Actualitate

Liviu Vornicu: Asalt hotărât asupra Americii Latine

Publicat: 06 oct. 2023
_____ Vizualizări 2 Comentarii
Liviu Vornicu Asalt hotărât asupra Americii Latine
Liviu Vornicu: Transformarea societății cu pași iuți și hotărâți

 

Analistul Liviu Vornicu, cetățean româno-american cu studii economice atât în România, cât și în Statele Unite, relatează pe scurt câteva aspecte ale bilateralei Rusia-America Latină ce are loc la Moscova la sfârșitul lunii septembrie.

Deși se află în plin război și este bombardată la foc automat cu sancțiuni economice, Rusia este într-o permanentă mișcare din punct de vedere al diplomației. Nici nu s-a șters bine din memoria oamenilor summitul BRICS din Africa de Sud, că ne-am pomenit cu o reuniune bilaterală ce a avut ca țintă altă regiune geografică. Astfel la sfârșitul lunii septembrie, deci acum câteva zile, Duma de Stat a organizat la Moscova prima conferință parlamentară ce a reunit înalți oficiali ruși și parlamentari ai țărilor din American Latină. Conferința a avut o largă participare adunând peste 200 de participanți, majoritatea fiind din străinătate.

Această reuniune a reprezintat o mișcare geopolitică de mare anvergură, deoarece America Latină se află în vecinătatea Statelor Unite, iar apariția Rusiei în acea zonă ar putea fi considerat un răspuns agresiv la aproprierea S.U.A. de granițele Federației Ruse în Europa și Asia. În acest mod, Rusia se pronunță cu fermitate că este dispusă să lupte pe orice front pentru a-și stabili poziția de lider mondial, iar în acest caz a trecut la intensificarea eforturile pentru dezvoltarea relațiilor de orice natură într-o zonă a globului, unde până mai ieri avea doar doi aliați, Cuba și Venezuela.

Conducerea Federației Ruse a însărcinat Duma de Stat, camera inferioară a legiuitorilor ruși, să preia conducerea în vederea contrabalansării dominației unipolarismului și a hegemoniei americane, și, cel mai important, pentru a-și consolida prezența post-sovietică în toate regiunile de pe glob, în special din cauza situației politice mondiale în schimbare rapidă.

Experții ruși în politică externă au semnalat de mult timp potențialul ridicat din regiunea caraibiană, așa că Rusia își analizează punctele slabe și punctele forte și încearcă să ia măsuri strategice în consolidarea legăturilor politice cu țările prietene din America Latină. Astfel se confirmă speculațiile specialiștilor internaționali precum că prin astfel de acțiuni diplomatice Federația Rusă ar continua încercările de a ocoli sancțiunile, de a forma noi alianțe și de a conveni asupra mai multor investiții, în timp ce face presiuni pentru extinderea comerțului în regiune.

La sesiunea de deschidere a reuniunii, liderul rus a subliniat că prezența numeroasă a legiuitorilor de rang înalt din America Latină și Caraibe nu face altceva decât să confirme dorința comună de a dezvolta un parteneriat benefic și amplu cu Rusia. Mai mult, dialogul dintre parlamente va înlesni oportunitățile de aprofundare a cooperării și extinderii acesteia prin noi domenii de activitate comune.

Surse jurnalistice prezente la această întâlnire au sesizat că discursul președintelui rus a rezonat cu cele ale binecunoscuților Salvador Allende, Ernesto Che Guevara și Fidel Castro, iar de la tribună, în fața audienței selecte, nu a scăpat prilejul pentru a critica cu vehemență ajutorul militar al Statelor Unite pentru Ucraina și sancțiunile economice impuse Boliviei, Cubei, Nicaraguei și Venezuelei și altor națiuni în curs de dezvoltare din întreaga lume. Totodată, a declarat că pledează cu tărie în favoarea unor reforme ample la nivelul instituțiilor financiare globale, unei tranziții mai rapide la decontările în monede naționale și creării de canale de cooperare financiară și bancară, precum și unor noi lanțuri de transport și logistică, care să faciliteze dezvoltarea continuă a comerțului reciproc.

În cadrul dezbaterilor liderii ruși au menționat că odată cu preluarea președinției rotative a BRICS în ianuarie 2024, Rusia va oferi sprijinul total țărilor Americii Latine pentru aderarea la noul bloc, pentru ca acestea să aibă un forum pentru coordonarea abordărilor și dezvoltarea de soluții reciproc acceptabile bazate pe suveranitate, independență și respect reciproc. Mai mult, oficialii ruși au transmis omologilor lor că în această nouă arhitectură policentrică, statele Americii Latine, care au un enorm potențial economic și resurse umane, și care doresc să urmeze o politică externă suverană și independentă, vor avea un rol de lider în lume.

