Titlurile zilei

Model de afacere cu o investiție de 180.000 de euro! După 13 ani munciți în străinătate, doi ieșeni s-au reîntors în orașul natal și au adus cu ei secretele bucătăriei spaniole

Publicat: 10 feb. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Au schițat planul de afaceri timp de doi ani și când știau cum va arăta afacerea au aplicat în cadrul unui program derulat de stat. După scurt timp au obținut finanțarea. „Suma de 35.000 de euro a fost 20 la sută din suma totală, banii primiți în cadrul programului. Restul de 80 la sută au fost din fonduri proprii”, susțin antreprenorii

În ultimii ani, tot mai mulți tineri se reîntorc în țară după ani grei de muncă în diverse locuri din Europa și investesc în afaceri din diferite domenii. Dacă unii aleg sectorul agricol, unde există varianta fondurilor europene care acoperă o mare parte din costurile investiției, alții se orientează spre fondurile din bugetul național sau acordate prin diverse programe de finanțare pentru tinerii cu spirit antreprenorial, care revin în țară cu idei de afaceri. Doi dintre aceștia sunt Ioana și Daniel Luca. După 13 ani de muncă în Spania, s-au reîntors în Iași pentru a investi într-un restaurant cu specific spaniol. După modelul restaurantelor de familie din Spania, Ioana și Daniel Luca sunt deopotrivă proprietari și ospătari la „Andalu”. Afacerea funcționează deja din luna august a anului trecut.

13 ani de muncă în Madrid, în restaurant

Cei doi ieșeni au decis să plece din România pentru că aici simțeau că lucrurile nu funcționează normal.

„Soțul meu a fost plecat 13 ani și a lucrat în restaurant. A început în bucătărie, apoi ca ospătar, ca șef de sală. Eu am început în restaurant, după ceva timp am trecut într-o multinațională, într-o companie care se ocupa cu imagistica medicală și în weekend mergeam și la restaurant. Familia lui Daniel era în Spania de mai mult timp, de aceea a decis să plece. El a plecat la 22 de ani, eu la 20. El era un pic nemulțumit de ce era aici în perioada aceea, în 2006, și a zis că să își încerce norocul acolo. Și așa am ajuns în Spania. El primul și apoi eu, de dragul lui”, povestește Ioana Luca.

Idee de afacere: restaurant cu specific spaniol

Ideea de a-și deschide o afacere în Iași le-a venit după ce au văzut că nu există un astfel de restaurant în oraș.

„Am venit într-o vacanță în 2016, aici, în Iași. Nu mai venisem de vreo 4 ani în țară. Am colindat Iașul timp de două săptămâni, singuri sau cu prietenii, și atunci nu s-a întâmplat nimic legat de ideea noastră cu restaurantul. Ne-am întors în Spania, fiecare la jobul lui, la viața de acolo, care era bine mersi și așa, ca un click a fost. Ce ar fi dacă ne-am întoarce acasă să deschidem un restaurant spaniol, gândidu-mă la experiențele pe care le-am trăim în cele două săptămâni când am ieșit și am mâncat?”, mai povestește Ioana.

Proiect pentru obținerea de fonduri

Deși inițial cei doi tineri nu s-ar fi reîntors în țară, ei au luat această decizie plănuind să își îndeplinească visul.

„Oamenii ne întrebau: «Nu vă mai întoarceți? Că încep să se schimbe lucrurile și aici». Noi nu, nu, că e bine acolo. Am început să ne gândim, mai în glumă, mai în serios, timp de doi ani la această idee și a fost cea mai frumoasă perioadă. Pentru că plănuiești, îți imaginezi cum arată. Știam că va fi greu, dar nu atât de greu. Anul trecut, în anul 2019, ne-am întors. În ultimele conversații cu cei de la fond, ne-au întrebat: «Chiar dacă nu veți fi printre finaliști, v-ați reîntoarce în țară?» Noi am zis că da. Ne întoarcem acasă, cu sau fără finanțarea asta, ne întoarcem acasă, cu fondurile noastre pe care le aveam atunci”, își amintește Ioana.

20 la sută din investiție, bani de la stat

Investiția totală în restaurant a fost de aproximativ 180.000 de euro. O parte din sumă a fost primită prin intermediul programului Diaspora Start-up Ro-Win.

„Suma de 35.000 de euro au fost 20 la sută din suma totală, banii primiți în cadrul programului. Restul de 80 la sută au fost din fonduri proprii. Pentru acest tip de afacere- restaurant, sumele oferite de fond sunt mici. Noi știam asta. Oricum, am aplicat dintr-o joacă în cadrul programului. Credeam că chestiile astea nu se întâmplă, e ca o loterie. Dar am ajuns printre finaliști și am primit banii”, spune Ioana.

Birocrația excesivă încurcă antreprenorii

Deși prietenii din România i-au avertizat că totul aici e mai complicat decât ar trebui să fie, cei doi ieșeni s-au adaptat greu cerințelor birocratice.

„Noi, când am plecat de acolo, prietenii ne spuneau: să nu cădeți în capcana de a compara Spania cu România. Pentru că în România o să dea cu minus, cel puțin la tema asta, a birocrației, și o să fiți frustrați. Am încercat să nu fac asta, dar am făcut-o involuntar. E un pic frustrant pentru că noi, gestionând totul singuri, în loc să te axezi pe clienți, să te gândești la afacerea ta, cum o poți crește, cum o poți îmbunătăți, nu, trebuie să stai să lucrezi pentru birocrație, pentru stat. Acte multe, drumuri multe”, susține antreprenoarea.

Preparate spaniole cu ingrediente din Spania

În cadrul restaurantului, cei doi tineri sunt și ospătări, pentru că au vrut să fie cât mai aproape de client.

„Nu avem ospătari. Bucătarul-șef este român, care a lucrat 15 ani în Spania și în Andorra. Nu l-am găsit ușor. Ne-a găsit el, practic, pe noi. A fost o întâmplare fericită. Majoritatea ingredientelor pe care le folosim sunt aduse din Spania. Mentonul de la vera, orezul, jambonul, cărnurile crud-uscate, brânzeturile, uleiul de măsline, vinurile. Presupun costuri mai mari, timp de așteptare, costuri de livrare, care sunt și acelea destul de importante, dar ni le asumăm, pentru că vrem să oferim niște produse autentice. Paella nu ar ieși la fel fără orezul special pentru Paella, pe care aici nu îl găsești”, explică antreprenoarea.

Adauga un comentariu