Titlurile zilei

Medicul Christache Zanoschi din Iași deține o comoară unică! A adunat 45 de ani ca să ajungă la această performanță – GALERIE FOTO / VIDEO (Exclusiv)

Publicat: 29 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Medicul Christache Zanoschi din Iași deține o comoară unică A adunat 45 de ani ca să ajungă la această performanță - GALERIE FOTO  VIDEO Exclusiv
La 74 de ani, conf. univ. dr. Christache Zanoschi este celebrul în toată lumea! În 2015 a publicat un atlas științific despre corpul uman, celebru în toată lumea. Este o premieră românească. "Atlas of Human Anatomy" este semnat într-o manieră absolut originală și cu grijă pentru detaliul anatomo-funcțional și pentru cel anatomo-chirurgical

Povestea realizării, la Iași, de-a lungul a aproape jumătate de secol, a unui atlas științific despre corpul uman! Acesta poartă semnătura conf. univ. dr. Christache Zanoschi, medic care deține imperiul farmaceutic Ircon.

„Am dorit să aduc un plus de claritate”, arată medicul Christache Zanoschi

Povestea scrierii, la Iași, a unui atlas științific despre corpul uman a devenit celebră în toată lumea! Medicul, conf. univ. dr. Christache Zanoschi, care deține imperiul farmaceutic Ircon, a muncit peste 45 de ani pentru a scoate, în 2015, „Atlas of Human Anatomy”. „Aventura” acestuia este demnă de Cartea Recordurilor. Atlasul de Anatomie reprezintă o premieră românească.

Reporterii cotidianului BZI au realizat un interviu complet cu autorul – Christache Zanoschi -, ce poate fi urmărit doar pe www.bzi.ro. Atlasul cuprinde capitole de: osteologie, artrologie, miologie, angiologie și miologie. Ceea ce-l face unic este atenția minuțioasă pentru detaliul anatomo-funcțional și pentru cel anatomo-chirurgical. Atlasul semnat de medicul și universitarul Christache Zanoschi este la un nivel științific și grafic excepțional. Creația depășește interesul pur didactic al studenților. Atlasul oferă un bun ghid chirurgilor ortopezi, vasculari și neurochirurgilor nevoiți să înțeleagă mecanisme lezionale, dar și căile de refacere a structurilor modificate.

Povestea muncii de 45 de ani a unui atlas științific despre corpul uman

Intitulată „Atlas ilustrativ medical”„Atlas of Human Anatomy” și realizată de Christache Zanoschi, lucrarea a apărut la Editura „Scripta Manent” și face parte din categoria „Medicină și farmacie”. În 2015, lucrarea a fost distinsă de Academia Română cu Premiul „Victor Babeş” în Științe medicale.

„De-a lungul timpului s-au editat numeroase atlase și reprezentări grafice despre om, mai ales după ce Andreas Vesalius a scris în 1439 acea faimoasă lucrare, „De Humani corporis fabrica” – „Funcționarea corpului uman”, bazată pe disecții și observații originale. Imaginile din majoritatea atlaselor seamănă mai mult sau puțin între ele, întrucât se referă la același obiect. Eu am dorit să aduc un plus de claritate, precizie și o alură artistică, iar știința anatomică, cu detaliile sale profunde și de finețe, am pus-o în figuri și imagini frumoase pentru a facilita înțelegerea diferitelor structuri anatomice, pentru a ușura înțelegerea textelor anatomice și pentru a ajuta la reținerea mai bună a noțiunilor. E rodul muncii mele de 45 de ani… Acum mă pregătesc și de volumele al II-lea și al III-lea”, mărturisește medicul și universitarul Christache Zanoschi.

Cea mai mare bucurie – când oameni care nu te cunosc studiază din opera ta

Mai departe, conf. univ. dr. Christache Zanoschi crede că cea mai mare bucurie și împlinire este când oameni care nu îl cunosc personal, studenți în special, studiază din opera sa.

„Pentru acest motiv, am dorit ca imaginile în afară de mesajul lor științific pe care îl poartă, să mai realizeze un lucru, și anume să placă, să producă o stare emoțională și poate chiar de extaz, ca la sculptorul Pygmalion, din Grecia Antică, pentru că tot ce-i frumos place oricui. De aceea, pe lângă aspectul cât mai clar și concis în realizarea imaginilor, o atenție deosebită s-a acordat părții artistice a acestora și în special aspectului cromatic pe care am căutat să-l potrivesc cât mai bine cu elementele ilustrate”, arată medicul Christache Zanoschi.

„Atlas of Human Anatomy” se bazează pe nivelul științific la care a ajuns Școala de Anatomie din Iași

Lucrarea „Atlas of Human Anatomy” se bazează pe nivelul științific la care a reușit să ajungă Școala de Anatomie din Iași în ultimii 40 de ani, locul în care s-a format Christache Zanoschi.

„Pentru aspectul cromatic al sistemului osos am cercetat mai mult de un an culoarea cea mai potrivită, iar, apoi, am căutat tehnica pentru uniformizarea tuturor pieselor descrise; într-un mod asemănător s-a procedat și pentru sistemul muscular, vascular și nervos. Sper să fi reușit măcar în parte din acest punct de vedere; imaginile au fost însoțite acolo unde a fost cazul de schițe; legenda este scrisă în Limba engleză, astfel ca materialul prezentat să-l poată studia cât mai multă lume atât de la noi, cât și de aiurea”, mai consideră medicul Christache Zanoschi.

El adaugă:

„Am avut ocazia fericită să mă instruiesc la o Școală de Anatomie de elită, una dintre cele mai bune din țară la acea dată, care a îndeplinit în cel mai înalt sens al cuvântului menirea adevărată a oricărei școli, și anume aceea de a fi un model, de a prezenta modele și de a fi un reper de mare suprafață intelectuală și științifică, de un înalt nivel cultural, moral și profesional, vrednice de fi urmate de oricine.”

Christache Zanoschi, întristat de ce se întâmplă acum în Școala din România

Medicul Christache Zanoschi este întristat de ceea ce se întâmplă acum în Școala din România. El regretă vremurile în care s-a format, dar crede că există încă oameni de valoare.

„Din păcate, acum, lucrurile în țara noastră nu merg. Eu mă uit și la unii angajați, de la țară, că nu știu să scrie. Apoi, nu mai este conștiință, responsabilitate și punctualitate. Mă întreb și eu de ce mai sunt plătiți profesorii, dacă nu-i învață nimic pe aceștia?! Însă avem oameni de valoare, mari figuri precum profesorii Carol Stanciu sau Eugen Târcoveanu, de la noi, din Iași, dar sunt și alții”, a conchis medicul și universitarul Christache Zanoschi.

Acesta este absolvent al Facultății de Medicină Generală, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, în 1974. A fost conferențiar la Catedra de Anatomie a UMF Iași, medic primar de Obstetrică și Ginecologie, doctor în Științe Medicale, farmacist. Membru al Societății Inventatorilor din România, laureat cu Premiul Academiei Române și cetățean de onoare al municipiului Iași. Povestea realizării, la Iași, timp 45 de ani a unui atlas științific privind corpul uman, celebru în toată lumea, „meșteșugit” de profesorul și medicul Christache Zanoschi, poate fi urmărită într-un video-interviu pentru BZI LIVE ce îl are în prim-plan pe acesta.

Adauga un comentariu