Prima pagină » Actualitate » Mai este bine să trăim în România? Scumpiri majore la alimente, detergenți, facturi la energie

Mai este bine să trăim în România? Scumpiri majore la alimente, detergenți, facturi la energie

21 mart. 2025, 10:53,
Redacția BZI în Actualitate

În ultimii 5 ani au fost scumpiri majore la alimente, detergenți sau facturi la energie. Dacă te întrebi dacă mai este bine să trăiești în România, răspunsul este unul dureros. Economiștii care au analizat fluctuația prețurilor susțin că principalul responsabil pentru aceste creșteri este statul român prin măsurile proaste luate în ultimii ani.

INS susținea într-o comunicare oficială că valul scumpirilor nu a trecut și că în ultima perioadă prognoza este una negativă la acest capitol.

Scumpiri majore la alimente, detergenți, facturi la energie

În timp ce Guvernul subliniază realizările economice, românii au fost grav afectați de creșterea prețurilor în ultimii ani. Inflația medie a atins 44,75% în ianuarie comparativ cu aceeași lună din 2020, iar anumite bunuri și servicii au înregistrat creșteri semnificative, chiar dublarea prețurilor, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS) la cererea publicației Libertatea.

Economiștii consideră că Guvernul a intervenit prea târziu și insuficient, contribuind chiar la creșterea prețurilor prin majorările constante ale taxelor în ultimii trei ani și prin acumularea unui deficit bugetar semnificativ.

Conform statisticilor, prețurile alimentelor au crescut, în medie, cu 49,23%. Printre alimentele de bază care au înregistrat creșteri semnificative se numără pâinea (55,2%), fructele (53,98%), carnea de vită (48,58%), carnea de porc (40,7%), peștele proaspăt (63,27%), laptele de vacă (42,45%), zahărul (63,25%) și berea (47,46%). Deși Guvernul a plafonat adaosul comercial la alimentele de bază în iunie 2023, prețurile au continuat să crească, chiar și după aplicarea acestei măsuri.

Alte produse care au înregistrat scumpiri semnificative sunt detergenții, cu o creștere de 61,15%, conform INS. Premierul Marcel Ciolacu a comentat anul trecut despre această majorare, susținând că nu există un fundament economic pentru ea. La acel moment, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a explicat că scumpirea detergenților a fost cauzată de „efectul saltelei de apă”, adică, din cauza imposibilității de a crește prețurile la alimentele de bază, producătorii au mărit prețurile la alte produse neplafonate.

Românii plătesc la gaze naturale mai mult cu 84%

Scumpirile din ultimii ani au fost semnificative în domeniul utilităților. Gazele naturale s-au scumpit cu 84,49% în ianuarie 2023 față de 2020, energia electrică cu 39,79%, iar energia termică cu 50,9%. Aceste creșteri au avut loc în contextul în care prețurile au fost plafonate încă din 2021, iar Guvernul a prelungit recent plafonările până în 2025 pentru energie electrică și până în 2026 pentru gaze, ca urmare a crizei din sector. Pe lângă utilități, prețurile la apă, canalizare și salubritate au crescut cu 90,7%, iar prețul combustibililor cu 44,39%. De asemenea, costurile în turism și horeca au crescut semnificativ, cu 54,89% la restaurante și cafenele și cu 39,47% la cazare.

Adrian Negrescu, analist economic, subliniază că inflația este cauzată de politicile fiscale ale statului, în special prin majorarea taxelor și impozitelor. El acuză că statul aplică inflația ca o „taxă perfidă”, creând distorsiuni economice prin creșterea impozitelor și modificarea regulilor administrative. Potrivit lui, plafonările de prețuri nu au avut efectul scontat și au dus la creșterea altor prețuri, inclusiv la produse neplafonate precum detergenții, în loc să le regleze. Negrescu susține că aceste măsuri nu au avut impact pozitiv asupra economiei și au amplificat scumpirile în alte sectoare. Sunt scumpiri majore la energie, produse alimentare, detergenți și altele, iar economiștii susțin la unisor că Guvernul PSD-PNL-UDMR este direct responsabil de aceste probleme care afectează toți românii. Dacă vreți să știți dacă mai e bine să trăim în România, răspunsul este unul evident.

Bugetul.ro
S-a terminat pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone. Decizia justiției confirmă eșecul autorității în procesele contra marilor bănci din România
redactia.ro
Iubita lui Rareș Ion rupe tăcerea. Acuzații grave la adresa lui Maru după ce tânărul de 20 de ani și-a pierdut viața
Bugetul.ro
Cutremur provocat de CEC Bank pe piața din România. Banca de stat numărul 1 din țară a decis să intre pe un teritoriu neexplorat, dar foarte dificil
a1.ro
Rețeta de cozonac a Annei Lesko. Vedeta le-a dezvăluit gospodinelor un secret despre timpul de dospire
Playtech.ro
Cum se păstrează corect anafura ca să nu mucegăiască. Ce trebuie să faci cu ea după ce o aduci de la biserică
observatornews.ro
Cine este pompierul înecat în lacul Siriu. Familia nu-şi poate explica tragedia, mai ales că tânărul fusese salvamar pentru o scurtă perioadă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Obiceiuri bizare de Paște. Unde se fură din cimitir
SportpeSurse
Neluțu Varga a demis antrenorul și conducerea de la CFR Cluj! S-au bătut în vestiarul ardelenilor
Playtech.ro
Ce se face cu anafura primită de Paște și cum trebuie păstrată corect în casă
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
TRAGEDIE înainte de Paște! A murit Dragoș Cristescu! Mare om a fost!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Minivacanţă Paşte 2025. Compensaţii financiare pentru cei care lucrează de marea sărbătoare, amenzi uriaşe pentru angajatori
redactia.ro
Ce s-a descoperit la autopsia lui Rareș Ion. De ce a murit, de fapt, tânărul care era prieten cu Vlad Pascu
ego.ro
Camelia Mitoșeru, mesaj pentru femeile care NU gătesc de Paște! Așa ceva...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
19 aprilie 2025
19 aprilie 2025