Cunoscutul medic Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara a afirmat că printr-un blocaj total de două- trei săptămâni la nivelul României ar scădea considerabil numărul de cazuri de infecție cu noul coronavirus. Totuși acesta a recunoscut faptul că momentan este imposibil de pus în practică această variantă deoarece economia ar fi afectată enorm.
”Ar trebui impuse niste reguli mai stricte şi avut mare grijă să se implementeze. Degeaba e interzis să ne adunăm în număr mare, când chefurile continuă.
Dacă nu eşti ferm… şi poate gândit foarte bine… ideal poate ar fi bine să blochezi totul două – trei săptămâni, dar din păcate este an electoral. Trei săptămâni, dacă s-ar bloca, ar fi o măsură bună, dar că nu ne putem permite deoarece industria ar fi afectată”, a declarat medicul Virgil Musta.
”Putem vorbi, este într-o progresie geometrică. Aşa se întâmplă şi în străintătate şi e mai greu de respectat. Dacă respectam acum trei luni nu eram aici. Nerespectând, încetul cu încetul ne contaminăm. Acest comportement a dus la explozia de cazuri şi care va fi greu de stopat. Este rău că nu mai avem timp. În senul presiunii sitemului de sănătate. Una era să se întâmple când spitalul era gol, alta e când spitalul e plin.
Acum va trebui să alegem între ce putem salva şi ce nu putem salva. Să zicem că sunt persoane care vin cu forme medii şi severe, acum îi trimitem acasă şi sperăm să nu evolueze sever”, a declarat Musta.
Medicul Virgil Musta este de părere că pacienţii cu forme uşoare de COVID trebuie să stea acasă
În altă ordine de idei, medicul Virgil Musta este de aceeaşi părere că şi Guvernul. Acesta considera că, cu multă odihnă, cu o alimentaţie bună dar şi cu administrare unor vitamine, pacientul poate să lupte eficient cu coronavirus. Medicul îndeamnă populaţia să mănânce multe fructe şi legume proaspete dar şi ca pacienţii să îşi păstreze optimismul legat de infectarea cu COVID-19:
Evident, nu „se îngrașă porcul în ajun” și nici nu veți avea sistemul imunitar turat la maximum doar după ce ați mâncat câteva lămâi. E nevoie de timp. Însă odihnă, o alimentație bună și administrarea unor vitamine pot ajuta enorm în procesul de recuperare. „Anticoagulantul este recomandat la formele ușoare. La asimptomatici nu este cazul. Ei trebuie să ia vitamine (zinc, seleniu), care îmbunătățesc imunitatea organismului”, a declarat dr. Virgil Musta, citat de ziare.com.
Mâncați multe fructe și legume proaspete, bogate în vitamine și minerale, cereți unui apropiat să vă aducă de la piață și să vă lase la ușă fructe de pădure (cătină, aronia, merișoare, afine) pe care să le combinați cu miere, cu polen.
De asemenea, încercați să vă păstrați optimismul. „Am observat că pacienții care sunt foarte fricoși, anxioși sau depresivi au o evoluție mai severă a bolii. Eu recomand să aibă încredere în medicii de familie și în noi, specialiștii, și să nu fie stresați de boală pentru că în marea majoritate pacienții evoluează bine”, dă asigurări medicul timișorean.