Cancan ultimă oră

Medicul Mihaela Bilic spune adevărul despre ouă: „Nu există diferențe nutriționale între oul provenit de la o găină crescută în aer liber sau în baterie”

Publicat: 14 iun. 2021
colaj cu mihaela bilic și ouă de găină
Un OU poate conține în medie între 10 și 100 mg de DHA-variație mare în funcție de tipul de mâncare.

Medicul nutriționsit Mihaela Bilic spune adevărul despre ouă. Aceasta a vorbit, prin intermediul unei postări pe o rețea de socializare, despre beneficiile ouălor, dar și despre importanța hranei pe care găinile o consumă.

Medicul a precizat că oule sunt la fel de bune, din punct de vedere nutrițional, ca somonul. Ele conțin acid cervonic ( sau DHA, așa cum l-au numit oamenii de știință), un element ce face parte din familia Omega 3. Este cel mai elaborat dintre toți acizii grași, iar numele lui are legătură cu creierul, la compoziția căruia participă din belșug.

„Nu mai e nevoie să golim oceanele de somon, ne ajunge și un ou

Toată lumea a auzit despre acizii grași esențiali Omega 3. Și chiar dacă nu știm exact ce sunt, important este că fac bine la sănătate…ba mai mult, au făcut subiectul a 3 premii Nobel

Deși face parte din familia Omega 3, de acidul cervonic cu siguranță n-a auzit nimeni. Este cel mai elaborat dintre toți acizii grași, iar numele lui are legătură cu creierul, la compoziția căruia participă din belșug. Oamenii de știință l-au botezat DHA, după terminologia greco-engleză: docosa hexanoic acid.”, a scris Mihaela Bilic.

Mihaela Bilic spune adevărul despre ouă: „DHA există în natură doar în produsele de origine animală”

Despre DHA, Mihaela Bilic a spus că are o configurație complicată și funcții speciale în organism. Există în natură doar în produsele de origine animală și cu precădere în 2 tipuri de produse: ouă și peștii carnivori din mările reci (tip somon). Spre deosebire de găină, care este capabilă să producă în mod direct acid cervonic, somonul concentrează sub piele DHA-ul provenit de la peștii mai mici pe care îi îngurgitează.

„Acidul cervonic are o configurație complicată și funcții speciale în organism, cu atât mai mult cu cât oamenii nu-l pot “fabrica” și trebuie adus din alimentație. DHA există în natură doar în produsele de origine animală și cu precădere în 2 tipuri de produse: ouă și peștii carnivori din mările reci (tip somon). Spre deosebire de găină, care este capabilă să producă în mod direct acid cervonic, somonul se mulțumește să se poziționeze la capătul lanțului trofic și concentrează sub piele DHA-ul provenit de la peștii mai mici pe care îi îngurgitează- somonul mănâncă pești, care pești au mâncat moluște și creveți, iar ele la rândul lor au consumat alge bogate în Omega 3

Oamenii de știință recomandă un consum zilnic de DHA de minimum 120 mg pentru un adult și 250 mg/zi pentru gravide, atât de important este acidul cervonic pentru dezvoltarea fătului.”, a scris Mihaela Bilic.

Cât DHA conține un ou?

Mihaela Bilic a afirmat că un ou poate conține între 10 și 100 mg de DHA. Astfel, ea a precizat cât de importantă este alimentația găinilor, pentru a crește chiar și până la zece ori cantitatea de DHA.

„Un OU poate conține în medie între 10 și 100 mg de DHA-variație mare în funcție de tipul de mâncare. Găina este capabilă să fabrice DHA plecând de la grăsimile Omega 3 prezente în produsele vegetale pe care le consumă: iarbă și/sau semințe de in, rapiță, soia. Alimentația păsărilor se reflectă în mod direct asupra calității nutriționale a oului: este suficient să introducem 5% semințe de in în meniul găinilor, ca să creștem de 10 ori cantitatea de DHA- de la 10 la 100 mg/ou”, a precizat medicul.

Mihaela Bilic: „Nu există diferențe nutriționale între oul provenit de la o găină crescută în aer liber sau în baterie”

Medicul a mai adăugat că trebuie să știm că nu există diferențe nutriționale între oul provenit de la o găină crescută în aer liber sau în baterie, fiindcă pentru noi, consumatorii, ar trebui să conteze enorm cu ce a fost hrănită găina respectivă.

Dacă până acum eram preocupați de modul în care au fost crescute găinile, trebuie să știm că nu există diferențe nutriționale între oul provenit de la o găină crescută în aer liber sau în baterie- calitatea vieții animalului este cea care contează în acest context. Însă pentru noi, consumatorii, ar trebui să conteze enorm cu ce a fost hrănită găina respectivă

Oul bogat în Omega 3 se dovedește a fi o variantă ieftină și eficientă prin care putem acoperi 2/3 din nevoile zilnice în DHA ale populației. Și asta fără să golim oceanele de pește și să creem probleme ecologice legate de crescătoriile intensive de somon. Poate nu toată lumea își permite să consume frecvent somon, însă buget pentru 2-3 ouă/săptămână sigur găsim- mai ales că în ou avem și proteine de cea mai înaltă calitate. Nu ne mai rămâne decât să convingem producătorii să hrănească găinile adecvat… pentru că degeaba o găină este crescută în aer liber, dacă trăiește pe beton și nu are de unde ciuguli iarbă cu Omega 3”, a scris Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.

Adauga un comentariu