Local

Mega scandalul falimentării Technosteel LBR a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție! Liniile de producție industrială de țevi metalice luate cu fonduri europene de afaceriștii ruși sunt vândute cu 7 milioane de euro

Publicat: 06 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Mega scandalul falimentării Technosteel LBR a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție Liniile de producție industrială de țevi metalice luate cu fonduri europene de afaceriștii ruși sunt vândute cu 7 milioane de euro
Technosteel LBR din Zona Industrială Iași vinde utilajele cumpărate cu fonduri europene

Scandalul iscat în jurul falimentării celui mai mare producător de țevi metalice din Iași, Technosteel LBR, a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție. După aproape patru ani de lupte între acționarii companiei ieșene și autoritățile fiscale, marea miză este dusă acum de utilajele folosite în linia de producție în fosta fabrică din Zona Industrială a Iașului care au fost cumpărate cu fonduri europene și care sunt scoase acum la vânzare cu o sumă de aproape 7 milioane de euro, bani obținuți din fonduri europene nerambursabile de oamenii de afaceri ruși care au băgat Technosteel în faliment la scurt timp după aprobarea proiectului de către U.E.

Liniile de producție folosite de fostul producător de țevi metalice Technosteel LBR în halele din Zona Industrială a Iașului au fost scoase recent la vânzare de administratorul judiciar al companiei care se află în procedura insolvenței de aproape patru ani. După numeroasele dosare deschise în instanțele de judecată locale pentru a se acoperi datoriile de 120,7 milioane lei, autoritățile fiscale încearcă să blocheze pe ultima sută de metri vânzarea liniilor de producție pe care afaceriștii ruși le-au obținut cu ajutorul fondurilor europene nerambursabile cu puțin timp înainte de a se retrage din companie.

Astfel, pentru că în joc este implicat Ministerul Fondurilor Europene, iar situația nu a fost rezolvată nici până acum, scandalul a fost mutat la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde se încearcă anularea vânzării instalațiilor cumpărate cu fonduri europene. Aceste demersuri sunt făcute după ce administratorul judiciar al companiei din Iași, CITR – Filiala București a scos la vânzare pachetul de bunuri care compuneau linia de prelucrare a oțelului care apaține Technosteel LBR cu suma de 5.579.028 euro, fără TVA. Acesta este format din linia de țevi sudate tip Guzzetti 90.3 diametru 17-90 mm, mașina de debitat țeava SIMEC, precum și linii de fâșiere și de tăiere longitudinală.

Administratorul Technosteel LBR vinde toate utilajele fabricii Technosteel din Iași

Administratorul judiciar al Technosteel, CITR București, a motivat faptul că, dacă nu vinde liniile de producție folosite în halele din Zona Industrială Iași, nu va putea plăti companiile creditoare.

„Conform Contractului, Technosteel a primit finanțarea nerambursabilă de la AM POS CCE pentru implementarea proiectului intitulat «Creșterea competitivității societății Technosteel LBR SRL prin extinderea activitații în domeniul structurilor metalice zincate». Valoarea totală a Proiectului care face obiectul finanțării nerambursabile este de 13.098.517,68 lei, din care AM POS CCE a acordat suma de 6.374.068,16 Iei. Având în vedere faptul că organul de control solicită plata unor sume de bani cu titlu de creanță curentă, iar în fapt, aceasta este o creanță anterioară deschiderii procedurii insolvenței, în măsura în care nu s-ar dispune suspendarea executării actului administrativ unilateral emis de către Ministerul Finanțelor Publice, s-ar aduce grave prejudicii atât societății debitoare, cât și tuturor creditorilor înscriși la masa credală”, au menționat reprezentanții CITR București, administratorul judiciar al Technosteel Iași.

Mare parte din bunurile deținute în trecut de compania ieșeană au fost deja vândute în cadrul unor licitații.

Technosteel LBR Iași se închide după 20 de ani de activitate

Intrată în insolvență la propria cerere în urmă cu aproape 4 ani, Technosteel a fost înființată la scurt timp după asasinarea lui Virgil Săhleanu, celebrul lider de sindicat de la Tepro SA. Numărul mediu al angajaților în cadrul firmei a fost de 200 în fiecare an. Istoria grupului de firme Technosteel începe în 1991, când a fost înființată prima entitate a holdingului, având domeniul de activitate produsele metalurgice și laminate. Pe parcursul anilor au apărut Technosteel Dusseldorf – Germania și Technosteel Friburg – Elveția, iar relația cu diverși parteneri din Rusia, precum și studierea pieței metalurgice este realizată de firma Technosteel Ural, din Magnitogorsk – Rusia.

Adauga un comentariu