International

Locuitorii unei comune din Franța au votat pentru interzicerea folosirii telefoanelor smart pe stradă

Publicat: 05 feb. 2024
_____ Vizualizări 4 Comentarii
Locuitorii unei comune din Franța au votat pentru interzicerea folosirii telefoanelor smart pe stradă
Primarul localității franceze spune că măsura este pentru a-i ajuta pe oameni

Locuitorii din localitatea franceză Seine-Port au votat în favoarea unei moţiuni care interzice utilizarea telefoanelor mobile în spaţiile publice, relatează cotidianul Ouest-France, citat de News.ro.

Primarul consideră că aceasta este o problemă de sănătate publică şi doreşte să ajute în special părinţii să limiteze timpul petrecut în faţa ecranelor. Cei 1.800 de locuitori din Seine-Port (Seine-et-Marne), precum şi vizitatorii lor, vor trebui să limiteze de acum înainte utilizarea telefoanelor mobile pe stradă.

Alegătorii au fost chemaţi la urne sâmbătă pentru a decide dacă vor restricţiona sau nu utilizarea smartphone-urilor pe stradă. Tabăra pro-restricţie a câştigat cu 54% din voturile exprimate. Această restricţie este o premieră în Franţa.

Carta propusă de municipalitate prevede interzicerea utilizării smartphone-urilor în magazine, în faţa şcolilor, în parcuri sau atunci când se merge pe trotuare.

Autorităţile din domeniul sănătăţii atrag atenţia în mod regulat asupra efectelor nocive ale timpului excesiv petrecut în faţa ecranelor, în special pentru copiii mici, dar nicio autoritate locală nu a făcut încă pasul de a adopta o astfel de măsură.

Carta are doar rol de stimulent şi nu prevede nicio sancţiune pentru cei care o încalcă.

Primarul localității franceze spune că măsura este pentru a-i ajuta pe oameni

Vincent Paul-Petit, primarul din Seine-Port, a declarat pentru Le Parisien că nu intenţionează să ia măsuri punitive, afirmând că „oamenii au impresia că ne amestecăm în viaţa lor”.

„Eu nu vreau asta! Dar există o problemă de sănătate publică. Trebuie să îi ajutăm”, a adăugat el.

Carta îi invită pe părinţi să interzică ecranele dimineaţa, la masă, seara înainte de culcare şi în dormitor.

Potrivit ultimului recensământ efectuat în 2021, comuna Seine-Port are o populație de 1.824 de locuitori.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă să nu fie expuşi la ecrane copiii cu vârsta sub 2 ani, iar între 2 şi 5 ani timpul de expunere la ecrane ar trebui să fie limitat la o oră pe zi. În Franţa, limita de vârstă „fără ecrane” tinde să fie stabilită la 3 ani, la iniţiativa Autorităţii de Reglementare a Comunicării Audiovizuale şi Numerice.

Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat chiar luna trecută că a propus noi reguli pentru a reduce numărul de ore pe care tinerii le petrec în fața ecranelor dispozitivelor electronice, afirmând că măsura este menită să prevină răspândirea dezinformărilor în mediul online.

Comentarii
  • Foarte bine. Nu va suna nimeni la 112, daca e cineva cazut pe strada, batut, furat, sau daca ii arde casa. Asta a ajuns Franta dupa invazia araba si musulmana.
    Fiind optimist, ma gandesc ca e un motiv bun ca sa nu ii raspunzi soacrei sau nevetei. Erai in spatiul public!

  • Plm ✠, aberezi. Masura n-are legatura cu musulmanii, in general. In particular, ma indoiesc ca in acea comuna exista arabi. Astia se aciueaza in marile orase.
    Masura are legatura cu dependenta cvasi patologica pe care da telefonul smartphone. Copiii sunt cei mai afectati. Poate nu e cea mai inteligenta masura, dar inactiunea este mai rea. Si, daca ai fi citit cu atentie, ai fi aflat ca nu exista pedepse pentru cei care nu se pot desparti de smartphone.

    Iar la 112 poti sa suni si de pe un telefon G2, care costa sub 40 euro. Se poate trai fara smartphone. Si ai multe avantaje. Cand aveam stupidphone, nevasta imi cerea sa-mi fac o poza si sa i-o trimit ca sa vada unde sunt. Acum, pot iesi la o bere cand vreau. Am G2 fara card de memorie.

  • Plm ✠, incerci o dai cotita. Nu e vorba de tipul de telefon banat. Am spus clar ca aberezi pentru ca ai legat cauzal votul satenilor de prezenta alarmanta a arabilor in Franta. Este adevarat ca migratia araba precede adictia cvasi-generala fata de smartphone, dar asta nu inseamna ca intre ele exista o legatura cauzala.

    Tipul de telefon banat? Scrie in titlu : „interzicerea folosirii telefoanelor smart pe stradă”. In fotografie sunt prezentate 2 telefoane smart. In stirea originala – am cautat, pentru ca nu-mi venea sa cred – cuvantul folosit este „écrans”. La francezi, écran = smartphone. Asa-s ei. Nu le plac englezismele. In loc de computer, ei spun logiciel.
    De altfel, este si logic ca se refera la smartphone. Cand ai telefon G2, n-ai nici cea mai mica tentatie sa te holbezi intr-una la ecranul de 2 inch.

Adauga un comentariu