Prima pagină » Titlurile zilei » Lucrare de mântuială, făcută la fațada unei bijuterii arhitecturale ieșene. Simbolul Iașului, tratat cu total dezinteres de autorități – FOTO

Lucrare de mântuială, făcută la fațada unei bijuterii arhitecturale ieșene. Simbolul Iașului, tratat cu total dezinteres de autorități – FOTO

25 mart. 2023, 02:00, 8 ,
Alexandra MAISNER, în Titlurile zilei

Emblematicul simbol al Iașului, bijuteria arhitecturală cunoscută sub denumirea de Palatul Braunstein, a devenit bătaia de joc a autorităților locale. Proiectul de peste 4 milioane de euro s-a finalizat cu o lucrare de mântuială

La începutul lunii martie, cotidianul BZI a arătat problemele apărute la fațada clădirii. Între timp, consorțiul italian care s-a ocupat de proiectul de reabilitare a remediat situația în bătaie de joc. Important de precizat este faptul că lucrările de modernizare au fost finalizate în luna martie a anului 2022. Proiectul a fost executat de asocierea Coimpredil Societa’ Cooperativa ARL – Research Consorzio Stabile Societa’ Consortile ARL Catania – Italia, finanțarea fiind asigurată din fonduri europene.

Totul a durat 4 ani și a însemnat o investiție colosală, de 4 milioane de euro! Mai exact, valoarea totală a proiectului a fost de 20.037.244 de lei. De precizat este că, la propunerea primăriei, plenul Consiliului Local (CL) a suplimentat fondurile existente, la mijlocul anului 2020, cu suma de 1,8 milioane de lei, fără TVA.

Balcon Palatul Braunstein

Proiectul de peste 4 milioane de euro s-a finalizat cu o lucrare de mântuială

 

Lucrare de mântuială, făcută la fațada unui important simbol al Iașului

Tencuiala de la Palatul Braunstein

Nu trebuie să fii expert pentru a observa, chiar și cu ochiul liber bătaia de joc cu care consorțiul italian a remediat problemele apărute la o lucrare de abia finalizată

Consorțiul italian care a câștigat licitația cu privire la reabilitarea Palatului Braunstein s-a jucat cu banii ieșenilor, realizând o lucrare de mântuială. Amintim faptul că, recent, bucăți de tencuială au început să cadă din dreptul balcoanelor Palatului Braunstein, punând în pericol viețile trecătorilor. Balcoanele de unde se desprindeau bucăți din tencuială se află pe partea stațiilor de tramvai din Piața Unirii.

În prezent, se pare că firma ar fi trecut să remedieze situația, pe cheltuiala sa, lucrarea fiind în garanție, însă a făcut-o în bătaie de joc. Nu trebuie să fii expert pentru a observa, chiar și cu ochiul liber, bătaia de joc cu care consorțiul italian a remediat problemele apărute la o lucrare de abia finalizată. Se pare că firma ar fi folosit o tencuială destinată spațiilor interioare, iar găurile vizibile ar facilita infiltrațiile, astfel, probleme vor fi constant.

„Atât timp cât lucrarea este în garanție, firma are obligația de a remedia, pe cheltuiala ei, orice deficiență apărută. Vom face verificări suplimentare și vom solicita firmei, conform contractului, să refacă lucrarea”, a transmis Sebastian Buraga, purtător de cuvânt din cadrul Primăriei Municipiului Iași.

Ieșenii sunt revoltați de situația prezentă și se simt furați.

„Bătaie de joc! Asta e! O mare bătaie de joc! Au încasat banii și acum se fac că repară. Nu se poate așa ceva, e deja prea mult să iei în râs un oraș întreg”, a transmis un ieșean care trecea prin zona Palatului Braunstein.

Rămâne de văzut dacă municipalitatea ieșeană va lua atitudine, iar consorțiul italian va remedia, cum se cuvine, problemele apărute la fațada unei bijuterii arhitecturale.

