Prima pagină » Sanatate » Mâncare de regim pentru stomac: Alimente permise, alimente interzise și rețete simple

Mâncare de regim pentru stomac: Alimente permise, alimente interzise și rețete simple

08 apr. 2022, 13:03,
în Sanatate

Persoanele care au probleme cu stomacul se confruntă adesea cu dureri abdominale, regurgitații acide, vărsături, indigestie sau bolanare și, de aceea, trebuie să consume mâncare de regim. Iată ce alimente sunt benefice pentru stomac și ce alimente să eviți.

La nivelul stomacului, pot apărea mai multe afecțiuni, și anume: gastrita, ulcerul gastro-duodenal, infecția cu Helicobacter pylori sau cancerul gastric. Acestea sunt asociate unor manifestări clinice extrem de neplăcute: dureri sau crampe abdominale, dureri de epigastru, pirozis, regurgitații acide, vărsături, indigestie, inapetență, balonare și altele asemenea.

În acest context, regimul alimentar este foarte important. Există alimente care pot ameliora simptomatologia digestivă, grație restabilirii pH-ului din tractul digestiv, însă sunt și alimente care agravează manifestările clinice specifice afecțiunilor gastrice. De aceea, în articolul de față, ți-am pregătit o listă cu alimente permise și cu alimente interzise, de care trebuie să ții cont, pentru a ține la distanță disconfortul abdominal.

o femeie care formează cu mâinile o inimă pe abdomen

La nivelul stomacului, pot apărea mai multe afecțiuni, și anume: gastrita, ulcerul gastro-duodenal, infecția cu Helicobacter pylori sau cancerul gastric.

Mâncare de regim pentru stomac: Alimente permise și alimente interzise

În cadrul regimului pentru stomac, recomandate a fi consumate sunt brânzeturile, și anume brânza albă, cu un conținut redus de grăsime (urda, cașul, telemeua, ricotta, brânza de vaci etc.), pâinea integrală, pâinea neagră, pâinea de secară, mămăliga, budinca de tapioca sau de chia, carnea cu conținut redus de grăsime (curcan, vită, pui), pește slab (plătică, calcan, salău, păstrăv), ouă fierte, legume (morcov, sfeclă roșie, spanac, tulpină de praz, fasole verde, fasole galbenă), fructe (pere, miere, piersici, banane coapte), lapte dulce.

Alimentele interzise în regimul pentru stomac sunt: pâinea albă și alte produse de panificație realizate din făină albă, brânza cu mucegai, cașcavalul, brânza brie, roquefort sau camembert, carnea grasă și fibroasă (porc, oaie, rață, gâscă, vânat, șorici, afumătură sau organe – inimă, burtă, rinichi, limbă), sardinele, heringul, tonul, macroul, omletă, ouă prăjite, vinete, usturoi, țelină, castraveți, napi, mazăre, ciuperci, ridichi, ardei gras, varză (castraveții pot fi consumați dacă sunt îndepărtați sâmburii), fructele acide (zmeură, căpșuni, grapefruit, smochine, coacăze, castane, portocale, ananas, banane verzi), condimente (boiaua, piperul, ardeiul iute, oțetul, muștarul, pătrunjelul), castraveții murați, alcoolul (bere, vin, tărie), băuturi carbogazoase și sucuri din citrice (portocale, mandarine, lămâie).

De asemenea, persoanelor care suferă de boli de stomac le este indicat să evite consumarea unor mâncăruri prea calde sau prea reci. Alimentele înghețate sau fierbinți pot declanșa contracția orificiului care realizează conexiunea stomacului cu duodenul (pilorul), retenția alimentelor la nivelul stomacului și contracția vezicii biliare.

multe fructe și legume

Persoanelor care suferă de boli de stomac le este indicat să evite consumarea unor mâncăruri prea calde sau prea reci.

Rețetele simple și delicioase, baza mâncărurilor de regim pentru stomac

Atunci când ești în căutarea unor rețete de mâncare ușoară pentru stomac este bine să știi că orice ai pregăti pe abur va fi foarte benefic. Astfel că, cele mai indicate mâncăruri sunt tocanele de legume, ciorbele și supele.

Tocană de legume

Acest preparat este ușor de digerat, bogat în vitamine, minerale și fibre. Ai nevoie doar de o lingură de ulei de măsline, o ceapă mică, tăiată cubulețe, doi morcovi curățați de coajă și tăiați cuburi, un păstârnac tăiat cuburi, două tije de țelină, bine mărunțite, 250 de grame de sfeclă roșie, tăiată cuburi, 600 de mililitri de supă de legume limpede, o cutie de roșii la conservă decojite, o mână de pătrunjel proaspăt, tocat mărunt.

Tot ce trebuie să faci este să pui o ceașcă de apă la fiert, într-o oală încăpătoare, să adaugi ceapa tocată mărunt și uleiul de măsline. Las-o să fiarbă timp de 5 minute, după care adaugă și restul legumelor și acoperă oala cu un capac. După câteva minute, toarnă supa de legume așteaptă să dea în clocot de 2-3 ori. Acum, adaugă roșiile la conservă și amestecă bine. Asezonează tocănița cu pătrunjelul tocat și așteaptă să se răcorească.

un castron cu tocăniță de legume

Acest preparat este ușor de digerat, bogat în vitamine, minerale și fibre.

Supă de pui

Pentru supa de pui ai nevoie de un piept de pui, trei morcovi, două tije de țelină, o ceapă, sare și piper după gust, trei linguri de ulei, o legătură de verdeață, un ou, făină și un praf de sare.

Spală și curăță pieptul de pui de pielițe, taie-l în bucăți mici și pune-l la fiert în apă rece, în care ai adăugat un praf de sare. Toarnă uleiul și adaugă legumele tăiate așa cum îți place. Între timp, pregătește un aluat din făină, ou și un praf de sare. Frământă-l bine și lasă-l să se odihnească. După ce au trecut zece minute, întinde o foaie subțire și tai-o în așa fel încât să obții niște tăieței lați. Lasă-i să se usuce puțin, după care pune-i în supă. Servește supa călduță și cu verdeață tăiată mărunt. Poftă bună!

un castron cu supă de pui cu legume

Pentru supa de pui ai nevoie de un piept de pui, trei morcovi, două tije de țelină, o ceapă, sare și piper după gust, trei linguri de ulei, o legătură de verdeață, un ouă, făină și un praf de sare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *