Mai mulți locuitori ai satului Vulturi, din comuna Popricani, județul Iași, sunt nemulțumiți de faptul că viața le este pusă în pericol de un gard electric, care a fost montat pe o suprafață generoasă de imaș, de către un vecin ce are o fermă cu vaci. Zona în care gardul a fost montat este intens circulată de către săteni, deoarece pentru ei reprezintă o scurtătură către drumul principal.
În satul Vulturi, din Popricani, un gard electric le dă mari bătăi de cap locuitorilor
În satul Vulturi, din comuna Popricani, un localnic care are o fermă cu vaci a decis să împrejmuiască o suprafață de imaș cu un gard electric, iar localnicii consideră că a generat un pericol pentru ei. Maria Angheluș, o femeie în vârstă de 65 de ani, din sat, a intenționat să sară gardul pentru a-și parcurge traseul zilnic spre serviciu, iar aceasta a fost curentată.
„Noi nu suntem mulțumiți că a venit un golan de pe aici de prin sat, care are vaci, și a pus un fir la deal, pe unde ieșim noi, pe imaș, unde se joacă copiii. Pe acolo merg și oamenii la cimitir și, alaltăieri, m-a izbit curentul, era să mor. Am făcut reclamații. Cum să existe așa ceva, să pună fire cu curent? Firele sunt puse de săptămâna trecută și am înțeles că primarul nu știa nimic, a fost făcut clandestin. Vecina mea este consilier la primărie și nici ea nu a știut nimic. Dar nu știm care este adevărul. Pe rândul acela, în jurul căruia este firul, sunt case cu oameni, mergem la serviciu pe acolo, tot pe acolo venim. Știam că este firul de curent, dar am trecut pe dedesubt, și m-am atins cu umărul și m-am curentat la braț. Pe aici, strada spre Sculeni este departe și de aceea ieșim pe drumul acela, pentru că ne este mai ușor. Este o bătaie de joc. Pe el îl cheamă Marian Petru”, a spus Maria Angheluș, femeia curentată de firul electric.
Sătenii sunt și mai nemulțumiți de această situație, pentru că pe strada din apropierea gardului electric există mai multe familii cu copii, iar aceștia ies des în drum pentru a se juca.
„Oamenii nu pot să iasă nici cu o căpriță, de firele de curent. Rag vacile noaptea! El are niște tauri și unul a sărit la fata vecinei mele. Era să o omoare, pentru că a sărit firele! Poți să mori acolo! Am înțeles că primarul a zis că nu știe. Am înțeles că a ridicat vacile, dimineață, într-un TIR. Are niște tauri care sar pe oameni. El fură și curent. Este în altă parte imaș, de ce a venit aici în sat să distrugă oamenii? Rag vacile noaptea, nu te poți odihni. Nu zice nimeni să nu aibă un teren să cosească, să facă baloți, dar nu să pună fir de curent. Este o suprafață de cam 4-5 hectare”, a mai spus Maria Angheluș.
Localnicii din satul Vulturi spun că acest curent electric este mult prea puternic
Localnicii spun că au încercat să vorbească cu patronul fermei de vaci, Marian Petru, însă acesta nu dorește să discute cu ei. În plus, oamenii consideră că gardul este realizat dintr-un fir de curent cu o intensitate prea puternică, care le-ar provoca mai mult decât o simplă pișcătură.
„Nu vrea nimeni să vorbească cu noi. Am încercat să vorbesc cu el. Acesta, proprietarul care are vacile, este agresiv. El ne-a oprit și curentul în sat. Generatorul este la el în curte, și-a făcut casă lângă el. O zi întreagă ne-a închis lumina. Curentul electric care trece este mai puternic decât ar trebui să fie. Este mai tare decât o pișcătură. Dar în plus, miroase de la vaci. Dar suntem oameni și mergem la serviciu. Să stai noaptea să te trezești cu vacile la poartă, că le dă drumul el pe la ora patru! Are vreo 2-3 ani de când are ferma. A fost o cerere depusă la primărie cu număr de înregistrare, ieri (n.r. – 13 mai 2025) dimineață, la primărie, pentru desființarea gardului. Pe partea aceasta sunt familii cu copii care ies afară și stau cu frică din cauza firului cu curent electric”, a spus Vasile Caracaș, un localnic din satul Vulturi.
