Titlurile zilei

Locuitorii din Bucium au sărit în capul primarului Mihai Chirica. Aceștia vor face proteste în fiecare zi până când situația traficului va fi rezolvată – FOTO

Publicat: 30 nov. 2023
_____ Vizualizări 34 Comentarii
Locuitorii din Bucium au sărit în capul primarului Mihai Chirica. Aceștia vor face proteste în fiecare zi până când situația traficului va fi rezolvată - FOTO
Locuitorii din Bucium au sărit în capul primarului Mihai Chirica. Aceștia s-au săturat de traficul din zonă

Locuitorii din Bucium au sărit în capul primarului Mihai Chirica, exasperați de traficul infernal din zonă. Edilul a încercat să le pună pumnul în gură

În cadrul ședinței ordinare de ieri, 29 noiembrie 2023, locuitorii din zona Bucium și-au trimis reprezentanții pentru a transmite edilului Mihai Chirica situația dificilă prin care trec în fiecare zi din cauza traficului infernal. Însă primarul Iașului a evitat subiectul, ducând discuția la una de natură politică, în contextul în care, indiferent de formațiune, problemele din Bucium nu sunt politice, ci reale.

Locuitorii din Bucium au sărit în capul primarului Mihai Chirica. Aceștia s-au săturat de traficul din zonă

Doru Narcis, ieșeanul care locuiește în Bucium, a adus la cunoștință edilului situațiile prin care trec cei care locuiesc în zonă sau doar sunt nevoiți să o tranziteze.

„Sunt președintele asociației de proprietari Bucium Confort, de pe strada Trei Fântâni. Mi-ar fi plăcut să vin și să vă spun felicitări pentru situația creată în Bucium și pentru investițiile de acolo, dar, din păcate, lipsesc. Așa încât am venit să vă atenționez și să vă spun că lucrările în zonă sunt făcute pe repede înainte. Zona Bucium este sufocată de trafic, mi-aș dori să găsiți niște soluții reale și concrete acolo.

De 10 ani, zona Bucium a fost ignorată, nu au fost investiții aproape deloc. Acum s-au apucat de asfaltat, s-au apucat de stricat străzile fără ca să asigure cetățenilor rute alternative pe unde să iasă din zonele rezidențiale sau pe unde să ajungă acasă. Pentru Trei Fântâni ne-am întâlnit cu situația concretă în care a trebuit să înconjurăm, timp de câteva zile, câțiva kilometri prin tot traficul Iașului ca să ajungem acasă. Nu se poate așa ceva! Avem copii mici care trebuie să ajungă la școală, la grădiniță, avem urgențe. Nu putem sta atât în trafic. Vorbesc de tot Buciumul, a început o dezvoltare în zonă, dezvoltatorii fac complexe, blocuri, dar sunt zero investiții în infrastructură, zero investiții în școli, în grădinițe, în creșe.

Ne-ați izolat acolo, ne desparte de Iași un pod pe care și așa ajungem foarte greu și îl trecem foarte greu. Nu mai putem suporta situația. Dacă sunt lucrări de făcut, trebuie gândit un plan prin care primăria să asigure cetățenilor condițiile minime de bază și de trai”, a spus Narcis Dorcu, inginer și matematician.

Protestele locuitorilor din Bucium vor continua până când problemele vor fi rezolvate

Mai mult decât atât, acesta a mai transmis și faptul că locuitorii din Bucium vor continua protestele până când Primăria Municipiului Iași împreună cu Mihai Chirica, primarul care în mandatul său nu a realizat niciun proiect în zonă, va găsi soluții.

„Nu putem trăi în glod. Este foarte greu de trăit în zonă. Lipsesc căile de comunicare cu Iașul. În 10 ani nu s-au găsit soluții pentru construcția de străzi alternative prin care traficul din Bucium să fie dispersat, astfel încât să nu mai stăm atât în trafic. S-au dat o grămadă de avize fără a avea o infrastructură. Cartierul nostru are 600-700 de apartamente, practic 600-700 de familii din care cel puțin 200 suntem cu unul, doi sau chiar trei copii. Ce faceți cu noi? Ce planuri aveți cu noi?

