National

Lia Olguța Vasilescu avertizează Executivul cu privire la numărul ridicat de proteste

Publicat: 22 feb. 2021
Lia Olguța Vasilescu

Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei, a afirmat că municipalitatea primește în fiecare zi solicitări de greve din partea cetățenilor. Fiind așa multe primăria nu știe cum să le mai organizeze pentru a nu se suprapune.

Aceste greve vin ca urmate a măsurilor Executivului de tăiere, înghețare sau plafonare a unor venituri pentru diferite categorii sociale.

„Ei isi inchipuie ca absolut tot face cu restructurare la aceste complexe energetice. In timpul nostru nu s-a pus problema de asa ceva. In vremea guvernarii noastre noi nu am avut asemenea convulsii sociale, sa nu fie oamenii platiti de luni de zile sau tichetele de masa sa nu fie date de un an.

Daca e sa ne comparam, eu cred ca ar trebui sa faca macar 10% din ce-am facut noi inainte sa vorbeasca, noi am lasat deficitul la 2,8 si acum e 10, am lasat datoria publica la 34 si acum e la 47, am lasat Romania pe crestere econmica fiind la vremea respectiva considerata Romania tigrul Europei.

Spunea dl Citu ca pe el il contesta doar Ciolacu, Grindeanu, Tudose si asa mai departe. Nu, pe el il contesta la ora actuala toate categoriile sociale, pentru ca nu stiu sa fie vreo categorie sociala care sa fie multumita in aceasta perioada. Va spun ca in fiecare zi la Primaria Craiovei primesc solicitari de greve, practic am ajuns in situatia sa nu stim cum sa mai organizam grevele, ca sa nu fie in acelasi timp, e o nebunie intreaga si Citu isi inchipuie ca pe el doar PSD-ul il contesta”, a zis Lia Olguța Vasilescu.

Olguţa Vasilescu o atacă dur pe Raluca Turcan pe tema pensiilor şi salariilor

Lia Olguţa Vasilescu a lansat un atac dur la adresa ministrului Muncii, Raluca Țurcan cu privire la pensii și salarii.

Fostul ministru al Muncii din partea Partidului Social Democrat, a criticat acid modul în care Guvernul Partidului Național Liberal încearcă să gestioneze problema pensiilor și salariilor.

”Toate lucrurile astea sunt reglate, dar, pentru asta, trebuie recalculate pensiile pe noua formulă de calcul, ceea ce n-au făcut.

Vine doamna Turcan acum și ne spune că e gata softul. Eu vă spun că noi, când am plecat de guvernare în 2019, în luna octombrie, softul era în licitație” a susținut Lia Olguța Vasilescu. Ea a mai punctat că sunt mai mult de 100.000 de dosare cu șină stivuite: ”De asta recalcularea pensiilor trebuia să înceapă de la 1 ianuarie 2020. Noi suntem în 2021, în luna martie aproape. Până acum, trebuiau să fie recalculate peste 3,5 milioane de dosare de pensionare. Până în luna septembrie a acestui an, trebuiau să fie recalculate toate. Ei nici nu s-au apucat de ele. Vorbesc despre un soft care era gata de când am plecat noi de la guvernare, dar n-au vrut să aplice legea pentru că știau că înseamnă creșteri.

Lia Olguța Vasilescu: „Altă soluție nu există, logic”

În ceea ce privește legea salarizării, acolo chiar cred că o să-și prindă gâtul. Noi, când ne-am apucat să lucrăm la legea salarizării, am găsit diferențe extraordinar de mari între funcționari dintr-un minister față de funcționari din alt minister. Un salariat din Ministerul Muncii avea 2.000 de lei, unul de la Finanțe avea 6.000 de lei. Atunci am zis așa: cel de la Finanțe nu mai crește, în schimb, cel de la Ministerul Muncii crește cu 25% pe an din diferență, adică 1.000 de lei pe an. În 2021, adică anul acesta, ar fi fost ultima creștere a celor cu salarii mici și, în sfârșit, se egalizau.

Ei ce au făcut? Exact în acest an, ultimul la egalizare, le-au înghețat, deci, iarăși, sunt unii cu salarii mai mici, alții cu salarii mai mari. Acum, ei vin și spun că nu mai dau atât de mult pentru că nu-și mai permit. Cei de la Finanțe, care s-au oprit la 6.000 față de cei de la Muncă, care sunt la 5.000, e clar că vor avea salariile scăzute în anul următor. Altă soluție nu există, logic.”, a spus Olguţa Vasilescu.

Adauga un comentariu