Sanatate

Listă antibiotice sinuzită: Cât ne ajută acestea să scăpăm de problema de sănătate

Publicat: 05 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Listă antibiotice sinuzită Cât ne ajută acestea să scăpăm de problema de sănătate
Migrenă provocată de inflamarea puternică a sinusurilor

Sinuzita este una dintre cele mai frecvente infecții respiratorii de care suferă oamenii. Mulți fac greșeala și sunt interesați să știe dacă există o listă de antibiotice pentru sinuzită, fără a cunoaște faptul că medicația cu aceste pastile este eficientă doar în fazele primare de dezvoltare.

Afecțiunea se poate identifica fie în formă acută, fie cronică. Inflamarea sinusurilor este o afecțiune frecventă ce poate surveni din cauze multiple. În SUA, sinuzita a fost identificată în statistici ca fiind o maladie ușor de întâlnit, 1 din 7 persoane adulte suferind de această afecțiune.

Afecțiunea nu este una ce pune viața în pericol, însă poate facilita apariția și dezvoltarea altor bacterii. Numărul de cazuri este ridicat din pricina cauzelor multiple ce determină inflamația sinusurilor (fumul de țigară, prezența polipilor, expunerea într-un mediu poluat, expunere la mucegai, infecții dentare, astm sau chiar modificări bruște de altitudine).

La nivelul craniului se pot identifica 4 perechi de sinusuri (maxilare, etmoidale, sfenoidale și frontale) ce au rol de protecție pentru organele de la nivelul feței. De altfel, s-a dovedit că sinusurile dețin și un rol important în susținerea funcțiilor și a activităților acestora.

femeie care se tine de tample si are desenat caile nazale pe fata
Multe persoane care suferă de o astfel de afecțiune prezintă secreții nazale de culoare verzuie sau galbenă

Sinuzita acută și cronică

Inflamarea sinusurilor poate genera sinuzita acută, cauzele acesteia fiind unele de origine virală și bacteriană, sau, depinde de caz, o sinuzită cronică, cu posibile cauze bacteriene sau chiar fungice.

Există și o sinuzită subacută ce se caracterizează cu majoritatea simptomelor ca fiind nu foarte grave, iar durata acesteia este de 1-3 luni (intermediară). Celelalte sinuzite sunt situate dincolo de interval.

Din întregul număr de cazuri, s-a constatat că 47% din pacienții ce suferă de această afecțiune au simțit îmbunătățiri într-o săptămână fără  administrare de antibiotice.

grafica fața unei persoana in care se arata transformarea unei raceli in sinuzita
Specialiștii recomandă vizitarea unui medic spre a evita posibilul supradozaj de pastile

Listă antibiotice sinuzită: Tratamente medicamentoase

O sinuzită cronică se simte din ce în ce mai rău pe zi ce trece, însă lumea medicinei vine mereu cu câte o soluție. Pentru sinuzitele cu origine bacteriană ce au ajuns la stadii avansate, specialiștii recomandă folosirea de antibiotice. În același timp specialiștii recomandă utilizarea acestora doar sub prescripția medicului, deoarece stadiul unei sinuzite nu poate fi ușor determinat.

Utilizarea de antibiotice pentru o sinuzită acută ar putea provoca mai mult rău decât bine. Printre antibioticele folosite putem enumera azitromicina și amoxacilina, dar depinzând de caz se poate folosi și levofloxacina sau sumetrolim. A nu se uita de precizat medicului, dacă prezentați vreo alergie pentru a vă recomanda tratamentul potrivit.

Soluții saline și analgezice pentru orice tip de sinuzită

Pentru persoanele ce suferă de sinuzită, de orice tip, se recomandă folosirea zilnică a spray-urilor saline. Efectul lor de a descompune structurile de mucozități a fost dovedit științific. După cum s-a observat, apa sărată iși va menține și în prezent poziția de top în tratamente medicale pe care a obținut-o în antichitate. Soluțiile saline au fost folosite cu succes și pe copii, iar rezultatele au fost foarte satisfăcătoare.

Inflamarea sinusurilor este adesea însoțită și de migrene, uneori durerile de cap pot deveni insuportabile, iar analgezicele devin o nevoie. Scopul lor este de a reduce inflamațiile și a calma durerea. Specialiștii recomandă vizitarea unui medic spre a evita posibilul supradozaj de pastile. Aici putem aminti de nurofen, ibuprofen, ibalgin, brufen și uneori chiar paracetamol.

Antifungice și corticosteroizi pentru tratarea sinuzitei

După constatarea tipului de sinuzită de către un specialist, în cazul în care are o etiologie fungică, acesta va lua în calcul, cel mai probabil, sporanox si amfotericina. Sinuzitele pot avea origini multiple, motiv pentru care fără identificare, medicamentele nu vor avea efect.

Mucoasele de la nivelul căilor aeriene se pot inflama puternic, uneori ajungând chiar la obstrucție. De asemenea, în anumite cazuri sinuzitele cronice pot reveni și poartă denumirea de sinuzite recurente. Corticosteroizii reprezentând o armă foarte eficientă împotriva acestei afecțiuni.

Antibioticele pentru sinuzită, o soluție riscantă

Anterior s-au explicat motivele pentru care se folosesc antibiotice în tratamentul de sinuzită și s-a oferit și o listă cu medicamente, însă aceste indicații trebuie respectate întrucât administrarea de antibiotice într-o sinuzita acută minoră, poate duce la alte afecțiuni pe termen lung. Cel mai mare pericol în consumarea de antibiotice este reprezentat de capacitatea corpului uman de a deveni imuni la acea medicamentație. Îmbolnăvirea cu alte maladii vindecandu-se cu mult mai greu pe viitor.
Ultimele statistici din domeniu susțin că în multe țări din lume accesul la antibiotice a fost restricționat din cauza persoanelor ce se tratau singure cu antibiotice. Multe afecțiuni sunt ameliorate cu succes utilizând alte tipuri de medicamente mai puțin periculoase. După o serie de teste în laborator acest fapt a fost insoțit de o creștere în rezistență a bacteriilor. Pentru propria voastră siguranță și sănătate, cât și pentru a celor din jur, se recomandă a se utiliza antibioticele doar cu sfatul doctorului dumneavoastra.
Adauga un comentariu