Ana Caracaș este consilier local la Primăria Popricani și aceasta mărturisește că nu s-a știut de montarea acestui gard electric, care este poziționat la câțiva metri de case. Femeia spune că un vecin a atins firul de curent din curiozitate, pentru a testa intensitatea lui, și a ajuns să nu își mai poată folosi, o perioadă, mâna.
„Vecinul meu a făcut o plângere. Mi-a adus la cunoștință, în calitate de consilier local. L-am pus să facă o plângere, pentru că vorbele niciodată nu sunt puse nicăieri și trebuie o cerere cu înregistrare. Este un risc pentru toți vecinii și nu se mai poate. De la trei noaptea, buhaii aceia începeau să ragă de îi auzeam eu de pe partea de la vale. Plus că sunt copii de 3 ani și unul de 4 ani cu niște probleme locomotorii, la niște vecine. Eu știu de un vecin care a ajuns acolo și, din curiozitate, a pus mâna să vadă cât de tare curentează, și a fost ars de nu s-a putut spăla pe față vreo două săptămâni. El a crezut că este o joacă, dar nu este”, a spus Ana Caracaș, consilier local la Primăria Popricani.
Către Primăria Popricani a fost trimisă o cerere de către sătenii care și-au expus nemulțumirea legată de gardul electric de curent care a fost montat. Consilierul local spune că vacile lui Marian Petru reușesc să sară gardul și aleargă după copii.
„Duminică am trimis fata la magazin și a venit fata disperată. A văzut-o o femeie că alerga și a întrebat-o ce s-a întâmplat, și doi tauri de vreo 350 de kg au sărit gardul, pentru că el este de 60-70 cm înălțime, și a fugit fata mea pe o altă uliță, pentru că se temea. Nu avem nimic împotrivă cu el. Doamne ferește, fiecare trebuie să trăiască, dar acolo nu se poate întâmpla ca la 4-5 metri de casa ta să-ți ragă vacile. Nu este nici măcar o cale de acces. În calitate de consilier local, vă confirm că mi s-a adus la cunoștință și am fost obligată să iau atitudine. Este o chestie care nu este de joacă. Când vine vorba de cetățean, eu am pus capăt, nu mă interesează nimic, nici primar, nici partid, nici nimic. Este cetățeanul meu, pe care îl reprezint, și eu trebuie să îl apăr”, a adăugat Ana Caracaș.
Proprietarul fermei de vaci a închiriat terenul de la primărie
Reporterii BZI au discutat cu Marian Petru la ferma sa, iar acesta a transmis că gardul este semnalizat corespunzător printr-un panou care atenționează că există fire de curent.
„Aici este un act de închiriere. L-am închiriat de la primărie. Să aducă dovadă că s-a curentat (n.r. – referitor la situația femeii care spune că s-a curentat). Este pus panou cu «atenție, gard electric». Dacă umblă beți, numai așa, îmi pare rău! Acum trei ani am închiriat terenul, pentru o perioadă de 10 ani. Mergeți și vedeți, și vă conformați, că totul este în regulă”, a spus Marian Petru.
Reporterii BZI l-au contactat pe primarul comunei Popricani, Ion Tănasă, iar acesta a transmis că Marian Petru a împrejmuit pășunea cu gard electric fără să aibă acordul primăriei.
„Domnul avea o bucățică de teren concesionat un pic mai sus și a găsit, cu cuviință, să se ducă și mai jos cu gardul electric, fără a avea contract cu primăria. Am dat dispoziție chiar astăzi (n.r. – 15 mai 2025) că, dacă nu își ridică gardul, domnul viceprimar se va ocupa de dezafectarea gardului montat pe domeniul public fără acordul proprietarilor, adică fără acordul primăriei. Într-adevăr, noi asta facem la momentul actual, împărțim pășunea crescătorilor de animale. Dumnealui, având concesionat mai sus de doi ani de zile, deja, o suprafață, a considerat să se ducă și mai la vale, fără acord. Evident, în condițiile în care sunt 20 și ceva de oameni nemulțumiți de montarea gardului – pentru că sunt niște copii cu probleme medicale grave acolo, care trebuie protejați –, într-adevăr, trebuie să încurajăm și creșterea animalelor, dar acolo unde există posibilitatea, fără a deranja familiile. Primăria i-a acordat și lui pășune, că are dreptul, bravo lui, că mai sunt crescători de animale în România, dar unui om, când îi dai un deget, el îți ia toată mâna. Repet, a montat gardul fără să aibă contract, fără să aibă acordul primăriei, absolut de capul lui. Ceea ce face el se numește tulburare de posesie”, a declarat Ion Tănasă, primarul comunei Popricani.
