri pozitive despre posibile vaccinuri.

Nu știm în ce zi sau săptămână vor fi disponibile. Este foarte probabil să fie la dispoziția noastră din primul trimestru al anului 202. Vaccinarea populației va avea loc în primăvară spre vară. Până atunci trebuie să gestionăm pandemia. Depinde de noi pentru că asta așteaptă români ide la noi1“, a mai spus Klaus Iohannis.

Ludovic Orban: „Măsurile trebuie explicate și să ne asigurăm că sunt aplicate“

Premierul Ludovic Orban le-a cerut prefecților să se asigure că măsurile impuse sunt înțelese de cetățeni și, mai ales, sunt respectate de către aceștia.

„Avem un set nou de măsuri naționale ce se referă la desfășurarea cursurilor online, suspendarea pe o perioadă de timp în piețele din spații închise, restricții de circulație pe perioada nopții și măsuri legate de folosirea sistemului de telemuncă. Acestea trebuie comunicate bine și să ne asigurăm că sunt respectate. Trebuie o prezență semnificativă a poliției pe stradă pentru ca lumea să știe că trebuie să aplicăm toate măsurile stabilite. DSP-urile trebuie să crească viteza de testare a populației. Au misiunea fundamentală de a opri pandemia. Poliția Locală trebuie să verifice persoanele care sunt izolate la domiciliu “, a menționat Ludovic Orban.

 

Comentarii
  • Iohanis si guvernul sau galben lucreaza impotriva romanilor,pe care ii si urasc.Niste scarbe care ar trebui trimise acasa.Ce poti sa ceri de la un somer si un inspector samsar de case?

  • Se pare ca iau niste masuri negandite,in dorul lelii,pana cand va aparea vaccinul.Apoi se vor lauda, asa cum facea Basescu,ca a trecut tara prin criza.

  • Anonimu, da ce limbaj de p. n. l. ist, u. s. r. ist sau ceoi mai fi. Ți-au spălat ăștia creierul de cele bune și te-au îndobitocit cu covid. Te sfătuiesc să renunți la t. v., nu-i pt tine.

Adauga un comentariu