Înainte de a vă apuca de toate investițiile ar trebui să veniți cu un plan bine stabilit. Toți locuitorii din Bucium vom organiza tot felul de proteste, tot felul de lucruri prin care să vă punem în starea de a face ceva. Văd aici, în centru, că ați făcut foarte frumos, ați montat roata asta, eu vă invit să vă urcați cu toții în roată și să priviți spre punctul din Bucium. Sunt trimis aici de oameni, nu am venit aici politic, asta vreau să subliniez. Sunt trimis de oamenii din complex”, a mai transmis Narcis Dorcu

Cătălin Unghianu: „Nu este niciun caz politic, este situația de fapt”

În încercarea celor doi reprezentanți ai locuitorilor din Bucium de a prezenta primarului Mihai Chirica situația prin care sunt obligați să treacă în fiecare zi, edilul a încercat să întoarcă subiectul în favoarea sa, spunând că tot demersul ar fi fost unul politic. Se pare că edilul consideră traficul infernal din Bucium și din Iași o complotare politică, nu o situație reală și revoltătoare.

„Când v-ați mutat în acea zonă? Când v-ați înscris în partid? Bun, haideți să trecem concret. Ce doriți am înțeles. Dacă doriți să purtăm un dialog, îl putem purta și în afara ședinței de Consiliu Local. Bine, mulțumim. Știți de grădinița Bucium? Nu puteți ajunge la ea până când o să vă desprindeți de domnul Hușanu, după care o să puteți ajunge. Mulțumim foarte mult pentru intervenție, avem și altceva de făcut. Vă cunosc foarte bine, știu de unde proveniți. Nu am vorbit cu dumneavoastră, dar cu dumneavoastră m-am întâlnit și trebuie să vă amintiți și unde și în ce context. Știu ce se întâmplă acolo și aveți încredere că lucrurile sunt la îndemâna noastră. Mulțumim”, a replicat Mihai Chirica.

În același sens, Ciprian Unghianu, locuitor din Bucium, a transmis primarului că protestele ieșenilor din zonă vor continua până când acesta va lua atitudine și va rezolva problemele semnalate.

„Dacă mă vedeți pe mine, de fapt vedeți toți locuitorii din zona Bucium, care stau câte 2 ore în trafic ca să ajungă de la gară până la Plopii fără soț. Nu este niciun caz politic, este situația de fapt. Dacă dumneavoastră ați făcut frumos în zona primăriei, vă rog să îmi spuneți dacă situația asta poate fi un mod de trai în Bucium. Eu, personal, când m-am mutat în Bucium, m-am mutat în urma recomandărilor făcute din primărie, că acea zonă se va dezvolta. Se va dezvolta podul, vor fi școli, grădinițe, dar nimic din aceste lucruri nu s-a întâmplat.

În 2018 ați promis un pasaj suprateran în zona Podu Roș, aceasta este o chestie futuristică și nerealistică. Aș mai avea o întrebare la dumneavoastră, dacă în acest moment în zona Bucium este un trafic infernal și nu poate să ajungă o salvare sau o mașină de pompieri. În momentul în care se va lucra la pod și tot traficul va fi ghidat pe strada Trei Fântâni, ce se va întâmpla?”, a spus Ciprian Unghianu.

În cele din urmă, consilierul local PSD Marian Dalban, președinte de ședință, a cerut ca microfonul să fie închis, iar ședința să continue.

Iulian Hușanu: „În anul 2023 nu ați turnat niciun metru de asfalt pe străzile de piatră și pământ”

Iulian Hușanu, fost consilier local USR, actual membru în partidul Curaj pentru România, a intervenit în cadrul ședinței de CL pentru a-i aminti primarului Mihai Chirica faptul că zona Bucium a fost uitată în ceea ce privește investițiile.

„Săptămâna trecută au fost două proteste în Bucium, s-a vorbit despre protestul de vineri, dar a mai avut loc un protest miercuri. 30.000 de locuitori din Bucium și din afara Buciumului, din Vișani, Bârnova, Păun, sunt afectați de lipsa investițiilor, mai ales în variante noi de trafic și în perspectiva începerii lucrărilor majore din zonă. Totul a culminat cu ziua de 13 noiembrie, care a fost ziua neagră a traficului, zi care a arătat capacitatea de trafic a tramei stradale din Iași. 3-4 kilometri s-au făcut în 2-3 ore, femei de natură medicală în mașină, femei și copii care au plâns în mașină și acasă.

