Eveniment-Social

Marea Unirea de la 1918, vis împlinit pentru posteritate. Activități cu și pentru tineri la Colegiul Tehnic CF “Unirea” din Pașcani – FOTO

Publicat: 02 dec. 2022
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Marea Unirea de la 1918 vis împlinit pentru posteritate. Activități cu și pentru tineri la Colegiul Tehnic CF Unirea din Pașcani - FOTO
Colegiul Tehnic CF “Unirea” a sărbătorit Ziua Națională a României, pe parcursul a două zile, cu ateliere, expoziții, călătorii în realitate virtuală, teatru istoric, recitări de poezie istorică, dezbatere tematică și spectacol artistic

Colegiul Tehnic CF “Unirea” a sărbătorit Ziua Națională a României, pe parcursul a două zile, cu ateliere, expoziții, călătorii în realitate virtuală, teatru istoric, recitări de poezie istorică, dezbatere tematică și spectacol artistic.

Programul activităților a debutat luni, 28 noiembrie 2022, cu o expoziție intitulată sugestiv “Povești de pe Ozana” adusă în fața elevilor și dascălilor colegiului de invitata noastră, doamna Ionela Lungu, meșter popular din Humulești, Neamț. Expoziția a surprins imaginea satului românesc autentic de odinioară atât prin obiectele cât și prin poveștile prezentate.

După expoziție, a urmat un atelier de modelaj intitulat “Povești cu personaje din lut”. Activitatea ne-a amintit că pământul trebuie înțeles, respectat, lucrat cu răbdare, umilință și înțelepciune.

Activități cu și pentru tineri la Colegiul Tehnic CF “Unirea” din Pașcani

Participanții au încercat acest meșteșug cu dragoste și prietenie, experimentând momente de liniște, de conjugare a trecutului identității noastre la un prezent când tinerii vor să-și clădească istoria cu propriile mâini.

În sala de evenimente a școlii, participanții au putut urmări sceneta istorică „S-a întâmplat în Ardeal”, interpretată de elevi din clasa a XI-a C cu text scris de domnul profesor de istorie Gabriel Bugioeanu.

In aceeași locație, după momentul de teatru istoric, s-a desfășurat atelierul gastronomic cu mâncăruri arhaice din ruralitatea românească de după Unire, în perioada interbelică.

Activitățile zilei de 29 noiembrie au debutat în pauza mare cu expoziția de fotografie veche autentică “Oameni și sate din România Unită”. Poveștile transmise prin aceste imagini au înseamnat vieți trăite, momente surprinse într-un alb-negru prăfuit de vreme, aduse parcă, din nou, la lumină și culoare. Toate fotografiile expuse aparțin elevilor și dascălilor școlii noastre.

In paralel cu expoziția de fotografie am vizitat Palatul Culturii – muzeul de istorie și Muzeul Etnografic al Moldovei. Pentru că tehnologia ne-a permis, ne-am dorit o contopire a trecutului înaintașilor noștri cu prezentul mereu în mișcare alertă al contemporaneității. Activitatea a fost așadar inclusă în programul pe care Colegiul Unirea și l-a propus pentru a le oferi tinerilor cât mai multe „imagini autentice” ale României Unite de la 1918.

Ochelarii VR le-au permis vizitatorilor să pătrundă în muzee, să dobândească nenumărate informații pe parcursul incursiunii lor, să se bucure de o experiență unică transpusă, din sala de clasă, în locuri pe care nu le-ar fi putut vizita atât de ușor fizic, sub îndrumarea domnului prof. informatician Bădăluță Dragoș.

Proiectul transdisciplianar “Unitatea națională – un vis implinit”.

Ulterior, în aula colegiului, s-a desfășurat activitatea „1 Decembrie – Ziua Marii Uniri”, în  cadrul proiectului transdisciplianar “Unitatea națională – un vis implinit”.

Programul a cuprins informații despre semnificația evenimentelor petrecute acum 104 ani în cadrul prezentării făcute de elevi pasionați ai școlii „Trepte spre Marea Unire”, sub îndrumarea domnului prof. de istorie Bugioeanu Gabriel.

Spectacolul artistic ce a urmat a cuprins un recital de poezie patriotică și cântece patriotice oferite de soliști vocali și instrumentali (recital la vioară), toți elevi ai colegiului și de corul școlii, sub coordonarea domnului profesor Mugurel Spataru.

Activitățile dedicate sărbătorii naționale au culminat cu o dezbatere structurată, moderată de doamna director, prof.  Orășanu Daniela, care a antrenat toți participanții din sală, în cadrul căreia am încercat să răspundem sincer și asumat la întrebarea “Ce aș face eu pentru o Românie mai bună?”

Elevi, părinți și profesori am discutat aproape terapeutic despre cum să iubim România și să ne facem acest spațiu un “acasă” care să ne facă fericiți și să nu mai dorim să punem distanță – în gând și fizic – între noi și România, despre cum să ieșim din paradigma pasivă a lui “să ne dea” sau despre cum ne convingem pe noi mai întâi și apoi pe cei din fibra socială, că România suntem fiecare dintre noi.

De buna organizare a activităților desfășurate în cele două zile, de program și de managementul logisticii s-au ocupat doamna director, prof. Orașanu Daniela și doamna prof. consilier educativ Gordin Iuliana.

Comentarii
Adauga un comentariu