În satul Vulturi, din comuna Popricani, județul Iași, un gard electric le-a dat mari bătăi de cap locuitorilor care, acum, se simt într-un pericol major. Primarul comunei a dispus îndepărtarea gardului de pe suprafața domeniului public, având în vedere nemulțumirile localnicilor, dar și riscul la care aceștia sunt expuși zilnic.
Tarani prosti si retardati. Acela este un sisten special de imprejmuire pentru animale si nu este letal, nu reprezinta absolut niciun pericol; „ciupeste” la atingere pt a indeparta animalele de langa el.
Chiar ca tarani prosti. Mai prost este si scribu de la ziar ca face astfel de articole de kkt. Sa fie sanatos omu’ sa ii mearga treaba ca de frana sigur gaseste din plin de la autoritati ! E multi si prosti…:))))
oameni invidioși, proști și calici. Dacă ei sunt sărăntoci și puturoși și au lăsat totul pârloagă apăi așa să rămână că pe unde trec ei? care copiii în 2025 se mai joacă pe imaș?
povești cu săteni drăcoși și ciudoși din satu Vulturi.
mai vrea primaru să facă parc industrial,auzi, cu asemenea specimene nu faci nimic că trebuie să ocolească
Fapta unuia ca cel din articol, era prezentata de un mare profesor intrun tratat de drept penal…Nu ne mai facem bine ca natie…
Țărani proști , articol tedențios !, acela nu este un gard electric în sensul în care îl credem !, sunt niste fire care emit impusuri electrice chiar și de la o baterie auto cu un voltaj scăzut , atît cît să sperie , furnice un pic , ceva de genul cum ai pune limba pe contactele unei baterii de 9 volți !
Aceste garduri sunt folosite eficient de fermieri în vest de peste 50 de ani, cam toate fermele de animale din lumea civilizată au doar sistemul ăsta de înprejmuire a animalelor !, din SUA in Australia și din Norvegia în Argentina !. Pîn și toate parcurile naționale , rezervații din Africa au asemenea înprejmuiri de zeci de ani pentru a ține animalele sălbatice în rezervatii !, pînă și Africaaa băăăă âăranilor de la Vulturi care vați oboșnuit so luați aiurea ca vitele pe tarlale !
Fermierul trebuia sa ajunga la primarie sa-l vamuiasca Paula
Oamenii ar trebui să înțeleagă că un gard electric este o metodă eficientă și sigură de a proteja animalele și proprietatea. Nu e vorba de ceva periculos, ci de o soluție modernă folosită de mulți fermieri responsabili. Îl apreciez pe Petru pentru grija pe care o are față de vacile sale și pentru munca depusă zi de zi. E ușor să comentezi de pe margine, dar greu să înțelegi ce înseamnă cu adevărat să trăiești din agricultură și creșterea animalelor. Respect!
invatati-va copchii unde sa se joace–-
asa ar trebui sa aveti toti de la tara animalele – in tarcuri– ca sa nu mai umble pe sosele sa fie accidentate de masini, lovite de oameni
Și eu unde mai debarasez gunoiul, canapeaua veche, vasul de WC, spoilerul de la Șaran, etc, dacă toți golanii își pun garduri de astea? Caprele mele unde mai pasc și de purceii mei ce se alege? Alo, primăria!
golan, om la casa lui cu 3 copii, serviciu si el si nevasta, cu vacutele alea pe care le ingrijesc si pentru care muncesc de numai ei stiu cat, cum si cand si vine o baba obosita si invidioasa si spune ca e golan si ca rage vaca pe imas. cu siguranta is mai afectate vacile de mugetul ei si a neamurilor ei. muta te in oras si nu mai spurca pamantul in vulturi.
Foarte bine ca a pus. Asa e normal. Daca erati in America, te si impusca daca sareai gardul.
oare nu exista un acord verbal cu primarul?
Doamne, da’ prostovani mai sunt satenii aia.