Actualitate

La Spitalul de Boli Infecțioase din Iași au fost internați în weekend 50 de pacienți cu coronavirus! Prof. dr. Carmen Dorobăț: „Ieșenii nu mai respectă măsurile de siguranță”

Publicat: 15 iun. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
La Spitalul de Boli Infecțioase din Iași au fost internați în weekend 50 de pacienți cu coronavirus Prof. dr. Carmen Dorobăț Ieșenii nu mai respectă măsurile de siguranță
La Spitalul de de Boli Infecțioase din Iași au fost internați în weekend 50 de pacienți cu coronavirus

La Spitalul de Boli Infecțioase din Iași au fost internați 50 de pacienți cu coronavirus. Prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul unității medicale, spune că numărul mare de cazuri este datorat relaxării populației din weekendul precedent și din cauza faptului că ieșenii nu mai respectă măsurile de siguranță. La Spitalul de Boli Infecțioase din Iași mai sunt doar 12 locuri libere din 200 disponibile pentru pacienții infectați cu noul coronavirus

Spitalul de Boli Infecțioase din Iași este ocupat aproape la capacitate maximă. În weekend, așa cum spune prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul unității medicale, adresabilitatea a crescut considerabil. Au fost înregistrate în numai două zile 50 de cazuri noi cu pacienți infectați cu noul coronavirus. Bolnavii internați la unitatea medicală suferă de forme ușoare și medii ale bolii. La secția de Anestezie și Terapie Intensivă a spitalului mai sunt 3 locuri libere din 9, iar pacienții internați sunt în stare gravă. Medicii spitalului spun că aceștia suferă și de alte comorbidități pe lângă coronavirus, motiv pentru care starea de sănătate li s-a agravat. Prof. dr. Carmen Dorobăț spune că se așteaptă la o creștere a numărului de pacienți infectați cu noul coronavirus dacă ieșenii nu vor respecta în continuare măsurile de siguranță.

Prof. dr. Carmen Dorobăț: „Creșterea numărului de pacienți infectați cu noul coronavirus este o urmare a relaxării din weekendul trecut”

La Spitalul de Boli Infecțioase din Iași numărul de pacienți cu coronavirus a crescut în acest weekend. Prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul unității medicale, spune că adresabilitatea a crescut din cauza relaxării populației și a nerespectării măsurilor de siguranță.

„În weekend a crescut numărul de pacienți cu 50 de la o zi la alta. Este probabil o urmare a perioadei de relaxare care a fost în weekendul trecut. Se vorbește despre măsuri de relaxare pe care toți ni le dorim. Ele vor fi până la urmă o urmare a deciziei politice. Ceea ce vă pot spune este că nu mi se pare atât de importantă restricția ca titulatură ci este foarte important să păstrăm regulile de siguranță pe care le respectam și pe perioada stării de urgență.

Asta înseamnă să purtăm mască în spații închise, indiferent de incintă, să ne spălăm pe mâini cu apă și săpun și să păstrăm distanța aceea despre care se vorbește. Cetățenii sunt cei care trebuie să respecte aceste reguli. Fără îndoială, relaxarea va veni în fel și fel de zone. Riscul în ceea ce privește infecția cu noul coronavirus, cred eu că vine din atitudinea cetățeanului și mai puțin din ceea ce înseamnă restricțiile”, spune prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Doi dintre pacienții de la secția de Anestezie și Terapie Intensivă au murit după ce li s-a administrat tratamentul cu plasmă hiperimună

La secția de Anestezie și Terapie Intensivă de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași sunt internați 6 pacienți în stare gravă. Majoritatea au vârste de peste 50 de ani și suferă și de alte comorbidități. Doi dintre pacienții internați la această secție au decedat, deși li s-a administrat tratamentul cu plasmă hiperimună.

„Doi dintre pacienții cărora li s-a administrat plasmă hiperimună au decedat din păcate. Ceea ce credem noi este faptul că deși plasma are anticorpi, aceasta trebuie administrată pacienților în momentul în care virusul nu a afectat deja o mare parte din plămâni. Totodată, pacienții care au decedat sufereau și de alte comorbidități ca diabetul și boli cardiovasculare. Ambii aveau vârsta peste 70 de ani”, spune dr. Carmen Manciuc, directorul medical al Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

4 pacienți vindecați de coronavirus au revenit în Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, după ce boala a reapărut

Patru pacienți care s-au vindecat de noul coronavirus au revenit la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași după ce virusul a reapărut. Doi dintre aceștia sunt grav bolnavi, iar unul dintre ei a fost externat după ce două teste consecutiv au ieșit negative.

„Este vorba despre 4 pacienți care au suferit recăderi ale infecției cu noul coronavirus. Unul dintre aceștia face dializă la Spitalul «C.I. Parhon» și, conform metodologiei, este testat o dată la 14 zile. Testul său a ieșit pozitiv deși acesta era declarat vindecat de infecția cu noul coronavirus. Acesta este internat la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. Al doilea pacient este o femeie care suferă de anemie severă și a fost retestată, iar testul a arătat că poartă virusul. Al treilea pacient nu prezintă alte afecțiuni importante, dar este în continuare internat în spital. Cel de-al patrulea a fost externat după ce două teste consecutiv au ieșit negative. Probabil nu toate organismele reușesc să producă o cantitate suficientă de anticorpi sau în timp util astfel încât să ducă la eliminarea virusului. Atunci apar astfel de recăderi”, încheie dr. Carmen Manciuc.

Adauga un comentariu