La psiholog

Lipsa de somn amplifică furia

Publicat: 29 aug. 2020
Lipsa de somn amplifică furia
Lipsa de somn amplifică furia

Lipsa de somn amplifică furia. Te simți furios? Noi cercetări sugerează că o noapte bună de somn poate fi exact ceea ce ai nevoie.

Cercetătorii au analizat raportarile zilnice a 202 studenți, care au urmărit somnul, factorii zilnici de stres și furia pe parcursul unei luni. Rezultatele preliminare arată că indivizii au raportat că au manifestat mai multă furie în zilele cu mai puțin de somn decât de obicei.

Echipa de cercetare a efectuat, de asemenea, un experiment de laborator care a implicat 147 de rezidenți ai comunității. Participanții au fost repartizați la întâmplare fie pentru a-și menține programul de somn obișnuit, fie pentru a-și restricționa somnul cu aproximativ cinci ore pe parcursul a două nopți. În urma acestei manipulări, furia a fost evaluată în timpul expunerii la zgomot iritant.

Lipsa de somn amplifică furia

Experimentul a constatat că indivizii bine dormiți s-au adaptat la zgomot și au raportat mai puțină furie după două zile. În schimb, indivizii cu somn restricționat au prezentat o mânie mai mare și crescută ca răspuns la zgomotul aversiv, ceea ce sugerează că privarea de somn a compromis adaptarea emoțională la circumstanțe frustrante.

„Rezultatele sunt importante pentru că oferă dovezi cauzale puternice că restricția de somn crește furia și frustrarea, în timp”, a spus Zlatan Krizan, care are un doctorat în personalitate și psihologie socială și este profesor de psihologie la Universitatea de Stat din Iowa din Ames, Iowa, potrivit MedicalXpress. „Mai mult, rezultatele studiului jurnalului zilnic sugerează că astfel de efecte se traduc în viața de zi cu zi, deoarece adulții tineri au raportat mai multă furie după-amiaza, în zilele în care dormeau mai puțin.”

Autorii au remarcat că rezultatele evidențiază importanța luării în considerare a reacțiilor emoționale specifice, cum ar fi furia, și reglarea lor în contextul perturbării somnului.

Adauga un comentariu