Titlurile zilei

Locuitorii din Bucium sunt disperați din cauza unui doctor de la Arcadia! Investitorii construiesc blocuri cu 5 niveluri printre case. Primăria Iași nu a ținut cont de reclamații – FOTO

Publicat: 14 iul. 2023
_____ Vizualizări 16 Comentarii
Locuitorii din Bucium sunt disperați din cauza unui doctor de la Arcadia Investitorii construiesc blocuri cu 5 niveluri printre case. Primăria Iași nu a ținut cont de reclamații  FOTO
Medicul Andrei Irimia și-a pus în cap vecinii din Bucium

Un medic din Iași, asociat în firma Ekosse Group B & I SRL, vrea să construiască blocuri în Bucium. Proprietarii de case sunt revoltați, mai ales că Primăria Iași nu a luat în calcul obiecțiile. În ciuda contestațiilor, proiectul va ajunge pe ordinea de zi a Consiliului Local

Un proiect imobiliar inițiat prin societatea Ekosse Group B & I SRL, deținută de Dorin Andrei Irimia, doctor oftalmolog în Iași, la Spitalul Arcadia, și Cristian Mihai Băltaru, originar din Constanța, a pus pe jar locuitorii din zona Bucium. Mai precis, cei doi investitori au inițiat un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru construirea unui număr de 3 locuințe colective cu regimul maxim de înălțime S+P+2E+3retras. Parcela de 2.692 de metri pătrați este identificată între străzile Ștefan Zeletin și Anastasie Obregia, cu acces din strada Gr. T. Popa.

Numai că blocurile propuse sunt foarte aproape de trei case individuale cu înălțimea de 6 metri. Pe data de 2 noiembrie 2021 a fost organizată o dezbatere publică la Primăria Iași, la care a participat un singur vecin, proprietarul unei case individuale de lângă amplasamentul investitorilor. A aflat de dezbaterea publică nu pentru că a fost notificat, ci pentru că a verificat din greșeală site-ul primăriei. Altfel nici nu s-ar mai fi desfășurat dezbaterea publică. În fața reprezentanților investitorilor, proprietarul din Bucium a precizat că nu este de acord cu construirea blocurilor pentru că intimitatea celor din jur va fi afectată.

Reprezentanții primăriei au consemnat obiecțiile. Mai mult, reclamantul a subliniat că investitorii nici măcar nu au cerut acordul vecinilor. Nu este prima dată când locuitorii din Bucium s-au revoltat.

Reclamațiile din Bucium nu au contat pentru Primăria Iași

După 20 de luni de la dezbaterea publică, Primăria Iași a publicat forma finală a unui proiect de hotărâre privind edificarea celor 3 blocuri. Asta înseamnă că, în cel mai scurt timp, planul va fi supus votului în Consiliul Local, etapă premergătoare celei de autorizare. În acest context, obiecțiile vecinilor nu au fost luate în calcul. Contactați de reporterii BZI, vecinii din Bucium au anunțat că nu vor renunța și vor bloca proiectul.

„Noi am depus petiții la primărie, dar am primit un răspuns care era, de fapt, punctul de vedere al investitorilor. Ne-au spus că nu ne vor afecta intimitatea sau că ne vor lua lumina. Blocurile vor avea 14 metri, vor construi peste noi. Suntem trei vecini direct afectați. Au pus afiș de informare doar după dezbaterea publică la care nu am fost chemați. Nu ne-au cerut nici acordul. Să construiască, dar să facă case, nu blocuri. Blocurile vor avea 14 metri înălțime, ne termină acolo”, a declarat vecinul, care intenționează să ceară ajutorul Prefecturii Iași.

În zona Bucium ar urma să construiască și patronul Hotelului Traian.

Doctorul Andrei Irimia: „Nu prea știu”

Contactat telefonic, doctorul Andrei Irimia a precizat că nu știe prea multe despre evoluția proiectului.

„Nu prea știu. Nu sunt pe partea asta. Domnul Baltaru se ocupă”, a spus unul dintre asociații din Ekosse Group B & I SRL.

În blocurile din Bucium ar urma să fie amenajate 36 de apartamente și locuri de parcare în subteran. Procentul de ocupare a terenului este de 36 la sută, cu un coeficient de utilizare a terenului de 1,08 și minimum 30 la sută spații verzi. În imediata vecinătate a terenului deținut de beneficiarii proiectului, drumurile sunt subdimensionate, două mașini nu pot trece una pe lângă alta.

Cristian Baltaru nu a putut fi contactat pentru a comenta demersurile vecinilor.

Comentarii
  • Vrem nu vrem, orasul Iasi se deszvolta frumos. E nevoie de blocuri, nu de case.
    Ganditi-va, cati tineri frumosi si liberi din Botosani, Galati, Vaslui,… se vor muta acolo dupa terminarea lucrarilor.
    Casele urate din toate zonele Iasului, trebuiesc daramate urgent si inlocuite de blocuri cu 18 etaje, chiar 40. Iasul nu e zona seismica.

    Conform legii, primaria nu e obligata sa asigure omului soare 24 din 24h soare pe casa.
    Sunt niste legi in acest domeniu.

    Pentru 3 oameni, ca atatia se simt „deranjati”, NU are sens sa blocam dezvoltarea acestui oras.
    Aaaaa si nu e vorba sa fie demolat Palatul culturii, nu, se construiesc acele blocuri in mijlocul campului.

  • Orașul se dezvolta haotic, fara a avea în vedere subdimensionare străzilor, fara spatii verzi, fara parcuri. Doar betoane. Nu contează că e centru sau periferie.

