Economic Local

Medicii veterinari din Iași nu și-au primit salariile pentru perioada ianuarie-martie 2021. Specialiștii sunt în pragul disperării și se gândesc să renunțe la contractele cu ANSVSA

Publicat: 12 mai 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Medicii veterinari din Iași nu și-au primit salariile pentru perioada ianuarie-martie 2021. Specialiștii sunt în pragul disperării și se gândesc să renunțe la contractele cu ANSVSA
Medicii veterinari din Iași sunt nemulțumiți că nu au încasat salariile aferente primului trimestru din acest an. În total, 86 de medici veterinari din Iași care au contract cu ANSVSA trebuie să încaseze banii ce li se cuvin. Potrivit lui Viorel Ionescu, președintele Colegiului Medicilor Veterinari din Iași, acesta nu a primit niciun răspuns la adresele făcute către președinte și prim-ministru

Medicii veterinari din Iași, cu contract de liberă practică cu ANSVSA, nu au încasat salariile aferente lunilor ianuarie-martie 2021. Problemele cu salarizarea sunt de anul trecut, când au protestat pentru a primi banii cuveniți. Președintele Colegiului Medicilor Veterinari din Iași susține că a făcut adrese către președintele Klaus Iohannis și către premierul Florin Cîțu

Medicii veterinari din Iași, care lucrează în mediul rural în baza unor contracte de liberă practică cu Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, spun că nu au primit salariile aferente primului trimestru din acest an. Mai mult, dacă aceștia nu vor primi banii promiși, ar putea renunța la contracte și astfel comunele din Iași ar putea rămâne fără medici veterinari.

În acest moment există deja 339 de comune din România la nivelul cărora ANSVSA, prin Direcțiile Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor județene, respectiv a municipiului București, nu efectuează acțiunile prevăzute în H.G. 1156/2013, deoarece nu sunt atribuite contractele către medicii veterinari de liberă practică organizați în condițiile legii. Motivul este lipsa creditelor de angajament din bugetul alocat către ANSVSA, iar în județe precum Alba, Vâlcea, Olt, Argeș, Ialomița nu sunt contracte încheiate cu medicii veterinari, unele de peste 18 luni. Președintele Colegiului Medicilor Veterinari din Iași, Viorel Ionescu, a primit doar promisiuni.

„Am înțeles că e o problemă la nivelul ANSVSA. Ne-au spus că o să-i primim după Paște, dar nu s-a virat niciun ban în conturi. Noi am făcut adrese către Președintele României, prim-ministru, însă nu avem momentan niciun răspuns. În județul Iași nu sunt probleme cu lipsa medicilor veterinari din comune”, spune Viorel Ionescu, președintele Colegiului Medicilor Veterinari din Iași.

Medicii veterinari din Iași trebuie să primească salariile aferente primului trimestru din acest an

Medicii veterinari din Iași care lucrează în cabinetele din comunele din județ au primit doar o parte din banii promiși de ANSVSA, de aceea au dat în judecată instituția, pentru că nu au încasat salariile aferente lunii august 2020. Fiecare din cei 86 de medici veterinari din Iași care au contract cu ANSVSA trebuie să primească 10.000 de lei pentru luna august 2020 și alte 30.000 de lei pentru lunile ianuarie, februarie și martie 2021. În plus, nu au fost realizate plățile aferente lunilor ianuarie-martie 2021 conform Legii 236/2019.

Ca urmare a neachitării plăților restante, medicii veterinari din mediul rural sunt în pragul disperării, al falimentului, întrucât au de plătit impozite și taxe lunare către stat, au de plătit salarii, chirii, utilități, credite la bănci. Medicii veterinari din Iași, dar și din restul țării care au protestat în fața sediilor DSVSA timp de două săptămâni, în anul 2020, au reușit să obțină o parte din sumele datorate de stat pentru muncă prestată timp de 3 luni. Specialiștii cu contract de liberă practică au primit și primele materiale de protecție pentru controalele în ferme, materiale sanitare de care aveau nevoie urgentă, întrucât le achiziționau din bugetul propriu.

DSVSA Iași a luat o serie de măsuri pentru ca gripa aviară să nu ajungă în fermele din Iași

Specialiștii din cadrul DSVSA Iași vor aplica mai multe măsuri pentru ca gripa aviară să nu ajungă și la Iași, în contextul diagnosticării virusului gripei aviare la păsările dintr-o exploatație comercială de păsări din localitatea Ungheni, județul Mureș. În următoarele 30 de zile, fermierii trebuie să respecte mai multe măsuri, altfel riscă să piardă afacerile din domeniul avicol. Astfel, vor fi suspendate târgurile cu comerț ambulant de păsări, activitățile comerciale cu păsări vii, de la puii de o zi până la păsările reformă (trimise la abator după terminarea ciclului de producție- n.r.), pentru toate speciile de păsări comercializate prin intermediul mijlocitorilor de afaceri.

Specialiștii din domeniul avicol avertizează că dacă nu se vor respecta măsurile de biosecuritate, România riscă să ajungă în aceeași situație ca la pesta porcină africană. În prezent, în județul Iași sunt 4 focare active în mai multe comune, la porcii domestici. De asemenea, în acest an a crescut și numărul porcilor mistreți bolnavi de pesta porcină africană. Potrivit datelor actualizate, în județul Iași s-au înregistrat 401 mistreți morți, găsiți de medicii veterinari, iar alți 102 porci mistreți au fost vânați în acest an.

Adauga un comentariu