Local

Mii de concedii medicale, eliberate la Iași în plină pandemie! Cele mai multe solicitări au fost în luna martie 2021

Publicat: 22 ian. 2022
Un colaj foto cu clădirea CAS Iași, iar lângă, directorul CAS, în costum
Radu Țibichi, președintele Casei de Asigurări de Sănătate Iași, vorbește despre creșterea numărului de concedii medicale eliberate în anul 2021, comparativ cu 2019

În perioada anului 2021 au fost eliberate câteva mii de concedii medicale la Iași. În lunile ianuarie, februarie, martie și noiembrie 2021 au fost cele mai multe solicitări. Reprezentanții CAS Iași au observat o creștere de 20 la sută comparativ cu ultimii 3 ani

Numărul certificatelor medicale eliberate în anul 2021 a crescut cu 20 la sută față de anul 2019, perioadă în care nu era pandemia Covid-19. În total, anul trecut au fost eliberate aproximativ 200.000. Conform specialiștilor, solicitările pentru concediile medicale au crescut în ultimii 3 ani, când și sumele decontate au crescut cu mult mai mult.

”Situația este una foarte clară, dacă e să comparăm cu anul 2019, când nu a fost pandemie, numărul concediilor medicale a crescut vizibil cu 20 la sută. Dacă e să comparăm anul 2020 cu anul 2021, situația este relativ asemănătoare. Este o diferență de doar 100 de certificate.
Când vorbim despre sumele decontate, acolo este o creștere de 30 la sută, față de un an nepandemic. Avem o problemă a distribuirii banilor, problemă regăsită la nivel național. Situația va fi reglementată în cel mai scurt timp. În primul trimestru al anului 2022 vom face plățile”, a declarat ec. Radu Țibichi, președintele Casei de Asigurări de Sănătate Iași.

Cele mai multe concedii medicale eliberate la Iași au fost în valul 4

Numărul de certificate medicale și a zilelor de concediu medical raportate de angajatori în anul 2021 a fost unul variabil. Cele mai multe concedii medicale au fost eliberate în primele luni ale anului, urmate de lunile valului 4. Vârful valului 4 al pandemie la Iași a fost în perioada octombrie – noiembrie 2021, când numărul cazurilor zilnice a ajuns la un record de peste 800 de persoane noi infectate.

În intervalul aprilie-august 2021, numărul certificatelor eliberate a fost în medie de 10.000 de mii pe lună, pe când în lunile ianuarie, februarie, martie, noiembrie și octombrie 2021, numărul certificatelor medicale eliberate a depășit cifra de 20.000.

Pacienții Covid-19 care refuză internarea primesc concediu medical de la medicul de familie

Persoanele care sunt asimptomatice și care, conform legii, se pot externa la 72 de ore de la internare, sau cele care refuză internarea trebuie să se autoizoleze la domiciliu sau într-un alt loc, în care să nu intre în contact cu alte persoane. Medicul curant, care a evaluat starea pacientului fără internare și care este asigurat de către acesta că va avea unde să se autoizoleze în scopul opririi riscului de transmitere a virusului, îi recomandă pacientului să-și ia concediul medical pentru COVID-19, de la medicul de familie.

Medicul de familie primește un document eliberat de către Direcția de Sănătate Publică din Iași, care cuprinde informații referitoare la doctorul care a evaluat cazul, unitatea sanitară în care acesta își desfășoară activitatea, precum și recomandarea cu privire la instituirea măsurii de autoizolare. Totodată, medicul de familie va primi informații cu privire la perioada pentru care se dispune măsura autoizolării pacientului, conform Ordinului Național. Din cele aproximativ 200 de mii de concedii medicale eliberate la Iași în plină pandemie, o mare parte au fost pentru pacienții infectați Covid-19.
Comentarii
  • Daaa, vedeți voi ca foarte multe concedii din astea sunt fictive. Au gleznuța, au spatele, au că m-am jucat cu motanul si acum mi-e greață și tot așa. Da, dar din CAS se fac tot niste deconturi fictive în baza acestor concedii medicale care nu au nici un fel de investigație în spate, ci doar interese personale și minciuna. Educați medicii sa nu mai dea falsuri din astea, că de aia merge totul asa bine în țara asta, pentru că majoritatea sunt puși pe furat !

Adauga un comentariu