Culinar

Mâncare de cartofi cu afumătură. Cum să obții un preparat gustos pentru întreaga familie în cel mai scurt timp

Publicat: 28 iul. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Mâncare de cartofi cu afumătură. Cum să obții un preparat gustos pentru întreaga familie în cel mai scurt timp
Rețineți că astfel de cartofi vor hrăni, fără îndoială, întreaga familie și vor economisi timp gazdei la sfârșitul unei zile grele de munc

O mâncare de cartofi cu afumătură este un preparat foarte gustos care poate fi gătit rapid, simplu și foarte ușor pentru orice cină în familie. Rețineți că astfel de cartofi vor hrăni, fără îndoială, întreaga familie și vor economisi timp gazdei la sfârșitul unei zile grele de muncă. Rețeta pentru a pregăti acest preparat este una veche dar foarte adorată de familie. Mai mult decât atât, felul de mâncare este  preparat din produse accesibile și ieftine, fiind întotdeauna foarte apetisant și gustos.

Pentru a pregăti deliciul după rețeta transmisă din generații în generații vei avea nevoie de 400-450 g de carne afumată cu oase, 1 kg de cartofi, 1 morcov, 2-3 roșii medii, o lingură de pastă de tomate, sare și piper după gust, 0,5 linguriță de hamei suneli și 2 lingurițe de zahăr alături de 2 căței de usturoi medii. Conform rețetei, bunica adăuga și 2-4 linguri de ulei vegetal.

o farfurie cu cartofi si afumatura pe o masa
Mai mult decât atât, felul de mâncare este preparat din produse accesibile și ieftine, fiind întotdeauna foarte apetisant și gustos

Mâncare de cartofi cu afumătură. Cum să pregătești legumele conform rețetei bunicii

Pentru a reuși să pregătești unul dintre cele mai preferate feluri de mâncare a întregii familii trebuie întâi de toate să pregătești legumele. Astfel, întâi de toate tocăm ceapa în formă de cubulețe medii. După care bunica punea la încălzit un pic de ulei vegetal de casă.

Pentru a prăji legumele, îndeosebi ceapa, ea folosea un vas cu pereții groși special pentru tocăniță. Un vas similar ea folosea și atunci când pregătea tochitură cu cârnați. Acest vas te ajută să prăjești legumele și carnea la o temperatură constantă. Din moment ce vasul era încălzit, bunica călea ceapa la foc mediu 5-6 minute, amestecând din când în când.

Din moment ce aproape ceapa a ajuns la o culoare aurie, bunica se apuca de tăiat morcovii în cercuri subțiri, adăugându-i la ceapă. După care ea continua să-i țină la foc timp de 3-4 minute.

o farfurie cu cartofi si afumatura pe o masa
Rețeta pentru a pregăti acest preparat este una veche dar foarte adorată de familie

Cum să pregătești carnea afumată pentru o tocăniță de te lingi pe degete

La fel ca pentru pregătirea unei afumături la butoi, tăiați carnea în bucăți. Puneți într-un plasture, amestecați încă 5 minute. După care se pune carnea într-un ceaun la prăjit. La carnea pusă deja pe foc, bunica punea și pastă de roșii și niște condimente pentru o aromă nemaipomenită. Această rețetă poate fi pregătită și folosind cârnați uscați sau cârnați de casă.

De obicei, bunica folosea condimente pregătite și uscate chiar de ea. Din moment ce acestea erau adăugate în mâncare, toată casa mirosea a rozmarin proaspăt de ți se făcea gura apă. Ulterior, după ce toate ingredientele erau adăugate în vasul de pe foc, bunica turna aproximativ o jumătate de pahar de apă fierbinte peste.

o tigaie cu cartofi si afumatura langa un pahar cu vin si tacamuri pe o masa
Pentru a reuși să pregătești unul dintre cele mai preferate feluri de mâncare a întregii familii trebuie întâi de toate să pregătești legumele

Toate legumele împreună cu carnea erau acoperite de bunica cu un capac. Ulterior, ea lăsa mâncarea la un foc mic să fiarbă vasul timp de 15 minute. Acest timp este suficient ca carnea afumată să se condimenteze împreună cu legumele tăiate cubulețe.

Spre final, pentru a obține o mâncare de cartofi cu afumătură ca la carte, bunica tăia ultimul ingredient. Cum bine va-ți dat seama, la final ea adăuga la carne și cartofii, adăugând puțină apă. Doar înainte cu 15 minute ca bunica să ia mâncarea de pe foc, ea o condimenta cu sare, piper și hamei. Ulterior, mâncarea se fierbe sub capac încă 15-20 minute. Adăugați usturoiul tocat cu câteva minute înainte de a scoate deliciul de pe foc. Astfel se procedează și atunci când pregătești varză dulce a la Cluj.

o farfurie cu cartofi si afumatura pe o masa
Pentru a pregăti deliciul după rețeta transmisă din generații în generații vei avea nevoie de 400-450 g de carne afumată cu oase
Adauga un comentariu