National

Ministrul Sănătății, declarații despre tulpina indiană: „E bine că numărul se menține redus”

Publicat: 10 iun. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ministrul Sănătății declarații despre tulpina indiană E bine că numărul se menține redus
Fostul ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă

Joi, 10 iunie, Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, a declarat că numărul cazurilor de infectare cu tulpina indiană a coronavirusului se menține redus. Astfel, se păstrează perspectiva României în privința pandemiei, după anunțul INSP despre tulpina menționată.

Ministrul Ioana Mihăilă a fost întrebată, la TVR, dacă anunțul INSP referitor la tulpina indiană schimbă perspectiva pandemiei în România, iar aceasta a declarat că nu se schimbă nimic față de cum eram în urmă cu o săptămână sau două.

„Nu o schimbă față de cum era în urmă cu o săptămână sau două săptămâni. Tulpina indiană apăruse în urmă cu două luni la noi în țară. E bine că numărul se menține redus și că, cel puțin din datele raportate de INSP încă nu există transmitere comunitară, sau, cel puțin, transmitere comunitară semnificativă pentru tulpina indiană”, a spus Ioana Mihăilă.

Ministrul a precizat că, luând în calcul incidența mare cu tulpina indiană în Marea Britanie, putem aștepta ca aceasta să ajungă și în alte țări din Europa, implicit în România. Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a transmis, joi, că până pe 6 iunie au fost raportate la INSP 2.087 secvențieri.

Au fost confirmate 1.490 cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), din care 1.437 sunt varianta britanică, 10 – sud-africană, 17 braziliană și 26 cea indiană. În ce privește cazurile confirmate cu varianta Delta (cea indiană), 3 cazuri provin dintr-un focar din Colonia Bod, județul Brașov, și sunt cetățeni indieni.

Medicul Adrian Marinescu, despre tulpina indiană: „Era clar că va ajunge peste tot”

Medicul Adrian Marinescu a declarat, la momentul apariției tulpinei indiene în România, că trebuie avute în vedere trei lucruri: dacă este mai agresivă, dacă se transmite mai ușor și cum interacționează cu variantele actuale de vaccin.

Medicul a subliniat atunci că nu trebuie să ne îngrijorăm, ci doar să fim prudenți. „E important de văzut dacă această variantă virală ajunge să fie predominantă, să aibă impact important, sau va rămâne o situație limitată”, a adăugat Adrian Marinescu.

„Trebuie să înțelegem că, atunci când apare o variantă nouă, e doar o chestiune de timp până ajunge peste tot. Sunt de acord că nu sunt suficiente date. Această tulpină indiană, care are două mutații la nivelul proteinei E, este de urmărit în viitor, pentru că ne interesează mai multe lucruri:

-dacă este mai agresivă, dacă are o virulență care determină mai multe forme severe, şi atunci avem o mare problemă
-dacă se transmite mai ușor. În India a ridicat multe probleme dar știți bine că în India regulile de igienă, distanțarea şi, în general, măsurile de prevenție, sunt mult mai greu de respectat
-felul în care interacționează cu variantele actuale de vaccin

Este o perioadă în care nu trebuie să fim îngrijorați dar trebuie să fim prudenți. Trebuie văzut dacă se va întâmpla ca în cazul variantei britanice, care s-a transmis uşor, sau dacă va fi ca în cazul altor variante – Brazilia, Africa de Sud, în care lucrurile n-au mers mai departe. Știm că a plecat din Elveția, a ajuns în Grecia. Era clar că va ajunge peste tot.”, a declarat Adrian Marinescu, la Antena 3.

Adrian Marinescu: „Nu putem trage o concluzie legată de agresivitate”

Medicul Adrian Marinescu încurajează populația să nu se sperie, fiindcă nu se cunoaște cât de agresivă este această tulpină a coronavirusului.

E important de văzut dacă această variantă virală ajunge să fie predominantă, să aibă impact important, sau va rămâne o situație limitată. Nu putem trage o concluzie legată de agresivitate, nu putem spune că avem mai multe forme severe pentru că e tulpina din India.

Nu numai noi, nu pot spune mici cei din Elveția sau Grecia. Deocamdată, știm că se transmite destul de ușor în afara Europei în condițiile epidemiologice din India.

Rămâne de văzut ce va fi în continuare”, a declarat Adrian Marinescu.

Adauga un comentariu