International

Lovitură de stat în Mali. Președintele și premierul au fost arestați de armată

Publicat: 19 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Lovitură de stat în Mali. Președintele și premierul au fost arestați de armată
Armata din Mali i-a arestat pe președintele și premierul statului și a fraternizat cu manifestanții

Lovitură de stat în Mali. Preşedintele Ibrahim Boubacar Keita şi premierul Boubou Cissé au fost arestaţi de militarii care s-au revoltat. Toate acestea se petrec pe fondul nemulțumirilor generale ale populației care protestează de mai multe luni.

Marți, armata din Mali s-a revoltat și a preluat puterea în țara din Africa Occidentală. Astfel, militarii au fraternizat cu manifestanţii care cer de luni de zile plecarea şefului statului. În momentul de față, președintele și premierul statului Mali se află în arest la domiciliu, sub pază militară.

„Putem să vă spunem că preşedintele şi prim-ministrul sunt sub controlul nostru. I-am arestat în reşedinţele lor”, a declarat pentru France Presse unul dintre liderii rebeliunii, sub acoperirea anonimatului.

Cu toate acestea, informațiile sunt contradictorii, deoarece un alt membru al armatei are o altă versiune. Potrivit acestuia, cei doi politicieni ar fi fost transportați cu un blindat spre Kati. Aici s-ar afla unitatea Soundiata Keita, de unde a pornit rebeliunea armată.

Lovitură de stat în Mali

Dar iată cum au decurs ostilitățile. Militarii revoltaţi au preluat întâi controlul unităţii şi al străzilor adiacente. Apoi, potrivit unui corespondent AFP, aceștia s-au deplasat în convoi spre centrul capitalei. Ajunși la Bamako, ei au fost aclamaţi de manifestanţii adunaţi în Piaţa Independenţei, care cereau demisia şefului statului. Așadar, această piață a fost epicentrul protestelor care au zguduit Mali în ultimele luni.

Reacțiile în urma loviturii de stat nu au întârziat să apară. Preşedintele Comisiei Uniunii Africane (UA), Moussa Faki Mahamat, a condamnat energic arestarea celor doi lideri.

„Condamn energic arestarea preşedintelui Ibrahim Boubacar Keita, a premierului Boubou Cissé şi a altor membri ai guvernului malian. Fac apel la eliberarea lor imediată”, a scris el pe contul său de Twitter.

Rebeliune trasă la indigo

O astfel de lovitură de stat a avut loc și în urmă cu 8 ani. Și atunci, tot de la Kati a pornit rebeliunea de la 21 martie 2012. Atunci, rebelii tuaregi au lansat o ofensivă majoră în nordul țării, iar soldaţii s-au revoltat împotriva incapacităţii guvernului de a face faţă situaţiei. Militarii l-au înlăturat atunci de la putere pe preşedintele Amadou Toumani Touré.

Acea lovitură de stat care a avut loc în Mali de acum 8 ani a avut și alte consecințe. Atunci, nordul țării a devenit controlat de grupurile islamiste armate, care au ocupat această regiune timp de nouă luni. În cele din urmă, aceștia au fost alungaţi în urma unei intervenţii militare internaţionale conduse de Franţa. Luptele au început în ianuarie 2013 şi se află încă în curs. Sub presiunea internaţională, junta a cedat în cele din urmă puterea autorităţilor civile interimare până la alegerea, în 2013, a lui Ibrahim Boubacar Keita.

Adauga un comentariu