Actualitate

Klaus Iohannis, vizită la centrul de vaccinare anti-Covid-19 pregătit la Romexpo

Publicat: 03 dec. 2020
Discursul ținut de Klaus Iohannis cu ocazia Zilei Naționale a României
Mesaj transmis de președintele României, Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis va vizita, joi, după ședința CSAT în care va fi aprobată strategia națională de vaccinare, centrul organizat la Romexpo, unde românii vor fi imunizați împotriva virusului Sars-Cov-2.

Potrivit Administrației Prezidențiale, vizită este programată la ora 16:30, după ședința CSAT, iar la finalul vizitei președintele va face declarații de presă.

Şedinţa CSAT, condusă de preşedintele Klaus Iohannis, va avea loc la ora 15,00, în sistem de videoconferinţă, iar pe ordinea de zi este strategia națională de vaccinare. Aceasta a fost elaborată de către Comitetul Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, organism interministerial în subordinea directă a Secretariatului General al Guvernului şi coordonarea prim-ministrului.

Documentul stabileşte viziunea, principiile şi modul de acţiune pentru administrarea în România a vaccinurilor anti-COVID-19 autorizate de către Agenţia Europeană a Medicamentului şi are la bază atât analiza situaţiei de la nivelul naţional şi european a răspândirii SARS-CoV-2, cât şi analiza situaţiei cazurilor grave şi respectiv a mortalităţii generate de COVID-19.

UE a semnat până acum șase acorduri de achiziție în avans a vaccinurilor

  • cu compania farmaceutică Moderna – 160 de milioane de doze
  • cu AstraZeneca, pentru vaccinurile dezvoltate împreună cu Universitatea Oxford (400 milioane de doze)
  • Johnson&Johnson – până la 400 de milioane de doze
  • Sanofi-GSK – până la 300 de milioane de doze
  • Pfizer-BioNTech – până la 300 de milioane de doze
  • cu laboratorul german CureVac – până la 405 milioane de doze.

Până acum, au fost confirmate ca fiind eficiente, după finalizarea studiilor clinice pe scară largă, produsele a trei furnizori (BioNTech/Pfizer, AstraZeneca/Oxford și Moderna), ceea ce înseamnă un total de 860 de milioane de doze.

Fiecărei persoane vaaccinate i se vor administra două doze, la diferite intervale de timp, astfel încât ar putea beneficia de dozele respective 430 de milioane de europeni.

În cazul vaccinului Oxford/AstraZeneca, însă, cele două inoculări se vor face cu o jumătate de doză, inițial, și o doză întreagă la rapel, pentru o eficacitate de 90%. Ceea ce înseamnă că vor fi 266 de milioane de beneficiari.

Totalul persoanelor ce vor avea acces la aceste trei soluții va fi, astfel, de 230 plus 266, adică aproape 500 de milioane de europeni. Achiziția este făcută de Comisia Europeană, în numele statelor membre, iar livrarea către fiecare țară se va face în baza unei formule ce ține cont de populație și alți indicatori. Formula va fi aplicată pentru fiecare lot de vaccinuri primit.

Pentru a face imposibilă o epidemie este nevoie de vaccinarea a cel puțin 70% din populație.

Adauga un comentariu