Mii de tineri și bătrâni au fost blocați în autobuze și în trafic. Consider, domnilor, de maximă urgență, așa cum am mai spus și în amendamentele mele, de asfaltat cei 4 kilometri, deci 1.600 de metri, din strada Grigore T. Popa, din care 800 de metri sunt în proiectare de mult timp. 600 de metri din dealul Bucium, care are probleme de proprietate, pentru că lățimea din acte este doar de patru metri, și varianta Vămășoaia, de 1.500 de metri, și neapărat realizarea acelor 3 treceri la nivel cu calea ferată.

Am văzut că prima trecere ați pus-o în discuție, dar și celelalte două sunt necesare. Am să vă rog acum să vă uitați în ochii cetățenilor din Bucium și să spuneți că în anul 2023 nu ați turnat niciun metru de asfalt pe străzile de piatră și pământ, în anul 2023 nu ați înființat niciun metru de trotuar, în anul 2023 nu s-a prelungit apa potabilă în Bucium și în oraș”, a spus Iulian Hușanu.

Locuitorii din Bucium au sărit în capul primarului Mihai Chirica, aceștia s-au săturat de lipsa de implicare a edilului și vor continua să protesteze până când situația se va îmbunătăți.

Comentarii
  • Piticania de Chirica are impresia ca traficul din Bucium e motiv de discuții electorale ? Stai nenicule sa vezi ce sancțiuni vei primi tu și cei care se asociază cu tine, care nu ati făcut nimic pentru Iași ! Nici un nume de politician a Iasului nu merita rostit ! Fiecare si-a urmărit interesul propriu.

  • Aproape ca a sucombat traficul in Bucium si nu se doreste a face ceva pentru locuitorii acestei zone a judetului Iasi.Nu se doreste a face o ruta ocolitoare a celor ce tranziteaza orasul si al doilea rand nici petru transportul public nu se doreste modernizarea lui,autobuzele la ore de varf sa vina din 10 in 10 minute si in acest fel se mai disiperseaza aglomeratia.Din Pacurari pana in Bucium am facut mai putin cu autobuzul decat cu autoturismul propriu,deoarece a rulat pe banda destinata mijloacelor de transport in comun fara a fi influentat de conditiile de trafic,cu exceptia pasarelei Bucium unde este un calvar pentru orice sofer.Autobuzul a traversat pasarela in 24 minute si din Pacurari pana la statia Frigorifer am facut 13 minute.Sa faca o banda unica pentru mijloacele de transport cu conditia sa fie autobuze noi in stoc pentru fiecare 10 minute de plecare in cursa.In acest fel locuitorii din acea zona va lasa masina acasa si o va folosi doar in weekend si vacanta.

  • O altă problemă sunt turnurile Poitiers Towers ridicate recent într-o zonă și așa destul de aglomerată. S-au făcut parcări pentru cei din aceste blocuri dar trebuie închiriate de către cei care stau în blocurile acestea. Majoritatea sunt chiriași și nu vor să plătească aceste parcări și ca atare ne-am trezit noi, cei care locuim de 20 și ceva de ani în cartier cu toate mașinile puse în parcările noastre!!!! E o nebunie să ajungi acasă la ora 16 și să stai să te uiți ca prostul că nu ai unde să parchezi. Trebuie făcut ceva în privința blocurilor care se construiesc fără noimă. Noi, cei care stăm în blocul cu parcarea noastră ce să facem? Să ne ducem la Lidl în parcare? Nici dacă vine Salvarea nu are unde intra în bloc. E grav și fără noimă cum se dau autorizațiile de construcție.