Palatul Braunstein

Rămâne de văzut dacă municipalitatea ieșeană va lua atitudine iar consorțiul italian va remedia cum se cuvine problemele apărute la fațada unei bijuterii arhitecturale a Iașului

Un emblematic palat din Iași este pe cale să se dărâme

Laterala palatului Braunstein

Proiectul a fost executat de asocierea Coimpredil Societa’ Cooperativa ARL – Research Consorzio Stabile Societa’ Consortile ARL Catania – Italia, finanțarea fiind asigurată din fonduri europene

Un emblematic palat din Iași, fostă celebră casă boierească, cunoscută de ieșeni sub denumirea de Palatul Beldiman, ar fi trebuit să fie în prezent în proces de consolidare. Însă lucrările nu par să avanseze, starea de degradare fiind una uriașă. Precizăm faptul că sediul corpului B al Palatului Copiilor Iași, cunoscut de către ieșeni drept Palatul Beldiman, este o clădire de patrimoniu, înscrisă în Lista Monumentelor Istorice. Important de precizat este faptul că antreprenorul general care ar fi trebuit să se ocupe de amplul proiect este Iasicon SA, firmă controlată de controversatul afacerist Titel Sinescu. Precizăm că aceasta a fost abonată și la banii CJ.

Firma a sistat lucrările, astfel, importantul monument istoric este pe cale să se dărâme. Clădirea, fostă casă boierească, este monument de arhitectură, reprezentativ pentru zona centrală a Iașului, prin caracterul său eclectic, fiind prezente și numeroase elemente decorative de inspirație barocă și gotică. Construcția existentă are structura de rezistență realizată din cărămidă, planșee din beton și lemn, iar fundațiile sunt din piatră. Începând cu anul 1974, clădirea îndeplinește funcția de Clubul Copiilor Iași.

Consorțiul italian care a câștigat licitația cu privire la reabilitarea Palatului Braunstein și-a bătut joc de ieșeni, făcând o lucrare de mântuială. Tencuiala de la balcoanele clădirii a început să cadă, iar remedierea problemelor a fost realizată în bătaie de joc. Astfel, este o insultă atât la adresa ieșenilor, cât și a domeniului cultural.

Comentarii
 • Jabulica Marian Dorin

  Nu conteaza, Jan (Chirica) boxeaza. Cat a fost capacul la proiectul asta, tot 10 % ?
  Orice ar fi, iesenii (in genere pensionarii si bugetarii) tot pe Chirica il voteaza.
  Noua celor de pe Musatini ne-a promis o mare chermeza la clubul pensionarilor.

 • Pasărea mălai visează și românul praznic.

 • Mai Japulica,
  Chirica este de dreapta cum mergi la oricare Wc, ca si tine, Costel Alexe tabla- zincata.Cei de pe dreapta sunt votati numai de intelepti ca tine.Pai daca ti-a promis ceva la clubul pensionarilor,este clar.Deci tu esti votantul nr.1,numai ca ai luat teapa.

 • de la cooperatorii macaronari mancatori de pisici nu te poti astepta la ceva facut ca lumea…
  V-ati gasit spagari adecvati: Coimpredil Societa’ Cooperativa ARL – Research Consorzio Stabile Societa’ Consortile ARL Catania – Italia

 • Care autoritati ?????????????????

 • Când șpăgile, nepotismul și corupția fiind prezenta in astfel de instituții ale statului, ce pretenții sa ai. Incompetenții sa-și dea demisia iar firma sa fie reziliat contractul și mai apoi refăcut toate reparațiile!

 • italie4nii au semnat contractul si iASICONUL a realizat lucrarea .

 • Pentru „Jabulica”- Exclus ca pensionarii sa-l voteze pe Chirica! Individul nu a beneficiat de acest lux la alegeri ci de „constuctorii” de case, copilasii astia care slujesc multinationalele si nu gandesc deloc pe termen lung, de rudele-afinii bugetarilor de la subunitatile Primariei si de celor din PNL. Deci nu-l mai saltati in sondaje ca e praf tot ceea ce a mintit in campanii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *