Ieri, în Piața Unirii s-a dat startul Târgului de Crăciun de la Iași. În fața hotelului „Unirea”, mai mulți producători din diferite colțuri ale Moldovei s-au adunat pentru a-și prezenta marfa. Ieșenii dornici să achiziționeze produse artizanale sau să facă cadouri inedite sunt așteptați de către producători cu prețuri accesibile și chiar negociabile
A început Târgul de Crăciun, organizat anul acesta în Piața Unirii. În cursul zilei de ieri, 10.12.2021, la Iași s-au adunat mai mulți producători din diferite colțuri ale Moldovei. Aceștia se laudă cu diferite produse fabricate manual, care mai de care mai atractive. La Târgul de Crăciun, ieșenii pot găsi o gamă variată de produse, de la uleiuri esențiale din lavandă până la măști de lemn sau chiar tobe folosite conform datinilor românești. Toate aceste produse sunt fabricate manual sau, după caz, cioplite de meșteri cu mulți ani de experiență. Chiar la primele tarabe, Alina Samson aduce ieșenilor produse naturale din lavandă tocmai din comuna Ruseni, județul Neamț.
„Personajul principal este de departe esența de lavandă, care este foarte recomandată pentru unele afecțiuni ale sistemului nervos. De asemenea, se folosește pentru a diminua stresul, pentru a reduce insomniile sau pur și simplu ca un calmant. Mai avem și „roll-on-uri” cu ulei de lavandă care au niște rezultate excepționale împotriva răcelilor. Pe lângă acestea am mai adus la Iași și creme de mâini, săculeți sau buchete cu lavandă. Anul acesta am făcut și săculeți cu lavandă în formă de brăduț, care se pot atârna în brad pe post de glob artizanal, care emană în același timp un miros plăcut și calmant”, a povestit Alina Samson, în vârstă de 40 de ani.
Aceasta are propria plantație de lavandă, iar toate produsele sunt naturale. Prețurile sunt cuprinse între 5 lei pentru un săculeț cu lavandă și 45 de lei pentru o cremă cu extract de lavandă. Alina vine de 2 ani la Târgul de Crăciun de la Iași. Alți trei tineri din Iași au pus bazele unui concept unic folosindu-se de lavandă.
La altă tarabă sunt prezentate datinile și tradițiile românești
Un meșter popular a venit la Târgul de Crăciun organizat la Iași tocmai din comuna Bălușeni, județul Botoșani. Acesta vinde diferite obiecte tradiționale.
„Vin de ani și ani de zile la Iași la Târgul de Crăciun, dar nu ca să vând neapărat produsele, ci pentru că îmi place să arăt publicului ieșean datinile și obiceiurile din zona Moldovei. Sloganul meu este «Datini și obiceiuri din suflet pentru copii». Deși s-au pierdut multe obiceiuri, în Moldova se mai respectă o parte din tradiții datorită unor oameni binevoitori și de credință pentru datinile și obiceiurile de demult. Astăzi am venit cu mai multe produse confecționate de mine personal, cum ar fi: căiuți, opinci, dobe sau zărgi de zurgălăi. Toate acestea le fac în special pentru copiii care sunt interesați de astfel de obiceiuri și mai ales de tradițiile și datinile moldovenești”, a povestit Stan Dănuță, meșter popular de meserie.
Bărbatul are 66 de ani, iar de 25 de ani confecționează astfel de obiecte. De aproximativ 20 de ani, meșterul vine la Iași pentru a-și prezenta obiectele.
Un alt sculptor din Suceava comercializează obiectele de artă la Târgul de Crăciun
Un fost profesor de educație fizică, pasionat de sculptură încă din tinerețe, a venit la Iași pentru a-și promova operele de artă. Toader Ignatescu, în vârstă de 64 de ani, moștenește talentul din familie.
„De pe la 20 de ani mă pasionează prelucrarea lemnului. Tatăl meu, bunicul și străbunicul au fost tot sculptori, de aici bănuiesc că vine și pasiunea mea pentru acest meșteșug. În vremea studenției am început să sculptez diferite elemente care sugerau fantasme sau animale. Prin anul 1981 am început să sculptez doar ce vedeți aici. Am diferite măști, toiege, jocuri de șah, dar fac și măsuțe cu scaune sau diferite compoziții pe scândură care sunt, de fapt, reprezentări în interpretare proprie a preocupărilor satului și ale obiceiurilor de peste an. La Iași vin de aproximativ 20 de ani, dar este prima dată când vin la Târgul de Crăciun”, a spus Toader Ignatescu, sculptor în lemn din județul Suceava.
Meșterii populari pot fi găsiți la Târgul de Crăciun organizat la Iași în perioada 11 – 14 decembrie 2021.