Aproximativ 20% dintre adulți se plâng de lipse de vitamina D și de amețeli. Multe dintre ele nu se datorează unor probleme cu neurologie, ci cu tulburări ale aparatului vestibular. Cristalele de carbonat de calciu pătrund în canalele semicirculare și provoacă vertijuri.
Aceste amețeli apar cel mai adesea din cauza unei schimbări a poziției capului, înclinare, întoarcere atunci când te ridici din pat sau te întinzi pe el. Prin urmare, boala are un alt nume, vertij pozițional. Afecțiunea poate fi însoțită de greață ușoară, chiar vărsături și nu durează mult, doar câteva minute. Oamenii de știință au sugerat că procesul poate fi afectat de lipsa vitaminei D.
Lipsă vitamina D amețeli: Cum să faci față afecțiunii
Oamenii de știință sud-coreeni au găsit o modalitate de a scăpa de vertijul pozițional. Oamenii de știință au analizat datele privind starea a 957 de pacienți care suferă de amețeli și care urmează fizioterapie. Voluntarii au fost împărțiți în două grupuri, primul a primit vitamina D și calciu de două ori pe zi, iar al doilea a fost un placebo. S-a dovedit că la pacienții din primul grup, incidența amețelii a scăzut cu 24%.
Astfel, studiul a arătat că administrarea de calciu, seleniu și vitamina D este un tratament ieftin, cu efecte secundare minime. Vârtejul pozițional este o amețeală repetitivă care apare atunci când poziția capului se schimbă. Aceasta este cea mai frecventă boală a aparatului vestibular. Femeile se îmbolnăvesc mai des decât bărbații.
Tratamentul clasic al afecțiunii se realizează prin utilizarea unor manevre terapeutice specifice, precum și cu ajutorul gimnasticii vestibulare. Potrivit statisticilor, eficacitatea manevrelor terapeutice este de peste 90%. Cu toate acestea, boala poate fi recidivă, ceea ce necesită o a doua vizită la medic cu manevre terapeutice.
Trebuie să știi că vitamina D joacă un rol important în tratamentul și prevenirea bolilor precum tuberculoza, diabetul de tip 1 și tip 2, artrita reumatoidă, scleroza multiplă, hipertensiunea arterială și demența la pacienții în vârstă. În plus, vitamina D joacă un rol important în menținerea funcționării sistemului imunitar.
Cum să ameliorezi simptomele provocate de insuficiența vitaminei D în organism
Pentru a scăpa de amețeli din cauza insuficienței vitaminei D în organism se administrează Colecalciferol, Aquadetrim sau Vigantol. Medicul specialist selectează doza în funcție de gradul de deficit de vitamina D sub supravegherea unui endocrinolog sau terapeut.
Se recomandă respectarea aportului alimentar adecvat vârstei de calciu, 1000-1200 mg pe zi, aproximativ 2-3 porții de produse lactate pe zi. De asemenea, trebuie să consumi alimente în care se regăsește această vitamină. De obicei, poți absoarbe vitamina D din grăsime de pește, ciuperci, hering, somon sălbatic, lapte și produse lactate.
Organismul tău poate suferi de lipsă de vitamina D și apariția vârtejului pozițional din cauza lipsei zilelor însorite, temperaturi scăzute din cauza iernilor prelungite în majoritatea regiunilor. Astfel, amețelile pot apărea atunci când nu este posibilă primirea razelor ultraviolete în cantitatea necesară pielii.
Unele persoane suferă de lipsa vitamina D și amețeli din cauza excesului de greutate, în care vitamina pur și simplu se acumulează în grăsimea subcutanată. Astfel, este nevoie de administrarea unor remedii pentru a slăbi repede. Uneori disconfortul poate apărea și din cauza diverselor boli ale tractului gastrointestinal, când digestia și absorbția grăsimilor este perturbată. Amețelile pot fi și efectul anumitor medicamente, precum antiretrovirale sau glucocorticoizi asupra metabolismului vitaminei D în organism.