Rusia speră ca țările din regiunea Americii Latine să înregistreze evoluții progresive și dinamice, iar cu ajutorul parteneriatelor create să o ajute și să-și permanentizeze o poziție dominantă în economia și politica mondială. Politicienii ruși au pledat întotdeauna pentru întărirea relațiilor dintre Federația Rusă și țările Americii Latine, pe motivul că aceste națiuni au o bază sănătoasă datorită unității, forței și diversității populației din regiune.

În opinia specialiștilor, astăzi, odată cu schimbările care au loc în întreaga lume, statele din America Latină prezintă un model de abordare politică direcționat către procesul de sprijinire a formării unui sistem multipolar. Pentru a putea realiza acest lucru și pentru a-și atinge obiectivele naționale individuale, parlamentele acestor țări trebuie să joace un rol semnificativ în consolidarea relațiilor internaționale cu țările dezvoltate ce le pot ajuta în demersurile lor.

În regiunea Americii Latine, Rusia are deja câteva amprente economice și, conform experților ruși, există posibilități uriașe de a crea noi afaceri, de a se angaja în schimburi științifice și culturale și de a crește turismul în ambele direcții. În prezent, în Bolivia se construiește un centru de cercetare și tehnologie nucleară, în Nicaragua și Venezuela companiile biofarmaceutice comune își extind activitățile, iar în Cuba o uzină metalurgică este în curs de modernizare.

Atât Federația Rusă, cât și țările din America Latină consideră că proiectele comune în domeniul medicinei și sănătății publice, precum și al securității biologice și epidemiologice sunt implementate cu rezultate bune. În timpul crizei sanitare, statul rus a fost printre primii care au furnizat Americii Latine transporturi mari de vaccinuri, sisteme de testare, produse sanitare și de igienă și alte bunuri medicale și umanitare.

În ceea ce privește intensificarea cooperării economice, cifra de afaceri comercială dintre Rusia și țările din America Latină a crescut cu aproximativ un sfert și se ridică acum la aproape 20 de miliarde de dolari. Liderii latino-americani sunt de părere că instaurarea noi ordini mondiale este în plină desfășurare, iar Rusia reprezintă unul dintre pilonii acestei ordini, unul dintre principalii piloni care contribuie la dezvoltarea abordărilor multilaterale și la stabilirea unor relații reciproc avantajoase.

Înalții oficiali din America Latină și Caraibe au susținut în cadrul reuniunii că accelerarea apropierii de Federația Rusă a avut rolul, pe lângă consolidarea relațiilor economice, de a contracara interferența S.U.A. în afacerile interne. Pe fondul acestor frământări, în martie 2023, președintele Federației Ruse a aprobat o nouă strategie de politică externă, iar una dintre priorități a fost cooperarea pe o bază reciproc avantajoasă cu țările din America Latină. Discursurile liderilor latino-americani s-au finalizat cu grave acuze la adresa Statelor Unite, toți considerând că de-a lungul istoriei S.U.A și aliații lor au contribuit la sărăcirea popoarelor latino-americane prin destabilizare, finanțarea traficului de droguri și a traficului de arme.

Toate acestea i-au determinat pe înalții oficiali din America Latină si Caraibe să se declare susținători înfocați ai construirii unei lumi multipolare, a unei ordini mondiale echitabile în care fiecare țară să aibă posibilitatea de a se dezvolta și de a-și planifica viitorul. Pentru abilii experți în politică externă din Rusia această stare de fapt a picat ca o mană cerească și simplul lor rol a fost doar să alimenteze această nemulțumire generală prin declarațiile mult-așteptate că Rusia și BRICS sunt partenerii ideali pentru atingerea obiectivelor stabilite de națiunile latino-americane.

Astfel într-o lume policentrică emergentă, Rusia a găsit instrumentul ideal, formatul interparlamentar, pentru a-și dezvolta solide relații economico-politice atât cu țările din America Latină, cât și cu cele din Asia și Africa. Dezvoltarea colaborării interparlamentare a devenit una dintre platformele principale pentru continuarea discuțiilor aprofundate privind o serie de probleme cu care se confruntă Rusia în această lume în schimbare.

 

Comentarii
Adauga un comentariu