  • astia o sa construiasca si pe sosele………………..pe marginera soseleleor………….Nu mai avem primarie etc…………..

  • Macar ei construiesc pe teren propietate.
    Cel cu materialele de constructii, de pe sos Barnova 9, a ciordit o bucata de pamant ,400 metri, de la scoala Veronica Micle .
    Acum vrea sa il vanda cu 300 mii euro. Asta da afacere !!!

  • Nici in Valea Adinca cei care construiesc blocuri intre case nu cer acordul vecinilor nici pentru constructie nici pentru cadastru desi legea obliga sa se ia acordul vecinilor. Dezvoltatorii vad ca au regim special nu ca noi muritorii de rind.
    Sa faca blocuri dar pe teren separat nu intre case.

  • Chirica trebuie scos din Primarie. S-au facut atatea si atatea reclamatii cu pivire la aceste aspecte si ignora cu nerusine iesenii. Opozitia sa infiinteze corturi, pregatim semnaturi si il scoatem afara cu toata clica angajata de el personal. Nu se raspunde la apeluri, la petitii absolut deloc, acestea zac in sertare sau aruncate, oamenii sunt persiflati de angajatii de acolo cu orice problema te duci, etc.Urmatorul pas este sa mergem la Parchet si sa ni se arate continuitatea dosarelor in ceea ce-l priveste si sa se comunica public de ce cercetarile sunt tergiversate intentionat.

  • ,, Cercetarea Arheologica” de langa scoala Ghe. Asachi, a dus la rezultatul ,,construiri unei strazi care v a legatura intre str. Sf. Andrei cu A Panu… asta este cel mai tare!!! DNA ul???? a se vedea beneficiarii. Curand sigur apare bariera si indicatorul acces proprietate privata.

  • toti care vin din Bt, Sv, Bc, Vs, Barlad, Galati , Pascani, Bacau…..si fac facultati la Iasi, raman la Iasi ……………….se muta judetele la Iasi, la Bucium, Valea adnca, Visani, Tatarasi ……………

  • Mai e un aviz de oportunitate dat de Primaria Iasi pentru TechConfort tot pe GRT Popa pentru blocuri cu 5 etaje. Este o mare oportunitate pentru cei din zona :-). Si asta de la TechConfort e tot un acolit al Primariei Iasi.
    Cum naiba da Primaria avize si autorizatii de bocuri in cartierele de case ? Nu se mi satura dnul Primar de bani ….

  • Irinuca, profesor ■ Faceti cladiri inalte in Iași, de minim 50 etaje. 100 ar fi perfect spune:

    Primaria, bine face ca da avize.
    Trebuie spart monopolul caselor, ale nu sunt case…sunt vile de prost gust comuniste.
    Vreti sa stati la casa? La podu iloaiei este destul teren pt case…in Iasi trebuie blocuri din sticla si metal, gen USA sau Asia…dati cautare pe net.

    Construiti blocuri de 50 – 90 – 100 etaje.
    Nu e gluma, nu au arhitectii ieseni co**aie in pantaloni sa faca blocuri inalte de 80 – 100 etaje ? Fuck off,…adusi arhitecti din Asia sa faca zgarie nori in Iasi.
    Ce dracu asteptati? Sa se faca prima data blocuri inalte de 100 etaje in Cluj? Aia sunt mai cu moț?

    Dati afara, arhitectii comunisti care aproba doar gunoaie de blocuri de max 10 etaje, ce naiba? Suntem in comunism?

    Cine sparge bariera de 10 etaje la bloc si construieste un bloc de minim 50 etaje,…merita sa ajunga primar !

  • Acest amarat oras nu va ajunge in veci metropolă cum isi doresc unii elucubrati de pe aici datorita unei mosteniri pe care cu cinste merita sa o apreciem, ARHITECTURA cladirilor si strazilor care nu va permite in VECI afluxul de MAMIFERE SFERTODOCTE adiacente!!!

  • Dați afară arhitectii scoliti in comunism. Ăștia cu gândire limitată, angajati-va in Eritreea ! Acolo vor blocuri urâte din bca spune:

    Darâmați 10 -20 scari cu blocuri comuniste si in locul lor construiti un bloc de 110 etaje din sticla, ar fi bestial.
    Pe terenul ramas liber, facut spatiu verde…o nebunie, cred ca Iasi ar deveni cel mai frumos oras din Romania.

    Nu zice nimeni sa se darame putinele case de epoca din Iași, dar in locul blocurilor comuniste ar trebui sa fie cladiri de sticla…exact ca in filmele americane.

    Ps: e posibil sa nu se poata construi blocuri inalte in Iasi pt ca moldovenii așteapta să apară zgârie nori prima oară in Ardeal.

    Cand o sa scapam odata de aceSta gandire de provincial subdezvoltat si fricos?

    Trebuie urgent un concurs intre afaceristii din Iasi si cei din Cluj, cine face cea mai inalta cladire de birouri + locuinte din oras🤑🤑🤑🤑

  • Se pare ca foarte putini au auzit de dreptul de proprietate. Iar dintre aia care au auzit, si mai putini il inteleg si il respecta. Nu se poate daramat nimic din ceea ce exista, asa cum isi imagineaza unii. Sunt curios cum ar reactiona habarnistul de mai sus in momentul in care vor veni unii sa ii darame blocul comunistii, si sa ii promita ca vor face bloc de sticka si otel.
    Inca ceva: bre, ceea ce vezi tu in filme sunt cladiri de birouri, nu de apartamente. Si da, exista si in Iasi: Tudor Center, de pilda. Dar nu cred ca cineva si-ar dori sa locuiasca acolo.

Adauga un comentariu