  • Cine nu intelege aglomeratia dintr-un oras puternic, poate sa se mute in Vaslui, Barlad, Tecuci unde e liniste si pace. Cand ai cumparat apartament in ghetou nu ai vazut pasarela. Tu ai voie sa stai in Bucium altul nu ca aglomereaza zona. Dorel mergi de unde ai venit…

  • Domnul Husanu ar trebui sa se preocupe prima data de locuitorii din mun Iasi ,ca nu e consilier judetean e consilier local.Cei care si-au cumparat aparamente pe coclauri au platit doar pentru ce li se ofeea la vremea respectiva.Mai sunt anunturi de imobiliare cu apartamente de vanzare la 7 min de centru ele fiind situate in zone rezidentiale catre exteriorul orasului?(asa isi faceau reclama).Cu privire doar la domnii care au participat la sedinta restul de 400 de ap au chiriasi si sa ineleg ca acestia platesc toti impozit pe chirie si asteapta dezvoltarea zonei? Cu privire la politica dupa cum informeaza o alta publicatie sa le multumeasca unui domn consilier local care a lipsit de la sedinta si nu s-a putut aproba inca 60 de ap in zona lor si s-au aprobat doar ceva case.Atata timp cat se aproba aceste proiecte fara a avea o perspectiva inainte ne meritam soarta.Cand consilierii locali nu vor mai avea interese personale imobiliare aceste situatii se vor diminua vizibil.Ne vedem la vot fiecare conform domiciliului sau resedintei cu acte valabile mai mult decat 6 luni.Se face tarziu si daca nu ies din casa iar intarzii la munca.

  • Domnul Husanu ar trebui sa se preocupe prima data de locuitorii din mun Iasi ,ca nu e consilier judetean e consilier local.Cei care si-au cumparat aparamente pe coclauri au platit doar pentru ce li se ofeea la vremea respectiva.Mai sunt anunturi de imobiliare cu apartamente de vanzare la 7 min de centru ele fiind situate in zone rezidentiale catre exteriorul orasului?(asa isi faceau reclama).Cu privire doar la domnii care au participat la sedinta restul de 400 de ap au chiriasi si sa ineleg ca acestia platesc toti impozit pe chirie si asteapta dezvoltarea zonei? Cu privire la politica dupa cum informeaza o alta publicatie sa le multumeasca unui domn consilier local care a lipsit de la sedinta si nu s-a putut aproba inca 60 de ap in zona lor si s-au aprobat doar ceva case.Atata timp cat se aproba aceste proiecte fara a avea o perspectiva inainte ne meritam soarta.Cand consilierii locali nu vor mai avea interese personale imobiliare aceste situatii se vor diminua vizibil.Ne vedem la vot fiecare conform domiciliului sau resedintei cu acte valabile mai mult decat 6 luni.Se face tarziu si daca nu ies din casa iar intarzii la munca.La multi ani de sf. Andrei.

  • Domnilor matematicieni, ingineri, informaticieni etc. folosindu-va logica, nu ati putut anticipa ce se va intampla atunci cand acele blocuri vor fi pline? Despre restul, dezvoltatori fomisti, pouliticieni spagari, ,,organe” de ctrl si altii asemenea, sa va dam multa UE.

  • Zone exclusiviste…trei fantani ..bucium visani pietrarie paun vale ursului miroslava valea adanca horpaz lunca cetatuii rediu… ha ha🤣🤣🤣🤣de ce nu 8ntelwgeti ca IASI e ..IASI si punct indiferent de zona…va avea prioritate ever indiferent ca i b7larga tatarasi copou sau galata dacia nicolina cug ! Nu v ati imaginat ce se va intampla cand se vor umple toate blocurile de pe toate dealurile din jurul iasului si vor incepe sa se reverse spre IAȘI cohorte de masini spre ..civilizatie????

  • ati aglomerat orasul iasi si acum veniti cu pretentii…de 10-15 ani tot veniti…au ramas jud ca vaslui..botosani..goale…ne-ati sufocat…masini multe….blocuri multe….ne-ati sufocat..

  • Haidi bre nu stau doar mirlani in Bucium :)) au vrut unii sa respire aer curat uitind ca infrastructura e 0 barat. Vina nu e a lor, e a celor care aitorizeaza constructii pe banda rulanta. Sfinta spaga
    Votati-i in continuare.

  • Domn primar , cum a ajuns persoana de pe Sos Barnova nr 9A, cel cu materiale de constructii, propietar pe terenul statului si anume o bucata din terenul Scolii Veronica Micle iasi???
    Ai vreo contributie? Recunosti?

