Prima pagină » National » Mai multe bănci din România, suspectate de manipularea ROBOR

Mai multe bănci din România, suspectate de manipularea ROBOR

01 nov. 2022, 17:19,
în National

Au apărut suspiciuni de manipularea ROBOR în cazul băncilor din România. Consiliul Concurenței a început o anchetă legată de evoluţia dobânzilor la lei, în contextul unor suspiciuni privind calcularea acestor dobânzi. Astăzi, 1 noiembrie 2022, a descins în birourile celor 10 bănci care cotează ROBOR-ul. Timp de câteva luni, indicele ROBOR continuă să crească.

Zece cele mai puternice bănci din România vor fi verificate de Consiliul Concurenţei. Potrivit informaţiilor Asociaţiei Profesioniştilor Pieţelor Financiare din Bănci, printre cele zece bănci care participă la calculul ROBOR se includ: Banca Transilvania, BCR, BRD-SocGen, ING Bank, Raiffeisen Bank, CEC Bank, UniCredit Bank, OTP Bank România, EximBank şi Înţesa Sanpaolo România.

Bănci din România, suspectate de manipularea ROBOR

Băncile din România au înregistrat un profit record în primul semestru al anului 2022. Așadar, profiturile au fost în creștere comparativ cu semestrul 1 din 2021. Această creștere este datorată majorării creditării și a creșterii veniturilor prepoderent cu creșterea dobânzilor. Acest lucru se mai datorează și a indicelui ROBOR care a crescut în mod considerabil în ultimele luni.

ROBOR se calculează ca media aritmetică a dobânzilor cotate de băncile care participă la procesul de calcul al ROBOR în intervalul 10:45-11:00, la care aceste bănci „sunt dispuse“ să plaseze depozite celorlalţi participanţi.

„Rata ROBOR pentru fiecare scadenţă este calculată de agentul de calcul că medie aritmetică a ultimelor rate cotate de fiecare participant la Fixing pentru depozitele plasate într-un interval de 30 minute înainte de fixing după eliminarea extremelor. Rata cotată de către un participant pentru Fixing reprezintă rată la care sunt oferite depozite în RON unui alt participant timp de 15 minute de la publicarea ratelor ROBID şi ROBOR de către agentul de calcul. Ratele ROBID şi ROBOR stabilite la fixing sunt publicate de agentul de calcul în aceeaşi zi în termen de 5 minute de la fixing“, potrivit noilor reguli ale BNR operaţionale începând cu data de 11 noiembrie 2019.

BNR a afişat marţi un Robor la 3 luni de 8,19%, în uşoară scădere faţă de nivelul de luni, de 8,20%, în timp ce ROBOR la 6 luni este la 8,31%.

Indicele ROBOR, de câteva luni în creştere

Indicele ROBOR, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobânda variabilă, continuă să crească. Cu câţiva ani în urmă, indicele ROBOR era sub 1%, pe când la începutul anului 2022, indicele la 3 luni era 3,02% pe an. Creșterea indicelui ROBOR este o lovitură puternică pentru ratele bancare ale românilor. Astfel, se poate constata o creștere de până la 40% a ratelor.

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 8,28% pe an, de la 8,27% pe an anterior, iar ROBOR la 12 luni a ajuns la nivelul de 8,40% pe an, de la 8,39%. Dacă ne referim la indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor IRCC, acesta este de 4.06% pe an și este calculat că medie aritmetică a ratelor de dobândă ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul ÎI 2022, în urcare față de 2,65%, indice publicat în urmă cu trei luni.

Această diferenţă este resimţită de românii care trebuie să îşi achite creditele la bancă. Specialiștii din domeniul bancar susţin că persoanele afectate de ROBOR sau IRCC pot trece la varianta refinanţării.

Astfel, zece bănci din România, suspectate de manipularea ROBOR,  în următoarele zile, vor fi verificate de Consiliul Concurenței.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`