Pentru pomenirea persoanelor dragi trecute în neființă, orice credincios obișnuiește să facă parastase, însă puțini știu ce meniu trebuie la parastasul făcut acasă.
Parastasul reprezintă una dintre cele mai bune modalități prin care îi putem pomeni pe cei dragi care au trecut în lumea celor drepți pentru că este știut faptul că acest lucru îi bucură pe cei adormiţi și îi păstrează veșnic în amintirea noastră.
Practic, parastasul este ca o slujbă de înmormântare, având rugăciuni de dezlegare şi iertare.
Potrivit tradiției, pomenirea celor drepți se face în ziua a treia, a noua şi a patruzecea după moarte, la trei, şase şi nouă luni şi la un an după moarte, după care în fiecare an, până la şapte ani după moarte.
Când faceți un parastas trebuie să aveți grijă să nu fie într-o zi de duminică, la Praznicele Împărătești, în zilele de luni- vineri ale Postului Mare, în zilele aliturgice, în perioada de la Duminica Floriilor până la Duminica Sfântului Apostol Toma (24 aprilie – 8 mai, în anul 2016) și în perioada de la Crăciun până la Bobotează (25 decembrie – 6 ianuarie).
Ce se dă de pomană la parastas
De obicei, la parastas se dă de pomană pe lângă haine și încălțăminte, colivă, prescură, o sticlă de vin și bucate care trebuie neapărat de post, dacă parastasul se face în timpul postului. Se face și un colac din care preotul va scoate o bucată, pe care o va așeza pe icoană, iar după pomenire se împarte rudelor.
Potrivit tradiției, se împart farfurii, pahare, linguri – în număr de 6, 12 sau 24. Numărul nu are neapărat legătură cu biserica fiind un obicei ce ține de obiceiurile populare și nu are nicio influență asupra stării sufletului pe care îl pomenești.
Meniu parastas făcut acasă: Cum să cinstești memoria celor adormiți
La fiecare parastas, se organizează o masă sau se oferă celor care participă la slujba de pomenire un pachet cu alimente.
În tradiția popular se spune că mâncarea oferită trebuie sa fie caldă, aburindă pentru ca sufletul celui trecut în lumea celor drepți să fie alături de cei dragi. Practic mâncarea caldă amintește de hrana sufletului în sens spiritual, iar aburii amintesc de înălțarea sufletului spre ceruri.
În cazul în care se alege ca masa de parastas să e organizeze acasă puteți lua în calcul următoarele meniuri de post:
Gustare: salată de vinete pusă pe o jumătate de roșie, o felie de pâine cu fasole bătută, bruschette cu roșii, un ardei copt, câteva măsline, o felie de pâine cu zacuscă de vinete.
Fel principal: sarmale de post, ardei umplut făcut de post sau tocăniță de ciuperci.
În cazul în care parastasul nu se face în post puteți opta pentru această variantă de meniu:
Gustare: 2-3 felii de salam, 1-2 rulouri cu șuncă și salată de morcov și țelină, 2-3 felii de bacon, o jumătate de roșie umplută cu salată de vinete, 2-3 felii de cașcaval, câteva măsline, 2-3 felii de telemea.
Fel principal: ceafă de porc, piept de pui, cartofi la cuptor sau cartofi prăjiți, salată de varză sau castraveți murați.