Actualitate

Medicul Alexandru Rafila, despre etapele de relaxare comunicate de Klaus Iohannis și Florin Cîțu: „În mod evident, nu trebuie să creăm discriminări”

Publicat: 14 mai 2021
Dr. Alexandru Rafila, într-o intervenție publică la sediul PSD
Medicul Alexandru Rafila nu recomandă testarea anticorpilor după vaccinare

Alexandru Rafila, reprezentatul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, a vorbit despre maniera în care au fost transmise etapele de relaxare. Având în vedere că prim-ministrul României, Florin Vasile Cîţu anunţa că românii vor putea renunţa la masca de protecţie tocmai după data de 1 iunie 2021 şi nu mai devreme, preşedintele Klaus Iohannis a menţionat ieri, 13 mai 2021, că putem să mergem de mâine fără mască, în aer liber.

Deşi se poate circula fără mască, sunt unele excepţii precum pieţele, târgurile şi zonele aglomerate.

Măsuri de relaxare de la 15 mai. Românii nu vor mai purta masca în aer liber, iar nunţile se pot organiza

Astfel, conform declaraţiei preşedintelui României, Klaus Werner Iohannis, începând de sâmbătă, 15 mai 2021, românii pot renunţa la masca de protecţie în aer liber insă cu câteva excepţii. În zonele aglomerate, precum pieţele, târgurile sau staţiile de autobuz, masca va rămâne obligatorie. De asemenea, la fel va fi şi în spaţiile închise.

Mai mult decât atât, carantina de noapte dispare, iar magazinele şi terasele îşi vor relua programul de dinainte de pandemie.

În altă ordine de idei, alte restricţii vor fi eliminate de lună viitoare în funcţie de raţă de vaccinare anti-Covid-19 din fiecare judeţ al ţării. Măsurile vor fi adoptate astăzi, 14 mai 2021, printr-o hotărâre de Guvern.

Premierul Florin Cîțu a explicat modalitatea prin care petrecerile private cum ar fi cele de nuntă și botez vor putea fi organizate fără limită de participanți dacă aceștia sunt vaccinați. În cazul în care cetăţenii nu sunt vaccinaţi, evenimentele private se pot ţine cu maximum 70 de participanţi.

„Este responsabilitatea organizatorului să se asigure că toți participanții sunt vaccinați, a spus Florin Cîțu.

Alexandru Rafila: „În mod evident, nu trebuie să creăm discriminări”

În opinia deputatulului Partidului Social Democrat, Alexandru Rafila, autorităţile au comunicat etapele de relaxare într-o manieră neadecvată, creând confuzie şi neîncredere în rândul românilor. De asemenea, medicul susţine că nu trebuie făcută niciun fel de discriminare, încurajând oamenii să se vaccineze şi nu constrângându-i.

„Acesta trebuie să fie un mesaj foarte puternic, pentru că, orice fel de discriminare, segregare, nu cred că va face bine, nici pe termen scurt, nici pe termen mediu şi lung. Una este să încurajezi vaccinarea, să convingi oamenii, să ai o campanie coerentă şi profesionistă şi altceva este să provoci segregări. Din cauza asta, noi pledăm pe deoparte, să existe acces pentru persoanele vaccinate şi dar şi pentru orice persoană care a trecut prin boală care are imunitate, sau se testează, trebuie să beneficieze de aceleaşi avantaje. Pe de altă parte, aceste măsuri care au fost anunţate ieri de domnul preşedinte, în mod evident, nu au cum să fie alftel decât populare, dar trebuie să avem coerenţă, încât toate autorităţile statului, să comunice acelaşi lucru”, a transmis dr. Alexandru Rafila.

Unii comunică o dată, alţii comunică altă dată. Lucrul acesta crează confuzie şi cred că ceea ce a creat neîncredere şi ruptura între populaţie şi autorităţi în cursul acestei pandemii, a fost tocmai această inconsevenţă în declaraţii, mai spune medicul.

Alexandru Rafila: „În Ministerul Sănătăţii nu există coordonare”

Primul pas pe care ar trebui să îl facă Ministerul Sănătăţii, din punctul meu de vedere, este să clarifice odată pentru totdeauna, ce se întâmplă cu sistemul de raportare, ce se întâmplă cu raportarea deceselor. Conferinţa de ieri a doamnei ministru (.nr. Ioana Mihăilă), pe mine nu m-a lămurit absolut deloc, susţine vehement deputatul PSD.

„Vreau să vă spun, că odată cu publicarea acestui raport, reiese foarte clar, că în Ministerul Sănătăţii, nu există niciun fel de coordonare, iar aceste baze de date, în loc să fie interelaţionate sunt total separate şi duc la informaţii care nu fac altceva decât să potenţeze neîncrederea. Nu am auzit nicio măsură pe care ar vrea să o ia ministrul Sănătăţii, nu am auzit de pregătirea persoanelor care fac raportări, adică nişte lucruri care să crească încrederea populaţiei. Todeauna am afirmat şi este un lucru dovedit în alte multe state, că parteneriatul între autorităţi şi populaţie este cel care duce la controlul pandemiei, adică trebuie să fim obiectivi. Aceste măsuri de relaxare trebuie să rămână aşa”, a mai spus reprezentantul României la OMS.

Contraziceri şi în cazul obiectivului de vaccinare

Deputatul social democrat a menţionat ca pe lângă contrazicerea în ceea ce priveşte relaxarea restricţiilor, reprezentanţii Guvernului PNL nu au fost de acord nici cu obiectivul referitor la numărul persoanelor vaccinate până la 1 august 2021.

„Nu trebuie să ne reîntoarcem la acel ciclu de ridicare şi de reintroducere a restricţiilor. În mod evident, chestiunea asta este legată şi de succesul campaniei de vaccinare. Şi la campania de vaccinare am văzut termene diferite. Domnul prim-ministru spunea că 10 milioane de persoane vor fi vacciate până la 1 august, domnul preşedinte, 7 milioane de persoane. Cred că angajamentele acestea trebuie să fie mai rezervate. Lucrul cel mai important, din punctul meu de vedere, este menţinerea măcar a acestei cadenţe de 100.000 de persoane vaccinate zilnic. Lucrul acesta nu este legat neapărat de partea logistică, cât mai degrabă, de modul în care populaţia este convinsă să vină la vaccinare, nu forţată să vină la vaccinare, ci convinsă, lămurită, că vaccinarea este o soluţie pentru revenirea la normalitate”, a anunţat Alexandru Rafila, la Antena 3.

Comentarii
Adauga un comentariu