International

Moscova sugerează că americanii sunt vinovați de avarierea gazoductelor Nord Stream: „În iulie, acolo au avut loc exerciţii NATO”

Publicat: 29 sept. 2022
Moscova sugerează că americanii sunt vinovați de avarierea gazoductelor Nord Stream În iulie acolo au avut loc exerciţii NATO
Moscova sugerează că americanii sunt vinovați de avarierea gazoductelor Nord Stream: „În iulie, acolo au avut loc exerciţii NATO”

Rusia a declarat joi că Statele Unite aşteaptă să beneficieze de pe urma daunelor provocate gazoductelor Nord Stream pe sub Marea Baltică, un comentariu care escaladează războiul cuvintelor cu Occidentul asupra responsabilităţii acestui prejudiciu încă inexplicabil, notează Reuters.

Într-un briefing de presă, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a spus că Statele Unite vor putea să-şi crească vânzările de gaze naturale lichefiate (GNL) dacă gazoductele sunt scoase permanent din uz, relatează Agerpres.

Uniunea Europeană suspectează un sabotaj

Uniunea Europeană investighează cauza scurgerilor în conductele Gazprom Nord Stream 1 şi 2 pe sub Marea Baltică şi a spus că suspectează un sabotaj.

Rămâne neclar cine s-ar putea afla în spatele unui atac deliberat asupra conductelor, pentru care Rusia şi partenerii europeni au cheltuit miliarde de dolari pentru a le construi, mai notează Reuters.

Kremlinul declarase anterior că „terorismul” sponsorizat de stat pare a fi cauza pagubelor. Nu a fost dat niciun termen pentru reparaţiile conductelor, care au suferit patru rupturi separate, presupunând că ele pot fi reparate.

Zaharova a cerut de asemenea ca o anchetă UE să fie „obiectivă” şi a spus că Washingtonul va trebui „să se explice” – o referire la comentariul preşedintelui Joe Biden din februarie că dacă Rusia trimite trupe în Ucraina „nu va mai exista un Nord Stream 2”.

Maria Zaharova: „Încă de la începutul proiectului Nord Stream 2 țările participante au fost supuse presiunilor Washingtonului”

Ţările membre NATO au efectuat exerciţii în iulie folosind echipamente de adâncime în apropierea locului scurgerilor de la Nord Stream, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, în briefingul de joi.

„În iulie, au avut loc exerciţii NATO cu utilizarea echipamentelor de adâncime în zona insulei Bornholm”, a insistat ea.

Zaharova a mai afirmat că ţările europene refuză să considere că aliaţii lor ar fi putut fi în spatele sabotajului de la conductele Nord Stream 1 şi 2.

„Ne-am dori foarte mult să credem că ancheta internaţională asupra a ceea ce s-a întâmplat cu gazoductele din Marea Baltică va fi obiectivă. Şi cine a decis să distrugă aprovizionarea cu resurse energetice ruseşti, chiar şi posibilitatea ca aceste aprovizionări să ajungă la europeni? Încă de la începutul proiectului Nord Stream 2, toţi participanţii acestuia, atât din Rusia, cât şi din terţe ţări, au fost supuşi unei presiuni economice şi politice fără precedent din partea Washingtonului”, a spus ea, reiterând că Rusia este un furnizor de încredere de resurse energetice pentru Europa de zeci de ani, potrivit TASS.
Adauga un comentariu