Local

Medicii din Iași i-au salvat vederea unui adolescent de 15 ani, după un transplant de cornee. Acesta a rămas cu afecțiuni din cauza unei tumori cerebrale

Publicat: 12 apr. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Medicii din Iași i-au salvat vederea unui adolescent de 15 ani după un transplant de cornee. Acesta a rămas cu afecțiuni din cauza unei tumori cerebrale
Zece transplanturi de cornee realizate în acest an, în cadrul Clinicii de Oftalmologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Sf. Spiridon”. Prof. dr. Camelia Bogdănici vorbește despre intervențiile chirurgicale

Un transplant de cornee realizat de medicii din Iași i-a salvat viața pentru a doua oară unui adolescent în vârstă de 15 ani. După ce abia trecuse printr-o intervenție chirurgicală, din cauza tumorii cerebrale pe care o avea, băiatul era să își piardă vederea

Medicii de la Clinica de Oftalmologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Sf. Spiridon”, condusă de prof. dr. Camelia Bogdănici, au salvat vederea unui adolescent de 15 ani. Băiatul abia trecuse printr-o altă intervenție chirurgicală de extirpare a unei tumori cerebrale care i-a afectat grav vederea. Transplantul de cornee a fost singura lui salvare.

”Unul dintre pacienții care au beneficiat de transplant de cornee de la începutul acestui an și până în prezent este un copil, de sex masculin, în vârstă de 15 ani. Acesta prezenta afecțiune la ochiul stâng, mai exact ulcer cornean perforat pe grefon. Afecțiunea a apărut după ce tumora cerebrală de care suferea a fost operată”, a declarat prof. dr. Camelia Bogdănici, șefa Clinicii de Oftalmologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Sf. Spiridon”.

Ulcerul cornean este o afecțiune inflamatorie a ochiului, care se manifestă prin secreții, roșeață și senzație dureroasă a ochilor și vedere încețoșată. Aceasta este cauzată de o infecție a corneei, care se manifestă ca un abces.

Zece transplanturi de cornee realizate la Iași până în prezent

De la începutul anului 2022 și până ieri, 11 aprilie 2022, în cadrul Clinicii de Oftalmologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Sf. Spiridon”, au fost salvate 10 vieți. Zece pacienți ce se aflau pe lista lungă de așteptare, cu afecțiuni oftalmologice grave și-au recăpătat vederea, datorită transplantului de cornee. Medicii ieșeni, dar și pacienții sunt recunoscători familiilor, care în ultima vreme sunt în număr tot mai mare și acceptă să doneze organele celor aflați în moarte cerebrală, salvând astfel alte vieți.

”În clinica noastră s-au efectuat 10 transplanturi de cornee în intervalul 1 ianuarie – 11 aprilie 2022. Toate cazurile au o particularitate și sunt deosebite, de la pacient la pacient. Pe lângă tânărul de 15 ani, un alt exemplu ar fi: bărbat de 61 ani, cu afecțiune keratoconus stadiul 2 la ochiul drept și cu keratoglobus, cu risc de perforare la ochiul stâng”, a precizat prof. dr. Camelia Bogdănici, șefa Clinicii de Oftalmologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Sf. Spiridon”.

Keratoconusul este o boală oculară degenerativă, bilaterală, progresivă, care duce la subțierea și deformarea corneei, cu afectarea severă a vederii. Iar keratoglobusul este o ectazie corneeană rară, neinflamatoare, caracterizată prin proeminență difuză și subțierea corneei.

Alți doi tineri salvați de medicii ieșeni

Amintim că în luna februarie 2022 au mai avut loc două intervenții chirurgicale de transplant. Atunci, medicii au salvat vederea a doi tineri în vârstă de 29 și 37 de ani. Aceștia au primit o șansă la o viață mai bună după ce au fost compatibili pentru efectuarea transplantului de cornee pe care îl așteptau de mai multă vreme. Cele două intervenții sunt primele efectuate din acest an în Clinica de Oftalmologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Sf. Spiridon”, condusă de prof. dr. Camelia Bogdănici.

Adauga un comentariu