Titlurile zilei

La 21 de ani, ar putea fi cel mai iubit fermier din Iași! Este popular pe TikTok și are o afacere de succes în agricultură: „Părinții mei au muncit din greu în Italia” – FOTO/VIDEO

Publicat: 24 iun. 2023
_____ Vizualizări 6 Comentarii
La 21 de ani ar putea fi cel mai iubit fermier din Iași Este popular pe TikTok și are o afacere de succes în agricultură Părinții mei au muncit din greu în Italia - FOTOVIDEO
Fondurile europene l-au ajutat să dezvolte ferma din comuna Gorban

George Ionel Tănasă are doar 21 de ani și este cel mai iubit fermier din Iași. Popular pe TikTok, cu zeci de mii de urmăritori, tânărul s-a apucat de agricultură pentru că părinții săi sunt fermieri. A dezvoltat ferma acestora cu ajutorul fondurilor europene de la AFIR. Tânărul fermier este și student la Universitatea de Științele Vieții (USV) din Iași

George Ionel Tănasă este unul dintre cei mai tineri fermieri din Iași. Împreună cu părinții săi exploatează 500 de hectare de teren agricol în comunele Răducăneni și Gorban. Tânărul fermier povestește că părinții săi au început să se ocupe de agricultură în anul 2009, după ce au investit banii munciți în Italia.

„Eu am 100 de hectare de teren agricol, părinții mei au 400 de hectare. Ei au început să se ocupe de agricultură după ce s-au întors din Italia, în anul 2009. Tata muncea în construcții, mama făcea curățenie. Părinții au plecat, eu am rămas cu bunicii mei. De la un an și jumătate, până la 6 ani am stat cu ei. Părinții mei au muncit din greu în Italia. După aceea, cu banii strânși s-au întors acasă, au cumpărat câteva hectare cu teren agricol, au mai arendat teren, au luat credite, au văzut că încep să se descurce cu agricultura și au mărit suprafața exploatată. Au investit banii munciți în Italia!

A început să îmi placă ce făceau părinții mei, am învățat ușor-ușor ce e cu agricultura și am ajuns și eu la 100 de hectare. Este greu să faci agricultură, e multă muncă, stres, datorii la bănci, dar am reușit de fiecare dată să găsim soluții. Acum vrem să facem un sistem de irigații performant pentru că avem noroc cu sursa de apă de la Jijia și Prutul. Doar ne mai trebuie banii necesari să ne apucăm de această investiție, de asta vrem să luăm banii europeni, pentru că sunt de ajutor”, povestește tânărul fermier din Iași.

Fondurile europene l-au ajutat să dezvolte ferma din comuna Gorban

Tânărul a depus proiect pentru accesarea fondurilor europene din submăsura 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri. La scurt timp după ce l-a depus, a primit primii bani de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

„Am depus proiectul pentru fonduri europene când aveam 18 ani, în 2020. Eram cred că vreo 3 foarte tineri fermieri care am depus proiectele și am luat banii. Proiectul a fost aprobat și am primit o parte din bani la scurt timp după selectarea proiectului. În această perioadă trebuie să primim și restul banilor.

Proiectul este 50.000 de euro. Aveam nevoie de banii europeni ca să îmi cumpăr un tractor mai bun și am găsit ceea ce aveam nevoie. Vreau să depun proiect anul acesta, pe măsura 4.1, pentru dezvoltarea fermei, să iau mai mulți bani de la UE. Pe noi ne-a ajutat o firmă de consultanță cu proiectul și am reușit să luăm banii ceruți”, susține Ionel Tănasă.

Tinerii care vor să acceseze fonduri europene anul acesta trebuie să respecte mai multe reguli.

George Ionel Tănasă are doar 21 de ani și este cel mai iubit fermier din Iași

Tânărul fermier susține că anul trecut a avut noroc de faptul că a vândut producția imediat după recoltare.

„Noi dăm producția la Vel Pitar, la Pambac, la cei de la Bunge, care fac uleiul Unisol și Floriol. Anul trecut am avut producție mică din cauza secetei, dar am avut noroc de faptul că am vândut totul imediat după recoltat. Nu am așteptat cu grâul în hambar și a fost mai bine pentru noi.

Am dat grâul cu 1,6 lei kilogramul, iar acum e 0,9 lei kilogramul. La floarea-soarelui am dat kilogramul și cu 2,6 lei. Nu am stat cu producția pentru că am vrut să o dăm pe toată și nici nu avem spațiu mare să o ținem”, mai spune tânărul fermier care susține că încă este nevoie de ploi pentru ca producția de porumb și floarea-soarelui să nu fie afectată în acest an.

În ceea ce privește succesul său de pe TikTok, tânărul postează filmulețe din fermă și spune că mulți urmăritori îl apreciază.

„Postez des filmulețe și primesc chiar și mesaje, întrebări despre fermă. Tehnologia ne ajută acum”, mai spune tânărul.

Cel mai iubit fermier din Iași, popular pe rețelele de socializare, mai spune că e nevoie de investiții în domeniu, de aceea fondurile europene sunt o oportunitate.

Comentarii
  • Felicitări dl George Tănase pt succesul pe care îl ai ,dar…de ce nu ai spus în povestea ta ,că din
    ălea 500 de h pe care le declarați la apia…o parte din pământ (sunt câteva h ,un pic mai mult ) le declarați la apia (luati bani pe el) si oamenii îl muncesc …unii știu ,alții habar nu au .Este corect ?

  • Felicitări dl George Tănase pt succesul pe care îl ai ,dar…de ce nu ai spus în povestea ta ,că din
    ălea 500 de h pe care le declarați la apia…o parte din pământ (sunt câteva h ,un pic mai mult ) le declarați la apia (luati bani pe el) si oamenii îl muncesc …unii știu ,alții habar nu au .Este corect ?

  • Articol plătit , la 21 de ani încă nu ești fermier iar un fermier adevărat nu o arde deloc pe tik tok , in privința fondurilor europene cam știm si noi cum funcționează combinațiile , jmenul și parandărătul , in concluzie mare afacere pe datorii și banii altora

  • Kakat manelist , țigăneala cu dușmani pe tik tok , un mincinos ordinar la fel ca și lăutarii lui hoți și analfabeți

Adauga un comentariu