Stiri medicale

La Urgente dupa o partida de dragoste

Publicat: 21 dec. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
La Urgente dupa o partida de dragoste

La Urgente dupa sex. O femeie de 46 de ani a avut o reacție alergică severă la medicamentul folosit de soțul ei. Povestea începe cu o femeie care face dragoste cu soțul ei. Cuplul se simte bine, dar aproximativ la o oră dupa, situația se deteriorează: doamna este amețită, suferă de diaree acută, are roșeață pe tot corpul, are mancarimi, transpira.

Îngrijorat – și îl înțelegem! – cei doi soti se grăbesc spre camera de urgență. Primele analize dezvăluie hipotensiune arterială (cu o tensiune arterială de 67/42 mmHg: normalul este de 120/80 mmHg) și leucocitoză (adică: o creștere anormală a numărului de globule albe din sânge).

Medicii suspectează apoi o infecție severă și cer probe prin examene suplimentare: analizele de sânge și scaun nu dezvăluie nicio contaminare bacteriană sau virală.

Misterul se îngroașă până când medicii descoperă ghiveciul de trandafiri: femeia este alergică la penicilină și le explică medicilor că a suferit de urticarie în copilărie din cauza acestui medicament antibiotic – utilizat frecvent pentru a lupta împotriva infecții bacteriene ale plămânilor, bronhiilor, sistemului digestiv sau chiar ale tractului urinar.

La Urgente dupa sex

Soțul pacientului urma un tratament cu antibiotice (prin perfuzie intravenoasă) pentru o endocardită infecțioasă – adică: o inflamație a unei valve cardiace. Tratamentul său constă în special din nafcilină, un antibiotic din familia penicilinei.

Medicii au înțeles repede că femeia a suferit o reacție alergică severă (numită șoc anafilactic) după ce a fost expusă la penicilină prin sperma soțului ei.

Imposibil? Deloc, potrivit medicilor: „medicamentele din familia penicilinei (ca și alte antibiotice) sunt cunoscute ca fiind detectabile în spermă și absorbabile de mucoasa vaginală”, specifică acestea.

Medicii au administrat antibiotice intravenoase cu spectru larg, 24 de ore mai târziu, simptomele dispăruseră și tensiunea arterială a femeii revenise la valori normale.

„Pacientei s-a cerut să evite relațiile sexuale cu soțul ei pentru o perioadă de cel puțin o săptămână după încheierea tratamentului cu antibiotice”, spun cercetatorii. Raportul lor, publicat în American Journal of Medicine, este intitulat „Aproape ucis de iubire”.

Adauga un comentariu