  • Zero zgomot, aer curat, 20 min până în centru, iar sclavii cetății fac 1 oră cu așteptatul în comun.

    Mârlanii de după blocurile gri pun boticul la marotele lui Hușanu, investitor pe 3 fântâni.

  • Înainte de a cumpăra acolo, nu au văzut situația? Daca nu au deschis ochii, e vina lor. Toate zonele din Iași sunt aglomerate, de ce banii ieșenilor sa fie folosiți cu predilecție în Bucium?!
    Chirica nu a reușit să rezolve traficul din Miroslava, acolo unde locuiește. Voi credeți că îl va rezolva in Bucium?

  • Ti-ai facut casa pe coclauri, TI–AI LUAT BLOC LA FOSA si lucrezi in oras, iar copii tot in oras si tot neamul tau tot in oras, si mortii i-ai ingropat tot in oras, iar painea tot de aici o cumperi…asa ca MARSS la glod.Trebuie ca orasenii sa BLOCHEZE TRAFICUL CA NE-AM SATURAT DE POLUAREA VOSTRA!!!!

  • Jack pentru Locuitor.Nu este obligatoriu sa aiba interes pentru a obtine beneficiu propriu pentru a construi cat mai mult,dar nu au viziunea pe viitor a traficului si se gandesc doar la cat de multe impozite se vor achita de pe acele imobile construite si autoturismele acelor persoane.

  • anonimule, ai sa vezi dupa cativa ani ce”GRI’ va fi si blocul tau, v-ati facut copii navestisti cu adeverinte false de luare in spatiu, dimineatea mergeti daca se poate pana in curtea scolii iar si la usa locului de munca, cel,putin cuplati+va cu un vecin sau priteten si folositi masina pe rand.

  • Lumea nu gandeste.
    Au venit multi din judetele vecine pentru ca la Iasi se gaseste de lucru si la ei nu. Ce voiati sa faca? Pe urma, sunt ieseni care lucreaza in Bucuresti, Timisoara, sau afara, pentru ca acolo au gasit de lucru. Maine poti ajunge si tu in situatia lor.
    Unde sa locuiasca in Iasi cei care au venit din alte judete? Unde? Sa se faca blocuri intre blocuri? Sa se asfalteze spatiile verzi? Au cumparat pe dealuri pentru ca acolo au gasit sau/si si-au permis.

    Problema nu este ca s-a construit pe dealuri, ci cum s-a construit pe dealuri : haotic, fara viziune, fara infrastructura. Vina este exclusiv a Primariei.
    Ceasca ne da clasa, asta-i adevarul. Alexandru, Dacia, Mircea, CUG sunt cartiere facute de Ceasca, mare parte din ele pe loc gol.

  • Eu când vă aud cu “din Vaslui “ din Botoșani…… baaaaa prăpădiților “pur sânge ieșean” nu există , toți am venit de undeva . Testele ADN costă sub 100 euro ,încercați unul .
    Da așa este ,să construit pe repede înainte și omul și-a luat acolo unde și-a permis .Ce vroiati să cumpere unul vechi ?!unde toți pereții sunt dispăruți ca a vrut vechiul proprietar mai mult spațiu? Și așa sunt toate blocurile vechi “modificate” Să zicem mulțumesc ca Iașul are cel puțin avantajul de dezvoltare ,atât cât poate un oraș din România . Lăsați mașinile acasă ,lăsați copii să meargă pe jos și așa suferă de obezitate 1 din 3. Este clar ca este și politic iar cei care comentează mai sus la adresa Primarului este aceeași persoană (tre sa fii naiv sa nh iti dai seama) .

  • Mă cacati cu ochi orașul e supraaglomerat, așa în țările civilizate lumea mai sta și în afara orașului. Și birourile sunt în afara orașului nu în centru orașului. Da prostii ce să știe… vor totul în centrul orașului.

  • Multinationalele sa se mute pe dealuri

    Sa nu mai faca angajații lor naveta in city.
    Si asa au fețe de rurali,de se intuneca orasul cind năvălesc ei pe la ora opt si nu se mai poate respira prin oras

Adauga un comentariu