Mihai Craiu, medic primar pediatru la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” din Capitală, a vorbit despre vaccinul anti-COVID-19 pentru copii.
Mihai Craiu a susținut că vaccinul pe care l-a primit România nu poate fi administrat și minorilor sub 16 ani pentru că nu există studii despre eficiența sa.
„Nu au fost finalizate încă studiile destinate unor grupe de vârstă mai mici. Au început studii şi pe tineri cu vârste între 12 şi 16 ani. Se estimeaza că undeva în primul trimestru al anului viitor o să existe rezultate care să fie prezentate autorităţilor pentru evaluare şi aprobare.
În momentul în care ne va veni rândul fiecăruia dintre noi, în funcţie de prioritatea prin profesia pe care o aveam, să reflectăm şi să acceptăm că trebuie să ne vaccinăm. Numai aşa o să putem sa îi protejăm şi pe ei până când va veni rândul şi unui vaccin pediatric“, a declarat Mihai Craiu.
Mihai Craiu: „Mai mulţi oameni au avut aceste efecte secundare după cea de a doua doză“
Medicul pediatru a precizat că mai mulţi oameni au avut efecte secundare, mai agresive, după cea de a doua doză.
„Printre cele mai comune efecte secundare sunt durerea de cap, durerea la locul injectării, febră, oboseală sau dureri musculare şi dureri articulare. Cei mai mulţi oameni au avut aceste efecte secundare, mai agresive, după cea de a doua doză”, a mai spus Mihai Craiu.
„Nu omoară coronavirusul. Luate după ureche, antibioticele ne pot omorî pe noi!“
Mihai Craiu susține că antibioticele ne fac mai mult rău decât bine, recomandând ca asimptomaticii să nu ia sub nicio formă antibiotice şi, în caz de boală, să contacteze imediat un medic.
„S-a dovedit că antiinflamatoarele nu sunt dăunpătoate la COVID. Într-un studiu făcut de medicii de la Londra şi în care se foloseşte un tip anume de ibuprofen, s-a dovedit că acesta este chiar benefic în tratamentul infecţiei cu Sars Co-V 2, pentru că acele complicaţii medii şi severe ale bolii sunt mai degrabă inflamatorii”, a declarat Mihai Craiu.
„Antiinflamatoarele se administrează copiilor care au febră numai atunci când este necesar“
Medicul pediatru la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” din Capitală a trasnmis un mesaj pentru toţi părinţii, spunând că ibuprofenul poate fi folosit, neexistând riscuri în acest caz
„Mesajul pentru părinţi este «Cei care foloseaţi cu succes înainte de pandemie la copiii dumneavoastră ibuprofen, puteţi să-l folosiţi şi acum. Nu există niciun risc suplimentar». Antiinflamatoarele se administrează copiilor care au febră numai atunci când este necesar. Dacă copilul are febră şi stare generală proastă, dureri sau suferă, primeşte antitermic. Dar dacă copilul se joacă, mănâncă, este exact ca şi în ziua precedentă, când nu avea febră, nu trebui tratat musai şi în niciun caz după un program foarte riguros. Simptomaticele, toate, sunt destinate combaterii unor simptome care ne fac rău“, a menționat Mihai Craiu.
Medicul pediatru a menționat că antibioticele nu omoară coronavirusul şi niciun alt virus, ci doar bacteriile.
„Protocolul cel nou are mai multe puncte, în care spune că utilizarea unui antibiotic la pacientul asimptomatic la domiciliu nu este numai inutilă, ci este un abuz împotriva sănătăţii. Antibioticele omoară numai fiinţe vii, ca noi, bacterii, dar virusurile nu pot fi influenţate în replicarea lor, sub nicio formă, de antibiotice. Folosirea nediscriminatorie şi mai ales în automedicaţie a antibioticelor poate să inducă complicaţii realmente ameninţătoare de viaţă“, a mai spus Mihai Craiu.