Local

Medicul Tudor Ciuhodaru: Iată care e soluţia testării în masă a populaţiei

Publicat: 12 feb. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Medicul Tudor Ciuhodaru Iată care e soluţia testării în masă a populaţiei
Medicul Tudor Ciuhodaru

Medicul Tudor Ciuhodaru a vorbit despre posibilitatea că România să testeze în masă. Soluţia unor testări COVID-19 în masă este una simplă şi la îndemâna autorităţilor, susţine Ciuhodaru.

În contextul pandemiei, medicul ieșean Tudor Ciuhodaru a vorbit, pentru dcnews despre testele de depistare a virusului SARS-CoV-2.

Cum se poate testa COVID-19 în masă în România

Una dintre măsurile luate de autorităţi ar fi introducerea testării gratuite sau, cum sunt în alte ţări, introducerea în farmacii a testărilor.

„Dacă aceste teste ar fi asigurate gratuit, nu ar mai fi nevoie să le caute oamenii prin alte părți. În alte țări se pot achiziționa și din farmacii”, a spus Tudor Ciuhodaru.

Un alt exemplu de succes al testărilor eeste reprezentat de Slovacia care, în urma testărilor masive s-a redus rata de infectare cu 60%. De exemplu, Austria îşi propune să faă o testare extinsă, iar Anglia a decis să testeze, de două ori pe săptămână, în toate şcolile:

Am înțeles că trebuie să ne testăm pe banii noștri. Apropo de Slovacia, în două weekenduri succesive a scăzut rata de infectare cu 60 la sută. Oare de ce Austria își propune să facă o testare extinsă?! De ce Anglia vrea să facă testare de două ori pe săptămână în școli?!”

O modalitate de succes prin care putem să testăm în masă în România este punerea, într-un fond naţional, 2% din impozitul pe salariu iar patronilor să li se ia 20%, bani care ar putea fi decontaţi. În acest fel, fiecare patron şi-ar testa singur angajaţii şi vor vedea care e situaţia, susţine medicul Tudor Ciuhodaru:

„Dacă vrei să faci prevenție, lucrurile trebuie făcute cât se poate de simplu și clar. Nu vor să le dea bani, poate se face un fond național, punem cei 2 la sută din impozitul pe salariu, pun și patronii 20 la sută, sau sunt lăsați să deconteze aceste sume. Patronii cumpără teste, testează personalul, văd care e situația, îi depistează, și ne vedem și noi de viața noastră”, a spus Tudor Ciuhodaru.

Tudor Ciuhodaru susţine testarea în masă a populaţiei

Nu este prima luare de poziţie pe acest subiect. Medicul Tudor Ciuhodaru a susţinut, încă de la începutul pandemiei testarea în masă. Acesta este de părere că, cu o testare eficenta, pandemia ar putea fi ţinută sub control în România. Din aceste considerente, medicul ieşean a oferit exemplul altor state care au făcut acest lucru şi care au înregistrat o scădere consistentă a numărului de noi infectaţi cu COVID-19.

„Sunt guverne cărora le pasă de cetățenii lor. După succesul Slovaciei (reducerea cu 60% a ratei infectărilor) și Austria a decis testarea extinsă cu teste rapide. Eu zic (de multe luni!) că se poate! Austria recurge la testarea în masă a populației: rezultatele din Slovacia i-au convins. Cancelarul a declarat „. Am decis aici în Austria (…) să urmăm aceeaşi cale”. Izolarea parţială a fost instituită acum două săptămâni, dar (!!!) nu a reuşit să încetinească propagarea virusului. spunea, medicul Tudor Ciuhodaru în noiembrie 2020.

Adauga un comentariu