Prima pagină » Eveniment-Social » Lovitură dată Iașului pe ultima sută de metri. O investiție așteptată în municipiu a fost mutată tocmai în București
Lovitură dată Iașului pe ultima sută de metri. O investiție așteptată în municipiu a fost mutată tocmai în București

Lovitură dată Iașului pe ultima sută de metri. O investiție așteptată în municipiu a fost mutată tocmai în București

08 nov. 2019, 04:00,
Vlad Rotaru în Eveniment-Social

Situație șocantă în municipiul Iași. Guvernul care a părăsit acum câteva zile Palatul Victoria a dat o lovitură urbei moldave pe ultima sută de metri. O investiție așteptată în oraș a fost lăsată deoparte pentru a se face loc unui alt proiect în Capitală. O recunosc tocmai cei care au condus unul din ministerele fostului Guvern. În ultimii ani, proiectele de infrastructură mare au ocolit județul Iași.

Una din marile investiții așteptate în municipiul Iași pare tot mai departe de realizare. Municipalitatea a solicitat în ultimele luni fonduri de la nivel central pentru construcția unei săli polivalente în oraș. Sala respectivă ar putea să găzduiască competiții europene la nivel înalt. Primăria dorea să facă o sală cu 16 mii locuri, cu finanțare de la centru. Numai că fostul guvern nu a mai luat în calcul aceste aspecte. Dimpotrivă, a motivat că investițiile pe partea sportivă se îndreaptă spre stadioanele din Capitală care vor găzdui Campionatul European de Fotbal din 2020.

„În ceea ce privește realizarea de către Ministerul Tineretului și Sportului, prin Compania Națională de Investiții, a unei săli polivalente în municipiul Iași, atenția Ministerului Tineretului și Sportului se îndreaptă către obiectivul de investiții Stadionul Național de Rugby «Arcul de Triumf». Obiectivul este realizat pentru desfășurarea Campionatului European de Fotbal din anul 2020. Noua arenă va avea o capacitate de 8.100 de locuri- 8.000 locuri spectatori, 100 locuri persoane cu deficiențe locomotorii și reprezentanți ai presei. Va îndeplini criteriile impuse de UEFA pentru derularea de competiții sportive pentru nivelul de clasificare UEFA 4. Precum și condițiile necesare găzduirii de competiții de rugby la nivel național și internațional. Menționăm că la sediul Ministerului Tineretului și Sportului nu au fost depuse documente pentru construirea sau pentru modernizarea stadionului existent în municipiul Iași de către Primăria municipiului Iași sau de către Consiliul Județean Iași”, arată într-o adresă Ministerul Tineretului și Sportului.

Nici noul Guvern nu a dat pentru moment vreun semnal că se va ocupa de vreun astfel de proiect în ceea ce privește județul Iași.

Liniște totală pe programele europene

Un caz asemănător în ultimii ani a fost legat și de obiectivele de infrastructură. În cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM) au fost derulate mai multe proiecte pentru Compania Națională CFR SA, dar prin intermediul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) SA. Cu toate acestea, prin POIM, județul Iași a dus lipsă acută de proiecte de infrastructură. Pentru astfel de obiective, Iașul a beneficiat de doar aproximativ 100 milioane lei (21 milioane euro) din totalul miliardelor de euro alocate

Pentru o serie de lucrări de reabilitare a unor poduri, podețe și tuneluri de cale ferată din administrarea Regionalei CFR Iași, au fost alocate 38,5 milioane lei. Din această sumă, peste 6 milioane lei sunt fonduri comunitare prin POIM. Tot prin acest program s-au alocat 36,7 milioane lei pentru Sistemul Integrat al Deșeurilor din județul Iași. Suma provenită din fonduri comunitare a fost de 23,9 milioane lei.
În cadrul aceluiași program, Agenția Națională „Apele Române” a derulat lucrări de reducere a riscului inundațiilor în bazinul Prut- Bârlad. Valoarea proiectului este de 7,8 milioane lei. Din această sumă, 5,5 milioane sunt fonduri comunitare.

„Pentru perioada 2014-2020, România are la dispoziție peste 43 miliarde euro, conform Cadrului Financiar Multianual 2014-2020. Alocarea pentru Fondurile Europene Structurale și de Investitii (FESI) este de aproximativ 31 miliarde euro. Alocarea UE pentru Politica de Coeziune este de aproximativ 23 miliarde euro. În prezent, sumele totale primite de la Comisia Europeană, reprezentând prefinanțări și rambursări, aferente programelor finanțate se situează la aproximativ 9,9 miliarde euro. Asta înseamnă aproximativ 32 la sută din alocarea UE aferentă acestor programe”, se arată într-o adresă a Ministerului Fondurilor Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`