Religie

La Manastirea Nechit se savarseste Taina Sfantului Maslu si rugaciuni de dezlegare pentru toate nevoile, sambata seara . Tot acolo se citesc si Molitfele Sfantului Vasile

Publicat: 31 mai 2018

La Manastirea Nechit din Neamt se savarseste sambata seara Taina Sfantului Maslu si rugaciuni de dezlegare pentru toate nevoile!!! Tot atunci se tin si Molitfele Sfantului Vasile cel Mare cand este blestemat diavolul si indepartat de la toti credinciosii prezenti!!!

Zilnic, la Manastirea Nechit, se savarsesc cele sapte Laude, precum si Sfanta Liturghie. Fiecare zi liturgica incepe cu slujba Vecerniei care se savarseste in periootada noiembrie – aprilie incepand cu ora 15 si in perioada Sf. Pasti si pana dupa Hramul de Toamna – Sf. Mc. Zenovie Episcopul si sora sa Zenovia la ora 16. De trei ori pe zi Te-am laudat Doamne spune Psalmistul David si a II-a slujba de peste zi, Utrenia se face la ora 18, respectiv ora 19. A III-a slujba ce incununeaza ziua liturgica este Sf. Liturghie care se savarseste in toata perioada anului la ora 7, exceptie facand zilele de sarbatoare cand se incepe la ora 8; Dumnezeiasca Liturghie este precedata de Acatistul zilei sau al sarbatorii respective si de Canoanele Sfintilor si Ceasurile.

In fiecare zi se savarseste Slujba Parastasului pentru cei adormiti in Domnul si se citesc Rugaciunile de dezlegare pentru cei Adormiti, cu exceptia zilelor de Duminica si cand sunt Praznice Imparatesti. In duminici si sarbatori se aduna pelerini si credinciosi din zona si din imprejurimi, astfel ca biserica devine neincapatoare.

La sarbatorile mari de peste an precum si la marile Praznice Imparatesti sau la hramul manasirii, slujbele se savarsesc in sobor, cu participarea mai multor slujitori. bIn fiecare sambata seara se savarseste taina Sfantului Maslu, in cadrul careia se citesc Slujbele Sfantului Vasile cel Mare. Pastrarea randuielilor vietii calugaresti, traditia slujbelor si sfatuirea pelerinilor care vin aici constituie permanente ale activitatii bisericesti, duhovnicesti si misionare.

Saptamana de saptamana, credinciosii din satele comunei Borlesti (Mastacan, Ruseni, Borlesti), din comunele invecinate (Piatra Soimului, Rediu, Candesti, Tazlau, Slobozia, Dumbrava Rosie si Savinesti si din orasele Piatra Neamt si Roznov) vin la Sfanta Manastire Nechit pentru sfat duhovnicesc si pentru cuvant de invatatura.

De sambata dupa-amiaza si pana duminica seara curtea manstirii traieste o emulatie deosebita: credinciosii si pelerinii se aduna in grupuri si discuta despre lecturile lor, despre problemele cu care se confrunta, despre frumusetea locului si, nu in ultimul rand, desprea starea de liniste pe care ti-o dau locurile si slujbele.

Participarea la slujirea Sfintei Liturghii si la Slujba Sfantului Maslu este un eveniment obisnuit pentru foarte multi dintre credinciosii din zona si nu numai. Dupa savarsirea Sfintei Liturghii, duminica, participantii la slujba iau masa de pranz, fie in curtea manastirii (in anotimpul calduros), fie in trapeza asezamantului.

***

Rugaciunea de sfintire a untdelemnului de la Sfantul Maslu: „Doamne, Care cu mila si cu indurarile Tale tamaduiesti zdrobirile sufletelor si ale trupurilor noastre, Insuti, Stapane, sfinteste untdelemnul acesta (in acest moment, toti preotii binecuvinteaza untdelemnul), ca sa fie celor ce se vor unge din el spre tamaduire si spre izbavirea de toata patima si intinaciunea trupului si a sufletului si de toata rautatea. Ca si intru aceasta sa se preaslaveasca preasfant numele Tau, al Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.”loading...

Adauga un comentariu